elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Koronavirüs ve Endüstri 4.0

Koronavirüs tüm dünyayı etkilemeye ve hayatı zorlaştırmaya devam ediyor. Üretim yapan firmaların çoğu bu durumdan kötü etkilendi ve üretime devam edebilmek için farklı yöntemler arıyor. Kesintisiz üretim olanağı sunan Endüstri 4.0’ın koronavirüs ile ilişkisi hakkındaki detaylar yazımızın devamında.



A- A+
11.04.2020 tarihli yazı 7787 kez okunmuştur.
2019 yılının Aralık ayında Çin’in Wuhan kentinde ortaya çıkan koronavirüs, birçok ülkeye yayılmış durumda. Her üretici bu durumdan farklı şekillerde etkilendi ve etkilenmeye devam ediyor. Bazı üreticiler ürünlerine olan talep düştüğü için üretimi durdurdu, maske ve dezenfektan tarzı ürünleri üreten üreticiler ise üretimlerini artırdı. Peki, Endüstri 4.0’ın geleceği bu durumdan nasıl etkilenecek?
 
Endüstri 4.0, koronavirüsün yarattığı krizden önce birçok üreticinin ilgisini çeken bir alandı. Üreticiler, koronavirüsün yarattığı durumdan önce Endüstri 4.0’ı, maliyet azaltma, verimlilik, sürdürebilirlik ve yenilik gibi konularda kullanmayı düşünüyordu. Amaç, iyi işletilen işletmelerin daha iyi çalışmasını sağlamaktı. Şu anda birçok üretici, bu durumu olabildiğince az zararla atlatmak için farklı yollara başvuruyor. Endüstri 4.0 uygulamaları bu çözümler arasında yer alıyor.

 

► İlginizi Çekebilir: Koronavirüs 1-0 Enerji Sektörü
 
Tüm üreticilerin hedefi, mümkün olan en kısa sürede ve en düşük maliyetle işleri başlatabilmek. Endüstri 4.0, bazı şirketlerin ayakta kalmasını sağlayacak ve normal iş düzenine döndürebilecek fonksiyonlara sahip. Ayrıca Endüstri 4.0’ın sunduğu olanaklar, bu krizin üreticiler üzerindeki etkisini oldukça azaltabilirdi ve halen azaltabilir. Peki, koronavirüs öncesi Endüstri 4.0 uygulamaları daha yaygın olsaydı ne olurdu?
 
 
Üretimi sürdürmek, denetlemek, değerlendirmek ve yeniden planlamak için yapay zekadan ve robotlardan oluşan akıllı fabrikaların kurulması, üretimin kesintiye uğramadan devam etmesini sağlardı.

► Çalışanların yapması gerektiği işleri artırılmış gerçeklik, sanal gerçeklik ve yapay zeka aracılığıyla yapması. Bu, izolasyon için oldukça önemli bir avantaj olurdu.

► Endüstri 4.0, üretim hatlarınının ve departmanların hızlı ve doğru iletişim kurmasını sağlar. Örneğin, bir üretim bandında meydana gelen hata, bir sensör tarafından algılanır ve bu veriler, veri tabanı aracılığıyla diğer üretim tesislerine iletilir. Bu, dünyanın birçok noktasında fabrikası olan bir firma için üretimde oluşacak aksaklıkların engellenmesinde yardımcı olurdu.

► Akıllı fabrikalar kendini optimize edebilme özelliğine sahiptir. Birçok firma koronavirüs salgınına yardımcı olmak için solunum cihazı üretmeye çalışıyor. Akıllı fabrikalara sahip olan bir firma üretim bandındaki robotlara getireceği bir güncelleme ile ihtiyaca uygun ürünler üretme konusunda daha hızlı ilerleyebilirdi.

 
► İlginizi Çekebilir: Koronavirüs ve Teknoloji Sektörü
 
Endüstri 4.0, koronavirüs salgını gibi hayatı durduracak seviyeye getiren durumlar için oldukça avantajlı bir teknoloji. Şirketlerin bu tarz durumlarda üretimde yaşayacakları kesintileri engellemek için çözümler arayacağı öngörülüyor. Endüstri 4.0, kesintisiz üretim ve sağlıklı haberleşme sağladığı için şirketler tarafından oldukça fazla yatırım alacak gibi duruyor.

 

Kaynak:

►  themanufacturer.com
►  slcontrols.com
►  techutzpah.com
Serhat Seyrek Serhat Seyrek Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.