elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Orta Gerilim Hücreler |
Aktif Elektroteknik

Enerji üretim, iletim ve dağıtım merkezleri, endüstriyel tesisler, yenilenebilir enerji santralleri, bina uygulamaları, şehir içi hafif raylı ulaşım tesisleri(metro-tramvay) gibi orta gerilim enerjisine ihtiyaç duyulan tüm sektörlerde kullanılmaktadır. Günümüzde büyük önem taşıyan enerji kalitesi ve sürekliliğini sektörde öncü olan Aktif OG hücreler ile sağlamak mümkündür. Aktif Elektroteknik 1981 senesinde faaliyetlerine başlamış olup, OG (Orta gerilim) hücre, beton köşkler, sac veya sandviç panel köşkler ile mobil trafo merkezleri üretiminde Türkiye’nin öncü firmalarından biridir. Detaylar içeriğin devamında



A- A+
29.04.2022 tarihli yazı 7029 kez okunmuştur.
OG (Orta gerilim) hücreleri IEC 62271-200, TSE EN 62271-200 standardı ve TEDAŞ-MYD/95-007.D yönetmeliğine uygun olarak imal ve test edilen anahtarlama, koruma ve kontrol ekipmanlarıdır. Enerji üretim, iletim ve dağıtım merkezleri, endüstriyel tesisler, yenilenebilir enerji santralleri, bina uygulamaları, şehir içi hafif raylı ulaşım tesisleri(metro-tramvay) gibi orta gerilim enerjisine ihtiyaç duyulan tüm sektörlerde kullanılmaktadır. Günümüzde büyük önem taşıyan enerji kalitesi ve sürekliliğini sektörde öncü olan Aktif OG hücreler ile sağlamak mümkündür. Dünya genelinde birçok prestijli projede imzası bulunan Aktif Elektroteknik, müşterilerine ihtiyaçlarına uygun güvenilir, akıllı ve teknolojik üst kalitede çözümler sunmaktadır.

40,5 kV, 4000 A, 40 kA seviyelerine kadar metal enclosed ve metal clad hücreler uluslararası standartlara ve uluslararası akredite laboratuvarlardan alınmış tip testlerine uygun olarak üretilmektedir. Yerli malı belgesine sahip Aktif Elektroteknik ürünleri için ayrıca TSE, ISO 9001, ISO 14001, OHSAS 45001 kalite belgeleri de mevcuttur.

Türkiye’de sismik teste sahip ilk yerli imalatçı olan Aktif Elektroteknik, OG Hücreler EN 60068-3-3: 1993; EN 60068-2-6:2008 ve EN 60068-2-47 GR-63-Core:2012 standartlarında belirlenmiş olan test metotlarına göre gerçekleşen sismik testler sonucunda IEC/ TS 62271-210: 2013, IEEE Standart 693-2005, Bellcore GR-63-Core Zone 4 teknik şartname ve standartlara uygunluğunu kanıtlamış olup, testleri başarıyla geçmiştir. İspanya’da yerleşik, ENAC tarafından akredite VIRLAB laboratuvarlarında tamamlanan sismik test sertifikalı hücrelerimiz dünyanın her bölgesindeki deprem koşullarında kullanıma uygundur.

Tropikal iklim koşulları için ise özel tropikalizasyon seçeneği bulunmaktadır. Ayrıca özel projeler için konusunda uzman AR-GE ekibimiz tarafından müşteri taleplerine uygun özel çözümler sunabilmekteyiz. Daima kaliteyi hedefleyen Aktif Elektroteknik tüm ürünlerinde 5 sene garanti opsiyonu da sunmaktadır.

IEC 62271-200 standardı alternatif akımda çalışan, 1-52 kV arasında gerilim seviyesine ve 60 Hz’e kadar frekansa sahip, hava yalıtımlı ve/veya sıvı dolu indoor veya outdoor kullanıma uygun metal mahfazalı anahtarlama ve koruma donanımları için geçerlidir. Orta Gerilim Hücre imalatçıları söz konusu standarda uygun bir şekilde üretim yapmak, rutin ve tip testlerinden standartta tanımlandığı şekilde geçmek zorundadırlar.


Orta Gerilim Hücreleri IEC 62271-200 standardında aşağıdaki şekilde sınıflandırılmaktadır.
 


 Hücre içi izolasyonu sağlayan maddeye göre: Gaz / Hava / Sıvı

► Kompartımanlar arası bölmelendirme malzemesi cinsine göre:

PM Bölmelendirme: Açılmış erişilebilir bölümler ile ana devrenin gerilimli bölümleri, topraklanmış metal bölmeler ile birinden ayrılmıştır.

