elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Esnek Süper Kapasitörler:
Şarj Teknolojileri

Telefonlarımız konusunda çoğumuzun isteği; birkaç saniyede şarj olması ve günlerce hatta haftalarca dayanabilmesidir. O zaman hayallerimize yönelik yeni gelişmeleri gelin beraber okuyalım.



A- A+
30.01.2017 tarihli yazı 13151 kez okunmuştur.
Florida Merkez Üniversitesi’nde (UCF) bir grup araştırmacı, yalnızca benzer cihazlara göre daha fazla enerji depolamakla kalmayıp aynı zamanda saniyeler içinde tamamen şarj edilebilen ve performansı etkilenmeden 30,000 kere şarj edilmeye devam eden esnek süper kapasitörler oluşturma tekniğini geliştirdiler. Cep telefonunuzun pili bu süper kapasitörle değiştirildiği durumda saniyeler içinde şarj edilme ve bir haftadan daha üzün bir süre dayanabilme şansına sahip olacaktır.
 

UCF’deki Nano Bilim Teknoloji Merkezi’nde araştırmacılar, süper kapasitör nanoteller teknolojisi üzerinde önceki çalışmalarına devam ederek ve yapılan yeni deneyler sonucunda sadece bir kaç atom kalınlığında Transition-Metal Dichalgogenides (TMDs) olarak da adlandıralan 2D malzeme uygulamalarıyla 1D nanotelleri kaplamayı başardılar. Ardışık oksidasyon/kükürtleştirme yani oksijen ve kükürtün kimyasal tepkimeleriyle üretilen alternatif katmanlar kullanılarak tungsten disülfür ve tungsten trisülfür tabakalar katılır, TMD’ler geniş bir yüzey alanına sahip bileşebilen bir ünite oluşturulması ve pek çok bireysel süper kapasitörlerden oluşan kompakt bir serinin etkili bir şekilde üretilmesi için nanotellerin büyük “ormanlar”ını kaplıyor.
 

UCF araştırmacılarına göre, daha önceden diğer bilim adamları grafen ve diğer iki boyutlu materyalleri kullanarak benzer bir sonuç elde etmeye çalışmışlardı ancak başarıları sınırlıydı. Yalnız pek çok yeni teknoloji gibi, UCF esnek süper kapasitörü piyasaya sunulması için henüz yeterince geliştirilmemiştir. Eninde sonunda piyasaya sürülürse ya da en azından ticari bir cihaza yol açabilirse, süper hızlı şarjlı cep telefonları ve elektrikli araçların yanı sıra yüksek güçlü ve esnek tasarımlı giyilebilir ürünler de üretilebilir.


Kaynak:


newatlas

Yazar: Isa Ghafory

ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.