elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Gıda İhtiyacına Yeni Çözüm:
Yeraltında Çiftçilik

Eski kömür madenleri artık tarım amacı ile kullanılabilecek. Derin tarım olarak adlandırılan bu sistemin ilk olarak İngiltere’de uygulanması bekleniyor. Artan gıda ihtiyacına çözüm olabilecek bu çalışmada LED lambalar ve güneş enerjisinden yararlanılabilecek. Pahalı tarım ekipmanlarına ihtiyaç duyulmayacak bu yeni sistemi gelin yazımızda beraber inceleyelim.



A- A+
06.12.2018 tarihli yazı 7178 kez okunmuştur.
Eski kömür madenleri yapılacak yeni sistemler sayesinde toprak üstündeki çiftliklerden bile daha verimli olabilir. Hayata geçirilmesi planlanan bu araştırmanın artan nüfus için gerekli olacak mahsul üretimini sağlamanın bir yolu olduğu belirlendi. Nottingham Üniversitesi'ndeki akademisyenler yaptıkları “derin tarım” adını alan bu yeni sistemin patentini aldılar.
 
 

İngiltere’de terk edilmiş 150.000 kömür madeni bulunduğu tahmin ediliyor ve çiftlikler için yaklaşık olarak 25.000 km²’lik bir kullanım alanı oluşturuyor. Böylece yeraltına doğru uzanan tüneller tasarlanarak kömür madenleri gıda üretmek için kullanılarak değerlendirilebilecek. Yaklaşık 7m²'lik alana sahip bir alanda 80 ton gıda üretiminin yapılabilmesi mümkün görülüyor. Bu yaklaşık olarak yeryüzünde yetişen ürün miktarının sekiz veya on katı olarak düşünülebilir.
 


►İlginizi Çekebilir: Çiftçi Robot |SwagBot
 
Yeraltında tasarlanacak sistemde aydınlatma için uygun fiyatlı LED ışıklandırma ve 40 metreye kadar güneş ışığı kullanılıyor. Mahsullerin üretiminde gerekecek su ise püskürtme kanallarından karşılanacak ve meydana gelen karbondioksit için karbon yakalama teknolojisi kullanılacak. Sistemin kurulum maliyeti 181.800 TL ve işletme maliyeti doğal güneş ışığından yararlanılabildiği için her yıl üç evin kullandığı enerjiden daha az olarak hesaplandı.  Dolayısı ile sistem hem kurulumu hem de enerji tüketiminin az olması sebebiyle ileride gelişebilecek bir sistem olarak görülüyor.

 
 
Dünya Sürdürülebilir Enerji Teknolojisi Derneği Başkanı Nottingham Üniversitesi'nden Prof. Saffa Riffat, dünyadaki nüfusun sürekli arttığını ifade ederek gıdayı dışarıdan ithal etmek yerine kendilerinin üretebileceğini ve maliyet açısından da bu araştırmanın etkili bir yöntem olacağını dile getirdi.
 


►İlginizi Çekebilir: Şehir için Çiftlik |EkoFARMER
 
Yeraltında tasarlanan derin tarım sistemlerinin iklim değişikliğinden etkilenmemesi mevcutta toprağın üzerinde bulunan çiftliklere göre daha avantajlı olmasını sağlayabilecek. Yeraltının sıcaklığı genellikle daha ılıman ve sabitken yeryüzünde rüzgar, yağmur gibi etkenler çiftçiliği olumsuz yönde etkileyebilir. Ayrıca bu sistem sayesinde, yeryüzünde kullanılan pahalı tarım ekipmanlarına da ihtiyaç duyulmayacak. Geleneksel tarımda yılda 1 veya 2 defa ürün ekimi yapılabilirken derin çiftçilik ile yılda 10 defa ürün ekimi yapılabilecek. Nakliye masraflarının daha az olması ve yeraltı sularının kullanımı da sistemi daha avantajlı hale getiriyor.
 

Riffat, "2050 yılında dünya nüfusunun dokuz milyara ulaşması beklenen gıda üretimi ve tedariği ile ilgili büyük bir sorunumuz var." diyor ve sözlerinin devamında gıda ihtiyacının sürekli arttığını vurguluyor. Derin tarımın sadece İngiltere ile sınırlı kalmaması dünyadaki tüm eski madenlerin değerlendirilmesi gerekiyor.
 
 
Kaynak:

BBC
PopularMechanics
İlgün Fatma Türkyılmaz İlgün Fatma Türkyılmaz Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.