elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

İspanya %100 Yenilenebilir Enerjiye Geçiyor

Gelişmiş ülkeler yenilenebilir enerji kaynaklarına gün geçtikçe daha fazla yatırım yapıyorlar. İspanya hükümeti, bu durumu bir adım daha ileri taşıyarak 2050 yılında tamamen yenilenebilir enerji kullanmak üzere bir yasa tasarısını meclise sundu. Detaylar haberimizde.



A- A+
23.11.2018 tarihli yazı 6486 kez okunmuştur.
Son günlerde haberler, İspanyol hükümetinin bir iklim değişikliği yasası hazırladığını bildiriyorlar. Bu yasa ile İspanyol hükümeti sera gazı emisyonlarını 2030 yılında %20, 2050 yılında %90 oranında azaltmayı amaçlıyor ve 2030 yılına kadar %70 oranında, 2050 yılında ise tamamen yenilenebilir enerji kaynaklarıyla üretime geçmeyi hedefliyor. Medyada çıkan bazı haberlere göre, İspanyol hükümeti ülkenin elektrik sistemini 2050 yılına kadar yenilenebilir enerji kaynaklarına dönüştürecek bir taslak plan hazırlıyor. Özellikle, ülkenin yeni iklim değişikliği yasa taslağı, bu hafta başlarında ülkenin Çevre Bakanlığı tarafından meclis gruplarına ve ilgili sektörlere sunuldu.
 
 

Taslak mevzuatta yer alan başlıca tedbirler arasında ülkenin sera gazı emisyonlarının 2030 yılına kadar 1990 yılındaki seviyeye göre %20 ve 2050 yılına kadar %90 oranında azaltılması bulunuyor. Ayrıca, İspanya hükümeti 2030 yılına kadar elektrik üretiminin %70'inin ve 2050'ye kadar %100'ünü yenilenebilir enerji kaynaklarından sağlamayı planlıyor. Bu amaçla hükümet, 2020 ile 2030 yılları arasında, her yıl en az 3 gigawatt'lık (GW) yenilenebilir enerji tesisini teşvik edecek. Diğer tedbirler ise, yeni lisanslama ruhsatlarının yasaklanmasını, 2040 yılı sonrasında mevcut lisansların iptal edilmesini, fosil yakıtların tüketimini artıracak yeni ödeneklerin veya ekonomik teşviklerin önlenmesini ve kamu sektörünün fosil yakıtla ilgili faaliyetler geliştiren şirketlerle yollarını ayırmasını içeriyor.

SolarPower Europe CEO'su James Watson, “İspanyol hükümetini iklim ve enerji liderliği konusunda gösterdiği etkin duruşu tamamıyla takdir ediyorum” dedi. Ayrıca bu atılan adımı “Yeni temiz ekonomiyi yaratmak için bu tür bir azim gereklidir ve bu azim, diğer büyük ekonomilere, yenilenebilir enerji kaynaklarına yönelmek ve sera gazı emisyonlarını azaltmak gibi, ne yapılması gerektiği konusunda örnek olacak.” sözleriyle değerlendirdi. Bu tasarının meclise sunulması, İspanyol hükümetinin, güneş öz tüketimi için “güneş vergisi” adlı vergiyi kaldırmasından sadece bir ay sonra gerçekleşti. Karar, ülkenin düşük karbon ekonomisine geçişini hızlandırma amaçlı bir dizi önlem getiren yeni Çevre Bakanı Teresa Ribera tarafından güneş vergisi çalışmasının bir parçası olarak hayata geçirildi. Gözden geçirilmekte olan mevcut taslak ile İspanya’daki kömür madenlerinin çoğu kapatılarak iklim değişikliğinin etkilerinin azaltılacağı düşünülüyor.

 
 

Greenpeace Avrupa’dan bir sözcü “İspanyol yasa tasarısı, petrol - gaz arama ve çıkarma yasağı, yenilenebilir enerji kaynaklarına öncelikli erişim sağlanması, 2040 yılına kadar içten yanmalı motor kullanılan arabalarının yasaklanması veya 2050 yılına kadar %100 yenilenebilir enerji ile elektrik üretilmesi hedefi gibi çözümleri içeriyor” dedi. Ayrıca bu konuda geç kalındığını belirterek “Genel olarak bu tasarı, İspanya'ya iklim değişikliği ile mücadele etmek için öncülük edecektir. Fakat yine de kapsamlı bir tasarı değil, hedefler yetersiz ve geç kalmış. IPCC, küresel emisyonların 2050 yılına kadar sıfıra indirilmesi gerektiği konusunda uyarmasına rağmen, 2030 emisyon hedefi, 1990 seviyelerinden %20, 2050 yılı hedefi ise %90 kadar azdır. Bu gelişmiş bir ekonomi için kabul edilemez.” dedi.

Kaynak:

Cleantechnica
Muhammed Ali BEYAZIT Muhammed Ali BEYAZIT Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.