Koronavirüs ile Mücadelede Yeni Mobil Uygulama
Tüm dünyayı etkisi altına alan COVID-19 ya da daha yaygın kullanılan ismi ile koronavirüs, tüm insanları hastalığın oluşabilecek etkilerinden daha çok bu virüse yakalanma korkusu ile ele geçirmiş durumdadır. MIT ve ona yardımcı üniversitelerdeki araştırmacılar ise bu durumun insanlarda giderek korku ve paniğe yol açmasını engellemek ve bu virüsün bulunulan ortamlarda bulaşma yüzdesini en aza indirgemek için hem kişilerin gizliliğini koruyarak hem de onların bulunduğu ortamların virüs bakımından güvenli olup olmadığı konusunda onları bildirimler ile uyaracak bir uygulama geliştirdiler. Peki bu uygulama aslında nedir ve nasıl kullanılır? Detayları haberimizde inceleyelim.
15.04.2020 tarihli yazı 8701 kez okunmuştur.
“Coronavirus” isimli bu yeni uygulamayı, Massachusetts Genel Sağlık Merkezi, Boston Üniversitesi, Brown Üniversitesi, Carnegie Mellon Üniversitesi, SRI International ve farklı MIT bölümlerindeki araştırmacıların birlikte geliştirdiği biliniyor. Araştırmacıların virüsle aynı adı taşıdığı için daha yaygın olarak kullandığı “Coronavirus” adlı uygulamanın asıl ismi aslında “PACT” yani “özel otomatik iletişim izleme” uygulamasıdır. Bu uygulama insanların, yeni koronavirüsün neden olduğu solunum hastalığı olan COVID-19'a yakalanmış başka kişilerin yakınlarında olup olmadıklarını anlamaları için tasarlanmıştır. Araştırmacılar, uygulamayı kullanmanın oldukça kolay olduğunu ifade ediyor. Herhangi bir kişi COVID-19 test sonucu eğer pozitif ise akıllı telefonundaki bu uygulamaya girerek kendini COVID-19 hastası olarak tanımlıyor. Böylece bu uygulamayı kullanan diğer kişiler virüs bulaşmış birinin yakınlarında olup olmadığını bu uygulama üzerinden rahatlıkla öğrenebiliyor. PACT uygulaması, kişiler arasındaki bu iletişimi sağlarken kişilerin kimliğini veya telefon numaralarını herhangi biriyle paylaşmadan yapabiliyor. Hatta uygulama, kişilerin güvenlikleri için konumlarını bile uzun süreli kayıt altına almıyor.
MIT ve ona yardımcı üniversitelerdeki araştırmacılar, geliştirdikleri bu “Coronavirus” adlı uygulamanın kişilerin telefonlarında bluetooth bağlantısı ile rahatlıkla çalışabileceğini, bluetooth yeteneklerinin ise oldukça üst düzeyde olduğunu ve COVID-19 taşıyan bir kişinin yakınlarda olup olmadığını çok kısa bir süre içerisinde uygulamanın indirildiği akıllı telefon aracılığı ile kişilere bildirebileceğini söylüyor. Araştırmacılar, henüz çıkış tarihi belli olmayan PACT uygulamasının, kullanıma sunulduğunda kişilerin akıllı telefonlarına kolaylıkla yükleyerek kullanabileceklerini ekliyorlar.
Araştırmacılara göre bu uygulamanın en önemli özelliklerinden bir tanesi ise kişilerin gizlilik haklarını çiğnemeden coronavirus pandemisini kurtarabileceklerini umdukları bir akıllı telefon uygulaması olmasıdır. Uygulama, bluetooth üzerinden durmadan değişen, kişilere özgü bir kimlik numarası yayınlayarak ve başkalarının kimlik numaralarını izleyerek çalışır. Kimlik numarası sık sık belki de dakikada bir kez değişerek bireylerin kalıcı tanımlayıcılarının olmamasını sağlıyor. Böylece kişiler, kendilerini hem sağlık açısından hem de kişisel veriler açısından güvende hissedebilecek.
Carnegie Mellon Üniversitesi'nde yardımcı bir siber güvenlik profesörü ve ekip üyesi olan Robert Cunningham, bu virüsün yayılması azalsa bile bu uygulamanın yani PACT' in COVID-19 hastalığının geri tepmesini önlemeye yardımcı olabileceğini söylüyor. Bu uygulama sayesinde hasta olmuş bir kişinin geçmişte bulunduğu yerleri izleyerek hastalığın bir sonraki yayılma yerini ve hasta olma ihtimali yüksek kişileri tahmin etmek, hem araştırmacılar hem de sağlık görevlileri için oldukça kolaylaşıyor.
KAYNAK:
► cnet
YORUMLAR
ANKET
- Dünyanın En Görkemli 10 Güneş Tarlası
- Dünyanın En Büyük 10 Makinesi
- 2020’nin En İyi 10 Kişisel Robotu
- Programlamaya Erken Yaşta Başlayan 7 Ünlü Bilgisayar Programcısı
- Üretimin Geleceğinde Etkili Olacak 10 Beceri
- Olağan Üstü Tasarıma Sahip 5 Köprü
- Dünyanın En İyi Bilim ve Teknoloji Müzeleri
- En İyi 5 Tıbbi Robot
- Dünyanın En Zengin 10 Mühendisi
- Üretim için 6 Fabrikasyon İşlemi
- Su İşleme, Dağıtım ve Atık Su Yönetim Tesislerinde Sürücü Kullanımı
- Röle ve Trafo Merkezi Testlerinin Temelleri | Webinar
- Chint Elektrik Temel DIN Ray Ürünleri Tanıtımı
- Sigma Termik Manyetik Şalterler ile Elektrik Devrelerinde Koruma
- Elektrik Panoları ve Üretim Teknikleri
- Teknik Servis | Megger Türkiye
- Güneş Enerji Santrallerinde Yıldırımdan Korunma ve Topraklama
- Megger Türkiye Ofisi
- STX40 Taşınabilir Kablo Arıza Tespit Sistemi | Megger
- Megger digiPHONE + 2 Kablo Tespit Sistemi Nasıl Kullanılır
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.