PI Bölmelendirme: Açılmış erişilebilir bölümler ile ana devrenin gerilimli bölümleri metal olmayan izole malzemeler ile ayrılmıştır.

 İç ark arızası (IAC sınıflandırması)

SME serisi LSC-2A tipi metal mahfazalı modüler hücrelerin iç ark sınıflandırması AFL, SNC ve SMC serisi LSC-2B tipi metal mahfazalı metal bölmeli modüler hücrelerin iç ark sınıflandırması AFLR’dir.

A: Yalnız yetkili personel erişebilir
F: Ön taraftan erişilebilir
L: Yan taraflardan erişilebilir
R: Arka tarafından erişilebilir

 Servis sürekliliği kaybına göre (LSC-1, LSC2-A, LSC2-B)

LSC-1: Bu tip hücrelerde bara, anahtarlama elemanı, kablo ve gerilim trafoları tek bölme içerisindedir ve kablo ve bara tarafından, enerji kesilmeden anahtarlama elemanına müdahale edilemez. Aktif, bu tip hücreyi üretmemektedir.

LSC-2A: Bu tip hücrelerde bara bölmesi enerjili iken, anahtarlama elemanının bulunduğu kompartımana müdahale edilebilir.

LSC-2B: Bu tip hücrelerde hem kablo ve hem bara bölümü enerjili iken anahtarlama elemanının bulunduğu kompartımana müdahale edilebilir.
 

 

Aktif SME serisi Metal Enclosed Hücreler


SME serisi metal enclosed (metal mahfazalı modüler) hücreler 1 kV'tan, 40,5 kV gerilim seviyesine kadar üretilen anahtarlama ve kontrol hücreleridir. Köşk tipi orta gerilim enerji dağıtım merkezleri, endüstriyel tesisler ve bina uygulamaları için, ihtiyaca özel çözümler sunmaktadır. Modüler yapıları sayesinde mevcut tesislere kolaylıkla entegrasyonu sağlanabilir. Çekmeceli kesici seçeneği ile montaj ve bakım süresi minimuma indirilerek, hızlı ve kolay operasyon imkanı sağlanır.

Metal Mahfazalı Modüler hücrelerden yaygın olarak Metal Enclosed hücreler olarak bahsedilmektedir. 40,5 kV gerilim seviyesine kadar 1250 A, 25 kA/1s’e kadar elektriksel değerlerde üretilmektedir.

LSC-2A tipi Metal Mahfazalı Modüler hücreler 3 bağımsız kompartımandan oluşmaktadır;

Alçak Gerilim Bölümü: Sistemde kullanılması gereken tüm ölçüm cihazları, koruma röleleri, terminal bağlantıları, haberleşme cihazları ve diğer koruma ve kumanda ekipmanlarının bulunduğu bölümdür.
Bara Bölümü: Anma akımına uygun elektrolitik bakır baralar ve mesnet izolatörlerinden oluşan bölümdür. Bu kompartımana erişim alet kullanılarak mümkün olmaktadır
Anahtarlama Ekipmanı Bölümü: Bu bölümde proje değerlerine uygun olarak aşağıdaki ekipmanlar yer alır.




Aktif SME Metal Enclosed Hücreler aşağıdaki özellikleri ile tanımlanırlar:

► Anma Gerilimi : 3,6 ... 40,5 kV
► Anma Yalıtım Düzeyi : 10 ... 90/120 kV
► Yıldırım Darbe Dayanım Gerilimi : 40 ... 190/210 kV
► Anma Frekansı : 50 / 60 Hz
► Anma Akımı : 630 ... 1250 A
► Kısa Süreli Dayanım Akımı : 16 … 25 kA (1 s)
► İç Ark Dayanımı : 16 … 25 kA (1 s)
► Koruma Sınıfı : IP3x / 2x (kapılar kapalıyken /bölmeler arası)


SME Metal Enclosed Hücreler müşterilere aşağıdaki avantajları sunmaktadır:

► 2 mm çelik sac,
► LSC 2A servis sürekliliği,
► PI bölmelendirme,
► AFL sınıfı iç ark dayanımı,
► 3 erişilebilir bölüm,
► 25 kA iç ark testi ile maksimum insan güvenliği,
► Kusursuz patentli menteşeli kapısı sayesinde maksimum düzeyde işletme güvenliği,
► Emniyetli elektriksel ve mekaniksel kilitleme sistemleri,
► Sürekliliği sağlanmış topraklama sistemi,
► Kolay ve hızlı servis imkânı veren sabit arabalı tip SF6 kesici seçeneği,
► SRS serisi Hava izoleli döner ayırıcı seçeneği,
► Tropikal ortam koşulları için korozyona karşı özel tropikalizasyon imalat opsiyonu,
► IEC62271-210 standardına uygun sismik dayanımlı imalat (EN60068, IEEE693, GR-63-Core-► Zone4 standartlarına uygun imalat opsiyonu),
► 5 yıl garanti opsiyonu.
 


