elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Fosil Yakıtlar Karbon Emisyonu Oluşturmadan Kullanılacak

Karbon emisyonu, hem dünyamızın geleceği hem de bizler için önemli bir konu. Enerji tüketimimiz arttıkça buna paralel olarak dünyadaki karbon ayak izimiz de büyümektedir. Bu haberimizde enerji üretiminde buna karşı geliştirilen yeni santralleri inceleyeceğiz.



A- A+
31.05.2017 tarihli yazı 8094 kez okunmuştur.
NET Power firması, sıfır karbon emisyonu üretmek için fosil yakıtlı tesislerde karbon yakalama ve depolama sistemlerinde devrim yaratmak istiyor. Bu sistemleri mevcut elektrik santrallerine bağlamak yerine sıfırdan inşa etmek üzerine çalışıyorlar.
 

Fosil Yakıtların Çevre Dostu Olarak Kullanımı

Fosil yakıt tesisleri, özellikle  de kömürle çalışan tesisler, halen dünyanın enerji kaynaklarının çoğunu oluşturmaktadır. Bu nedenle, atmosfere salınan sera gazlarının en büyük kısmını oluşturmaya devam ediyorlar.

Karbon yakalama ve depolama (Carbon-Capture Systems) sistemleri geliştirme yoluyla fosil yakıtlar kullanımında salınım engellenme amacıyla bir süreç yakalanmaya çalışıldı. Fakat bu konuda başarılı olunamadı. Çünkü hem verimsiz hem de yüksek maliyetlere sebep oldu.

NET Power isimli firmada bir avukat, bir kimyager ve bir kimya mühendisi tarafından oluşan ekibin amacı dünyayı fosil yakıt kaynaklı karbon emisyonlarından kurtarmaya çalışmak. Bununla birlikte, mevcut CCS sistemleri üzerine bir sistem kurmak yerine sıfırdan yeni bir güç sistemi geliştirmeyi hedef edindiler. Üçlüdeki kimya mühendisi Rodney Allam, "Tek hedefimiz tamamen yeni bir güç sistemi geliştirmek." diyor.

 

►İlginizi Çekebilir: Drone'lar Metan Emisyonu için Uçacak

Grubun geliştirdiği prototip tesis, yeni bir termodinamik devreden yararlanarak, zararlı olan atıkları tamamen elimine edecek. Allam tesisi şöyle tanımlıyor; “Yüksek izolasyonlu, oksi yakıtlı, süperkritik bir karbondioksit döngüsü kullanılıyor ve bu da karbonun güç üretim sürecinin bir parçası olmasını sağlıyor" diye açıklıyor.

Esasen karbondioksit, geleneksel tesislerdeki türbinleri çalıştırmak için kullanılan buharın yerine geçer ve buhar üretmek için enerji harcama ihtiyacını ortadan kaldırır. Bu sistemde ayrıca, yeni kurulacak tesislerin son teknoloji ürünü doğalgaz yakıtlı fabrikalarla aynı kilovat-saatlik maliyete ulaşacağını tahmin ediyorlar. Bu da mali açıdan da rekabet etme sorunuyla da karşı karşıya olmak anlamına geliyor ki olumsuz olan nokta da burada. Ancak kömür ile çalışmak için, öncelikle kömürün sentetik bir gaza dönüştürülmesi gereklidir. Sonuç olarak ise kömür ekstraksiyonunun neden olduğu çevresel bir problem de ortaya çıkmakta.

 

Amerika Birleşik Devletleri, Çin ve bir takım Avrupa ülkeleri gibi dünyanın gelişmiş ülkelerinin çoğu kömürle çalışan elektrik santrallerini kapatmaya başladı. Ancak, gelişmekte olan ülkelerdeki, özellikle de Hindistan'daki yenilenebilir enerji kaynaklarına geçiş zaman alacaktır. Ülkemizde yenilenebilir enerji için adımlar atılmasına rağmen, fosil yakıtla çalışan tesisler günlük enerji ihtiyaçlarının bir numaralı seçeneği olmayı sürdürüyor.

Dünya daha ucuz yenilenebilir enerji kaynaklarına geçerken, fosil yakıtlı tesislerin karbon emisyonlarını sınırlayan çabalar kesinlikle yararlı olacaktır. MIT’de çalışan kimya mühendisi ve karbon yakalama uzmanı olan Howard Herzog’a göre "Bu, karbon yakalamadaki en büyük olay ve büyük ses getirecek" diye konuştu.

NET Power'ın 25 megawatt'lık ilk tesisi Houston'da faaliyete geçecek. Prototip enerji santrali beklendiği gibi çalışırsa, bir sonraki adımda 2021 yılına kadar 300 milyon dolarlık tam ölçekli 300 megavatlık bir fabrika açılması olacak. Bir karbon yakalama uzmanı John Thompson'a göre "Bu bir oyun değiştirici olacaktır, eğer hedeflerinin yüzde 100'üne ulaşırsa. " .


Kaynak:


futurism
 
Ali Can ÇABUKER Ali Can ÇABUKER Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.