elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Koronavirüs ve İklim Değişikliği

COVID-19 salgını ve karantina süreçleri dünyayı farklı şekillerde etkiledi ve etkilemeye devam ediyor. COVID-19 salgını süresince evlerde daha fazla vakit geçirmeye başladık. Bu durum birçok sektörü ve alanı etkiledi. Bu yazımızda koronavirüsün iklim değişikliğine etkisini inceleyeceğiz.



A- A+
07.08.2020 tarihli yazı 8645 kez okunmuştur.
Koronavirüs salgını hayat standartlarımızı tamamen değiştirdi. Alınan önlemler iş dünyasını derinden sarstı. Pandemi durumu sonucu birçok ülke fabrikalarını kapattı, üretimlerini durdurdu ve halkını evde tutarak karantina ortamı sağlamaya çalıştı. Ülkelerin çoğu halkını evde tutma amacıyla uzaktan çalışma sistemini uyguladı ve uygulamaya devam ediyor. Bu durum sera gazı ve karbon emisyonlarında büyük bir azalma meydana getirdi.
 

Sera gazı emisyonlarında geçen yıla göre %7’lik bir azalma oluştu.  Bu durumun oluşmasındaki büyük rol üretimin azalması ve evden çalışma sistemine dayanıyor. Fakat eve gelen yiyecek ve market siparişleri bile bu duruma katkı sağlıyor. Araştırmalar market alışverişini yapmak için dışarı çıkan insanların hem sağlık açısından risk altında olduğunu hem de emisyon değerlerini artırdığını gösteriyor. Yani Amazon gibi büyük tedarikçilerin tek bir araç ile birden fazla evi dolaşması, karbon emisyonlarının daha az bir şekilde artmasını sağlıyor.
 

 
Pandemi süreci bazı iş alanlarının uzaktan çalışma sistemine oldukça yatkın olduğunu da göstermiş oldu. Uzaktan da verimli bir şekilde çalışılabileceğini deneyimleyen şirketler uzaktan çalışmayı sürekli bir hale getirerek hem pandeminin bitmesine yardımcı olabilir hem de emisyon oranlarının daha fazla düşmesini sağlayabilir.

Arizona Eyalet Üniversitesi'nde inşaat, çevre ve sürdürülebilir mühendislik profesörü olan Mikhail Chester, pandemi öncesinde konferanslar ve araştırmalar için sürekli seyahat ettiğini, ancak pandemi döneminde bunları sanal ortamda verimli bir şekilde yapabildiğini belirtti. Tulane Üniversitesinde mimarlık profesörü ve sürdürülebilirliği kapsamlı bir şekilde inceleyen bir sosyal bilimci olan Jesse Keenan: “Daha az iş seyahatinin zararlı gazların salınımı konusunda önemli olduğunu düşünüyorum. Sanal toplantı uygulamaları ile daha az konferans ve iş seyahati olabilir, böylece karbon ve gaz emisyonları azaltılabilir.” dedi.


► İlginizi Çekebilir: Enerji Talebi ile Koronavirüs İlişkisi

2020 yılı oldukça sıkıntılı bir yıl olmaya devam ediyor. Ancak karbon ve zararlı gaz emisyonlarında bu kadar önemli bir düşüş görmemiz, karşı karşıya olduğumuz bu korkunç pandemiden ortaya çıkarılabilecek olumlu gelişmelerden biri. Pandemi devam ettiği sürece bu azalma devam edecek. Belki de bu durum bize iklim değişikliği ve küresel ısınma önlemlerimizi bir araya getirmek için biraz zaman kazandıracak.
 

Kaynak:
 
► spectrum.ieee.org
 

Serhat Seyrek Serhat Seyrek Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.