elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Süper Elastik Kemikler Geliştirildi

Sentetik malzemelerden yapılan süper elastik kemik, plastik cerrahi alanında devrim niteliğinde bir buluş. Araştırmacılar 3D yazıcıyla ürettikleri süper elastik kemikleri nakil uygulamalarında kullandılar ve ümit verici sonuçlar elde ettiler. Süper elastik kemiklerle ilgili detayları haberimizde bulabilirsiniz.



A- A+
07.10.2016 tarihli yazı 8442 kez okunmuştur.
Sentetik malzemelerden yapılan süper elastik kemik, plastik cerrahi alanında devrim niteliğinde bir buluş. Süper elastik kemikler, deri altına yerleştirilen protezler gibi bir süre sonra gerçek bir kemiğin yerine geçebiliyor veya zarar görmüş bir kemiğin yerine konulabiliyor. İnsanlar üzerinde henüz test edilmemiş olmasına karşın hayvanlar üzerinde yapılan ilk denemeler oldukça başarılı sonuçlar verdi.



Süper elastik kemik, Science Translational Medicine dergisinin yapmış olduğu çalışmada; neredeyse tamamı doğal minerallerden oluşan ve hidroksiapatit (kemiklerin içinde bulunan ve onların yenilenmesini sağlayan bir tür kalsiyum) olarak tanımlandı. Hidroksiapatit maddesi son derece kırılgandır fakat araştırmacılar polimer ekleyerek hidroksiapatit maddesini esnek hale getirmişler. Daha sonra araştırmacılar 3D yazıcıyla ürettikleri süper elastik kemikleri nakil uygulamalarında kullandılar ve ümit verici sonuçlar elde ettiler.


 
►İlginizi Çekebilir: 3D Baskılı Arduino Robot Kol

Araştırma ekibinden Northwestern Üniversitesi malzeme bilimi bölümünden Ramille Shah “Biz bu malzemeyi ilk 3D yazıcıdan çıkarttığımızda, ardından üzerine bastığımızda veya şeklini değiştirdiğimizde hızla tekrar eski şeklini aldığını gördüğümüzde çok şaşırmıştık. Süper elastik kemikler kolaylıkla kesilebilir, yuvarlanabilir ve sıkıştırılarak yapıştırılabilir veya dikilebilir. Ayrıca süper elastik kemikler oldukça gözenekli ve emici yapısıyla tümörlü kan damarlarının nakli için oldukça umut verici bir gelişme” diyor. (Kılcal damarlar ve ölmüş dokular dışında.)

Bilim insanları süper elastik kemiği bir dizi teste sokmuşlar,3D yazıcıdan elde ettikleri süper elastik kemiklerin içine insan kök hücrelerini yerleştirmişler (plastik cerrahide implantları yerleştirme işlemine benzer şekilde yapmışlar).Kök hücreler hiçbir zorlukla karşılaşmadan haftalar içerisinde iskeletin önemli bir kısmını doldurmakla kalmamış aynı zamanda kemiklerin ihtiyaç duyduğu minerallerin üretimini tamamlamışlar. Araştırma ekibinden Northwestern Üniversitesi öğretim üyesi Adam Jakus’un basına yaptığı açıklama şu şekilde: “Süper elastik malzemeden yapılan sentetik iskeletteki kök hücreler kendi doğal minerallerini ürettiler.”  Başka bir deneyde ise araştırmacılar bir farenin derisinin altına süper elastik kemiği yerleştirmişler alınan sonuçları Adam Jakus şu şekilde anlatıyor: “Bir kez daha kök hücreler çok iyi geri dönütler verdiler, farenin iç dokusunda hiçbir bağışıklık cevabı veya iltihap oluşmadı.”


 
►İlginizi Çekebilir: Nanoteknoloji ve Doku Mühendisliği

Araştırmacılar süper elastik kemikleri gerçek tıbbi vakalarda da kullanmışlar. Bir farenin omurga kemiklerini kaynaştırmak için süper elastik kemiği kullanmışlar. Bir diğer gerçek tıbbi vaka ise şöyle; Hint şebeği cinsi bir maymunun kafatasındaki hastalıklı bölgenin yerine süper elastik kemiği yerleştirmişler. Her iki uygulamada da süper elastik kemikler canlıların dokularına tamamen adaptasyon sağlamış, bu sonuçlar tümörlü kan damarlarının tedavisi ve bazı kemiklerin üretilmesi için ümit verici.

“Yapılan deneyler başarılı olmasına rağmen halen sınırlı sayıda, daha fazla hayvan üzerinde ve daha geniş skalada doğruluğu tekrar eden deneyler yapmamız gerekli. Bir de şunu açıklıkla eklemeliyim ki önümüzdeki beş yıl içinde insanlar üzerinde deneyler yapmayı umuyoruz.” diyor Ramille Shah.




Süper elastik kemiklerin geleceğinin parlak kılan özelliklerden biri de üretim maliyeti düşük olan sentetik malzemelerden yapılması. Ayrıca üretimi oldukça kolay, 3D yazıcıda oda sıcaklığında elde edebilirsiniz. Bireysel hastalıklara göre nakledilecek farklı kemiklerin tasarımını yapabilmek için süper elastik kemikler 3D yazıcıyla üretiliyor. Sonuç olarak süper elastik kemikler kolay paketlenir, depolanır ve taşınabilir. Ek olarak araştırmacılar süper elastik kemiklerin raf ömrünün bir yıl olduğunu söylüyorlar.


Kaynak:


TheVerge

Yazar: Osman Nuri Koç

ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.