elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Koronavirüs 1-0 Enerji Sektörü

Ülkemiz dahil tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüs salgını, birçok sektörü olumsuz etkilemeye devam ediyor. Enerji sektöründe faaliyet gösteren üreticiler de salgın nedeniyle olumsuz bir ekonomik tabloyla karşı karşıya kaldı.



A- A+
20.03.2020 tarihli yazı 6059 kez okunmuştur.
Çin’in Wuhan kentinde ortaya çıkan koronavirüs salgını, kısa sürede tüm dünyayı etkisi altına aldı. Artık ölümlerin birçok ülkede ölümlerin binlerle ifade edilmeye başlandığı günümüzde, hayat neredeyse durma noktasına geldi. Elbette bu salgının faturası her sektörde olduğu gibi enerji sektörü için de ağır oldu ve olmaya devam edecek gibi görünüyor.

Salgının bir dönem kontrolsüz hale geldiği Çin, fabrikalarını kapatmış ve kalabalık etkinlikleri yasaklamıştı. Koronavirüsün ABD, Avrupa ülkeleri ve ülkemize de yayılması, Çin’in aldığı bu önlemi neredeyse tüm ülkelerin uygulamaya başlamasına neden oldu.

Günümüzde evden çalışmanın mümkün olduğu sektörler faaliyetlerine devam edebilirken, fabrikalar gibi üretim yapan tesisler çalışmalarına ara vermek durumunda kalıyor. Avrupa merkezli şirketlerin yarısından fazlası 2020’nin ilk 6 ayı için finansal görünümlerini yeniden gözden geçireceğini belirtirken, ABD merkezli şirketlerde bu oran yüzde 30 olarak karşımıza çıkıyor.



►İlginizi Çekebilir: Almanya Hidrojen Ağı Kuruyor


 

Koronavirüsün Enerji Sektörüne Etkileri

Çok sayıda endüstrinin faaliyetlerine ara vermesi küresel güneş paneli tedarik zincirinde, enerji depolama sektöründe, petrol ve gazla ilgili sektörlerde de olumsuz bir tablo ortaya çıkardı. The Financial Express verilerine göre koronavirüs salgını 2020’nin ilk 2 ayında yaşanan trendi tam tersine çevirdi. Şubat 2020’de güç tüketiminde yüzde 10.8'lik artış yaşanırken, Mart ayı ilk yarısında yüzde 3.6 oranında düşüş gözlemlendi. Elbette bu düşüşte, birçok endüstriyel kuruluşun faaliyetlerine ara verme kararı alması önemli rol oynadı.

Koronavirüs salgını, yenilenebilir enerji sektöründeki şirketlerin faaliyetlerini de direkt olarak olumsuz etkiledi. Rüzgar türbinleri sektöründe lider üreticilerden biri olan Çin merkezli üretim yapan Vestas, salgının kendi işletmeleri üzerindeki etkilerini incelediklerini duyurdu. Ayrıca ham madde konusunda Çin’e bağımlı olan güneş enerjisi sektörü de bu salgından olumsuz bir şekilde etkileniyor. Önümüzdeki günlerde güneş panelleri üretiminde kısmen tedarik sorunlarının yaşanması ve güneş paneli fiyatlarındaki artış pek de sürpriz olmayacak.

Benzer şekilde batarya sektörü için de sorunlar yaşanacak gibi görünüyor. Salgının görüldüğü Hubei eyaleti ve çevresi, Çin’de batarya ve pil üretiminin yüzde 60’ını üretmekten sorumlu. Bu da bilgisayar ve telefon üreticilerinin de tedarik zincirinde sorunlarla karşılaşacağı anlamına geliyor. Batarya üretimindeki aksamının, Tesla’nın Model 3’ü gibi elektrikli araçların teslimatında da doğrudan olumsuz etki yaratabileceğini gösteriyor.

The International Energy Agency (Uluslararası Enerji Ajansı) petrol ve gaz sektöründe olan talepte de önemli bir düşüş yaşanacağını belirtiyor. Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü kısaca OPEC’in Mart ayının ilk haftalarındaki verilerine göre arz günde 400 bin varil azalmış durumda.


Kaynak:


► Smart-Energy
► 
The Financial Express 
 

ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.