 

Aktif SNC serisi Metal Clad Hücreler


SNC Metal Clad (Metal Mahfazalı Modüler) Hücreler yüksek akım ve kısa devre akımlarında yüksek düzeyde güvenlik ve enerji sürekliliği gerektiren tesislerde güvenle kullanılmaktadır. SF6 gazlı veya vakumlu çekmeceli kesici opsiyonu ile müşterilerine maksimum çözüm sunmak hedeflenmektedir. Bunun yanın sıra çekmeceli gerilim trafosu opsiyonu ile hızlı ve kolay operasyon imkânı sağlayarak tesisinizde montaj ve bakım süresi de minimuma indirilmektedir. Kalite ve güvenliği en önemli noktaya Aktif Elektroteknik, elektriksel ve mekaniksel kilitlemelerle yanlış manevralara karşı maksimum güvenlik sağlamaktadır, ayrıca patlama bacası seçeneği ile iç arıza durumunda oluşan ark, basınç ve diğer zararlı gazlar odadaki personele ve diğer cihazlara zarar vermeden odadan tahliyesi sağlanır. Minimize edilmiş boyutları ile küçük alanlı binalarda ve köşk tipi yapılarda kullanılabilmektedir. Aktif SNC-DB serisi çift baralı (double busbar) hücreler ile enerjinin 2 farklı baradan kontrol edildiği sistemler için güvenilir, kaliteli ve uygun fiyatlı çözümler sağlanmaktadır. 2 adet ayırıcı ve 1 adet kesiciden oluşan hücrelerde ayrıcılar aracılığı ile baralar arasındaki yük aktarma işlemi kolay ve hızlı bir şekilde yapılabilir, minimize edilmiş boyutları ile yerden büyük tasarruf sağlanır.


Aktif SNC Metal Clad Hücreler aşağıdaki özellikleri ile tanımlanırlar:

► Anma Gerilimi : 3,6 ... 36 kV
► Anma Yalıtım Düzeyi : 13,8 ... 36 kV
► Yıldırım Darbe Dayanım Gerilimi : 75 ... 170 kV
► Anma Frekansı : 50 / 60 Hz
► Anma Akımı : 630 ... 3150 A
► Kısa Süreli Dayanım Akımı : 16 ... 40 kA (3 s)
► İç Ark Dayanımı : 16 ... 40 kA (1 s)
► Koruma Sınıfı : IP4X / 3X (Kapılar kapalı / kompartmanlar arası)

SNC Metal Clad Hücreler müşterilere aşağıdaki avantajları sunmaktadır:

► Tamamı 3 mm kalınlığında sacdan dört tarafı kapalı tasarım,
► LSC 2B servis sürekliliği,
► PM Bölmelendirme,
► AFLR sınıfı iç ark dayanımı,
► 4 veya 5 erişilebilir, topraklamalı bölüm,
► 40 kA iç ark testi ile maksimum insan güvenliği,
► Patentli menteşeli kapısı sayesinde maksimum düzeyde işletme güvenliği ve servis kolaylığı,
► AC ve DC güç bağlantılarının geçme soketler ile hızlı ve hatasız yapılması,
► Sürekliliği sağlanmış topraklama sistemi,
► Kısa devre anında 5 defa kapama yapabilen E2-B standardında topraklama ayırıcısı,
► Yük ayırıcı veya vakum kontaktör ile tasarım,
► Kolay ve hızlı servis imkânı veren çekmeceli tip Vakum / SF6 kesici,
► Kolay ve hızlı servis imkânı veren çekmeceli tip gerilim trafosu seçeneği,
► İlavelere imkan veren modüler tasarım,
► Düşük bakım maliyeti,
► Tamamen tip testlere uygun imalat,
► Aktif SPK serisi prefabrik köşkler veya SCK serisi sac köşkler ile paket çözüm,
► Korozyona karşı tropikalizasyon imalat opsiyonu,
► Sismik dayanımlı imalat opsiyonu (IEC62271-210, EN60068, IEEE693, GR-63-Core-Zone4 standartlarına uygun)
► 5 yıl garanti opsiyonu.

 



Aktif SNC Serisi Metal Clad Hücre 40kA/1sn. İç Ark Sınıflandırması Tip Testi



Daha detaylı bilgi için www.aktif.net websitemizi ziyaret edebilir ve Aktif Elektroteknik ürün talepleri için pinar.mert@aktif.net ile direkt iletişime geçebilirsiniz.

Kaynak: 




                         

Aktif etkinlik bulunmamaktadır.
ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar