elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Kentsel Dönüşüm Yolunda En İyi 5 Şehir

Giderek artan nüfus ile birlikte artan sanayileşme, enerji talebi gün geçtikçe dünyada hava kirliliği, karbon salınımı gibi sorunları da beraberinde getiriyor. Bu sorunlara çözüm bulmak amacıyla yapılan dönüşüm projeleri mevcut ve bunun üzerine çalışmalar halen devam ediyor. Dünyada insan hayatını tehdit eden bu durum ortadan kaldırılmak isteniyor. Bu kentsel dönüşüm projelerinden başarılı olanlar hangileri olabilir? Değerlendirmeler sonucunda dünya üzerinde bu konuda en başarılı 5 şehri gelin birlikte inceleyelim.



A- A+
03.01.2019 tarihli yazı 5877 kez okunmuştur.
Günümüzde giderek artan nüfus ile birlikte gayri safi milli hasıla (GSMH) ve yapılan yatırımlar sürekli artırıyor. Gecekondularda yaşayan insan sayısı giderek artış gösteriyor. Bu durum ise hava kirliliği ve karbon salınımı gibi istenmeyen ve insan hayatını tehdit eden unsurların oluşmasına neden oluyor.  Uzmanlar ise kentsel dönüşümün bunu engelleyebileceğini öngörüyor.
 
Dünyadaki şehir modellerinden kentsel dönüşüme örnek oluşturabilecek sürdürülebilir bir şehir modeli oluşturmanın amaçlandığı WRI Ross Şehir Ödülü’de bu amaca hizmet ediyor. Açılış ödülü 250 bin dolar olan ödül için Dünya üzerinde 200 proje başvurusu alındı. Değerlendirmeler sonucunda yakın zamanda beş finalist seçildi. Seçilen beş finalistin içinde Hindistan’da çöp toplayan bir kooperatif ve Kolombiyada’ki bir teleferik sistemi de yer alıyor.
 
1. Medellín’de Teleferik
 
Kolombiya’nın bir şehri olan Medellín’in şehir merkezinden oldukça uzak olan mahalleleri sosyal ve ekonomik yönden gelişemiyordu. Ulaşım için 2004 senesinde Metro de Medellín dünyada ilk kez diğer taşıma araçlarına entegre bir teleferik sistemini çözüm olarak sundu. Yapılan teleferik sisteminin seyahat etme süresi 60 dakikaya kadar azaltıldı.

 

Yapılan teleferik sayesinde mahallede yaşayan halk iş, eğitim ve diğer hizmetlere artık daha kolay ulaşabilir duruma geldi. Ekonomik ve sosyal olarak kendilerini geliştirebildiler, eğitimlerine devam edebildiler.
 
2. Dar es Salaam’da Yayalar Artık Güvende
 
Tanzaya’da yer alan Dar es Salaam şehrinde trafikte çocukların ölme riski diğer şehirler ile karşılaştırıldığı zaman iki kat fazla. Şehir nüfusundaki sürekli artış ile bu kazaların daha da yüksek oranlarda olacağı tahmin ediliyor.
 

2014 yılında Okul Alanı Yol Güvenliği Değerlendirme ve Geliştirme programı ile yol güvenliği sağlamak için kapılar, kaldırımlar, yaya geçitleri gibi güvenlik önlemleri uygulanıyor. İlk defa Dar es Salaam’da başlayan bu program bir düzineden fazla ülkede bu problemle karşılaşılan okullardaki yol güvenliğini sağlamak için güvenlik alt yapısı oluşturulmasını destekliyor. Bu okullardaki öğrencilere yolda karşıdan karşıya geçerken alınması gereken önlemlerde ayrıca anlatılıyor ve öğrenciler bilinçlendiriliyor. Bu proje sayesinde şimdiye kadar 70.000 ilkokul öğrencisinin okula güvenli bir şekilde gitmesi sağlandı.
 
3. Durban’da İstihdama ve Yerli Üretime Destek
 
Atık toplayıcıları ve sokak satıcıları resmi olmasalar bile bazı verilere göre kentsel istihdamın yaklaşık yüzde 50 ile yüzde 80’ini oluşturuyor. Ancak gayri resmi olması sebebiyle kamu politika kararları uygulanamıyor.

 
 
2008 senesinden beri, Asiye eTafuleni (AeT) Güney Afrika’nın Durban şehrinde bulunan 3.000 gayri resmi iş yeri yerine açılmak istenen bir alışveriş merkezinin açılmasını engelledi. Böylece 3.000 iş yeri kapanmaktan kurtarıldı. Böylece gayri resmi çalışanlar pazarda çalışma hakkına sahip oldular. AeT tasarım, eğitim ve savunma konusunda buradaki satıcılara destek oldu. Böylece daha temiz alanlarda pişirme, daha güvenli depolama alanları kuruldu. Şu an Durban’ın bu bölgesinde 6.000’den fazla gayri resmi üretici bulunuyor. Böylece uygun fiyatlı mal ve ürünler ile yerli üretim sağlanıyor.
 
4. Hindistan’ın Pune Şehrindeki Atık Toplayıcılar
 
Evlerden atılan çöplerin depolanması, değerlendirilmesi gerekir. 2050 yılında Güney Asya’da 660 milyon ton çöp atık oluşacağı tahmin ediliyor. Pune Seva Sahakari Sanstha (SWaCH) adlı proje sayesinde Hindistan’ın Pune şehrinde 3.000’den fazla üye atıkların toplanması için çalışıyor. Hanelerden atıkların toplanmasının yanında herhangi bir sisteme kayıtlı olmayan bu işçiler ülke ekonomisine katkı sağlıyor.

 

Üyeler gecekondular da dahil olmak üzere 450.000’den fazla konuttan atık toplayarak geri dönüşüme gönderiyor. Böylece 2,3 milyondan fazla kişiye atık toplama imkanı sağlanmış oluyor. Geri dönüşen atıklar sayesinde sera gazı emisyon miktarlarında da büyük oranda azalma gözlemleniyor. SWaCH ile gayri resmi atık toplayıcılarının Hindistan'daki belediye hizmetlerine dahil edilmesine imkan sağlandı ve üyeler aile, eğitim ve eğlence için daha fazla gelir elde edebilir hale geldi.
 
5. Eskişehir’de Su Kaynakları Kirlenmeyecek


Eskişehir'in Porsuk çayı sanayileşme ile birlikte kirlenmeye başladı. Bu sorunla mücadele etmek için Eskişehir Kentsel Gelişim Projesi başlatıldı. Su kaynaklarının kirlenmemesi için ve doğanın korunmasını sağlayacak bir altyapı olması için elektrikli tramvaylar ile ulaşım sağlandı.
 

Şehirde yaşayan 130.000’den fazla kişi elektrikli tramvay ile seyahat ediyor. Ayrıca kişi başına düşen yeşil alan miktarı yüzde 215 oranında arttırıldı. Bu sayede Eskişehir’in doğal güzellikleri korunabilecek. Şehirde turizmin odağı olan Porsuk çayı da temiz kalabilecek.
 
Kaynak:

Cleantechnica

İlgün Fatma Türkyılmaz İlgün Fatma Türkyılmaz Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.