Elektrikli Araç Teknolojisinde Kablosuz Şarj
Geleceğin enerji politikalarına yön verecek teknolojilerden biri olan elektrikli araçlar gün geçtikçe hayatımıza daha etkin bir şekilde entegre olmaya başladı. Akaryakıtla çalışan araçların devrinin kapanmaya başladığı bu günlerde elektrikle çalışan araçlara hizmet verecek birçok çalışma yapılmaktadır.
Kablosuz Elektrik İletiminde Rezenatörler için Tıklayın.
Bu araçlar için en önemli sorun teşkil eden şarj istasyonlarının yapılmasıdır. Her geçen gün ülkemizde de istasyonlar için adımlar atılmakta ve çalışmalara başlanmaktadır.
Çalışmaların başında ise Uluslararası Elektrik Komitesi (IEC) tarafında standartlaştırılmak üzere şarj fişi gelmektedir. Bu çalışma Almanya'da üretilmiş bir aracın Türkiye'de de şarj edilebilmesi bu sisteme en iyi örnek olabilir.
Elektriğin büyük bir enerji kaynağı olmasının yanısıra büyük tehlikelere de yol açabileceği aşikardır. Topraklama, kaçak akım, aşırı akım gibi sorunlar nedeniyle büyük tehlikeler meydana gelebilir.
Acaba hiç şarj sistemiyle temas etmeden, fişlerle uğraşmadan aracımızı şarj etmenin bir yolu olabilir mi? Bu düşünceden yola çıkan HalolPT adında bir İngiliz şirketi, elektrikli araçların şarj edilebilmesi için demo bir kablosuz araç şarj teknolojisi geliştirdi.
Teknolojinin temelinde aracın alt kısmında ve park alanında bulunan özel iletken pedler yatmaktadır. Bu pedler aynı hizaya geldiğinde elektromanyetik iletim sayesinde şarj olmaktadır.
Şirket tarafından yapılan açıklamada; sürücünün yapması gerek tek şey pedleri araç içinde bulunan göstergelerle birbirine hizalamak ve aracın şarj olduğunu unutmak.
Tehlikelere ve yangınlara dur diyen bu sistem hepimizin ilgisini az çok çekmiştir. Aslında araçların şarj fişlerinde kurtluması bir yana, şehir düzenlenmesi ve görselliği açısınından büyük ses getirebilecek bir teknoloji olacağı kesindir.
Ancak şöyle bir durumda ortaya çıkıyor ki, önemsenmeyecek kadar büyük bir sorun; milyonlarca aracın bulunduğu dünyada bir o kadarda şarj padlerimi olacak. Şirket tarafından araçların durdurulup bu şarj edilmesine gerek kalmadan ana yollarada, trafiğin yoğun olduğu caddelerde yol boyunca şerit padler yapılarak aracın hareket halinde şar edilebilmesi yönünde bir fikirde ortaya atıldı. Ancak uzun vade de kendini amorti edecek bu yatırım, elektrikli araçların yarattığı heyecanla dikkate alınabilir.
Kablosuz Enerji Aktarımı için Tıklayın.
KAYNAK:
-
Dünyanın En Büyük 10 Makinesi
-
2020’nin En İyi 10 Kişisel Robotu
-
Programlamaya Erken Yaşta Başlayan 7 Ünlü Bilgisayar Programcısı
-
Üretimin Geleceğinde Etkili Olacak 10 Beceri
-
Olağan Üstü Tasarıma Sahip 5 Köprü
-
Dünyanın En İyi Bilim ve Teknoloji Müzeleri
-
En İyi 5 Tıbbi Robot
-
Dünyanın En Zengin 10 Mühendisi
-
Üretim için 6 Fabrikasyon İşlemi
-
İlginç Robotlar Serisi
-
Siemens Kaçak Akım Koruma Cihazları | RCD, RCCB
-
Siemens 3WL açık tip güç şalterleri ACB
-
Siemens 7KM PAC3100, 3200, 4200 Ölçüm Cihazları Teknik Özellikler
-
Konvertör için SINAMICS V20 / G120 Smart Access Module 2
-
Kurulum ve bağlantı - SINAMICS V20 / G120 Smart Access Module 1
-
Sigma Elektrik Tanıtım Videosu
-
Kaçak Akım Algılamalı Şalterlere Açtırma Bobini Takılması
-
K400 K630 Tip Şalterlere Açtırma Bobini Takılması
-
Kaçak Akım Algılamalı Şalterlere Yardımcı Kontak Takılması
-
Sigma Elektrik Tanıtım Filmi