elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

İplik Üretiminde Devrim

Polyester iplik nasıl yapılır? Tübitağın destek verdiği pet şişeden iplik üretimi yapan makinenin detayları nedir? Standart polyester iplik üretimi arasında fark var mıdır? İplik üretimi ve çevre dostu üretimin detayları haberimizde...



A- A+
26.02.2015 tarihli yazı 12530 kez okunmuştur.
Plastik malzemeler yaparken ham petrol, doğalgaz ve kömür gibi yenilenemeyen enerji kaynakları kullanılmaktadır. Doğal kaynakların giderek azalmasından dolayı polyester iplik yapma konusuna çözüm getirecek gelişmeler yapıldı. Plastikler doğada bozulmadan uzun yıllar kalıyor ve bu çevre kirliliğine sebep oluyor. Çok fazla plastikle ilgili ürünler kulanıldığı için depolama alanlarında da sorunlar yaşanıyor. Geri dönüşümün bu konudaki önemi göze çarpıyor.
 

 
İlginizi Çekebilir : Geri Dönüşüm ve Türkiye'deki Durumu

 
Plastiği hammadde olarak kullanılan projeyle, çevre dotu olarak ihtiyacı karşılayan "Pet şişe kırıntılarından FDY iplik üretim makinesinin tasarımı, imalatı ve denenmesi"adını taşıyan projeye tübitak destek vermiştir.
 
10 metre genişliğinde, 7 metre derinliğinde ve 9 metre yüksekliğindeki makinenin imalatı Gaziantep'te gerçekleşti. Prototip makine ile birlikte pet şişe kırıntılarını kristalize etme ve kurutma sistemi de tasarlanmıştır. 
 


 
Plastik malzemelerin geri dönüşümünün aşamaları;
 
Atık plastiğin toplanması ve uygun ortamlarda depolanması gerekmektedir.
Plastik malzemeler özelliklerine göre ayrılıyor.
Yıkanıp, temizleniyor ardından 140 derecede üç saat kurutuluyor. Böylelikle nem dışarı atılarak işlemeye uygun hale geliyor.
İplik hale gelecek pet şişe kırıntıları, iplik üretim makinesinin ekstüder adı verilen bölümünde 290 derece eriyik hale getiriliyor.
Eriyik hale getirilen plastikler yabancı atıklardan arındırılıyor.
Eriyik halindeki plastikler süzgeçten geçiriliyor bu süzgeçten geçerken istenilen şekiller veriliyor; bu şekilleri ancak mikroskop yardımıyla anlayıp, görebiliriz. Süzgeçten eriyikin akışı duş başlığından akan suya benzer. O süzgeçten akan her bir eriyike flamen denir, bu flamenler bir saç telinin yaklaşık 16 kat incesi kadardır. Her bir flamen soğuk hava ve özel yağlarla iplik bir bütün haline geliyor.
 

 
İlginizi Çekebilir : Kendi Kendini Onaran Plastik


Elde edilen iplik dayanıklı ve işlenebilir halde değildir. İstenilen dayanıklığa getirilebilmesi çekim silindirlerine sündürülüyor. Bu işlemlerden sonra istenilen dayanıklılağa ulaştıktan sonra bobinlere sarılıyor.
 
 


 
Polyester FDY ipliğin yapım aşamalarını anlatmış olduk. Polyester FDY iplik piyasada tam çekimli düz iplik olarak elde ediliyor. Bu iplik tekstil sektöründe dokuma kumaş, dikiş ipliği imalatı, dokumalık kumaş, perde imalatı gibi bir çok alanda kullanılıyor. Normal şartlar altında pet şişeler kullanılmasaydı, plastik elde edebilmek için kimyasal reaksiyonlar yapılıyor. Elde edilen ürünler kurutulup, kesilerek melt yapılıyor. Diğer işlemler aynen tekrarlanıyor. Pet şişelerin kullanılması doğadaki çevre kirliliğini büyük ölçüde engelleyecek.

Kaynak:
►Tübitak
►Zorlu Holding
Ece ÜLKER Ece ÜLKER Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.