elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

MIT Akıllı Giysi Geliştiriyor

Akıllı kıyafet örneklerinin sayısı gün geçtikçe artıyor. Her araştırma yeni sonuçlarla bu alandaki literatüre yeni bir katkı sağlıyor. MIT’nin yeni araştırması ise yapılan hareketleri tam olarak algılamayı başardı. Detaylar yazımızın devamında.



A- A+
11.04.2021 tarihli yazı 4177 kez okunmuştur.
Son yıllarda giyilebilir teknolojilerde pek çok heyecan verici gelişme kaydedilmiş olsa da henüz tam olarak fiziksel hareketlerimizi ölçebilen giyilebilir bir cihaz göremedik. Bu tarz bir cihaz, bir bireyin spor veya fitness aktivitelerinde harcadığı enerjiyi potansiyel olarak geri bildirim ile sunabilir. Böyle bir teknolojiyi gerçeğe dönüştürmek amacıyla, MIT CSAIL araştırmacıları "dokunsal elektronikler" geliştirdi. Bu dokunsal elektronikler kullanıcının hareketini tespit edebildi. Araştırmacılar dokunsal elektronikleri test etmek için akıllı çoraplar, yelekler, eldivenler ve robot kılıfı oluşturdu. Bu prototipleri hazırlayabilmek için basıncı algılayan ve bu basıncı elektrik sinyallerine dönüştüren özel bir lif türü üretildi. Makinede örülen dokunsal elektronikler, geleneksel tekstil elyaf karışımı ve az miktarda basınca duyarlı elyaftan oluşuyor.
 

 

Makalenin başyazarı Yiyue Luo: "Geleneksel olarak, çok sayıda sensörde yüksek doğrulukta veri sağlayan bir seri üretim giyilebilir cihaz geliştirmek zordu. Çok sayıda sensör dizisi ürettiğinizde, bazıları çalışmayacak ve bazıları diğerlerinden daha kötü çalışacak, bu nedenle, belirli sensörlerin ne zaman çalışıp çalışmadığını algılamak ve ayarlamak için kendi kendini denetleyen bir makine öğrenimi algoritması kullanan, kendi kendini düzelten bir mekanizma geliştirdik” dedi.

Geliştirilen prototiplerden olan akıllı çorap, bir kişinin çömeldiğini, yürüdüğünü veya merdivenlerden aşağı mı indiğini belirleyebildi. Öte yandan akıllı yelek, bir kişinin elini göğsüne mi dayadığını yoksa bir nesneye mi eğildiğini tespit etti. Araştırmacılar, çalışmalarının bir sürü potansiyel uygulamaya sahip olduğunu söylüyor. Örneğin akıllı giysiler, belirli bir egzersize başlamadan önce kişinin duruşunu belirleyebilir.  Böyle bir teknoloji, kullanıcının egzersizi doğru yapmasını ve yaralanma, sakatlanma olasılığının azalmasını sağlar. Akıllı giysiler, insanların duruşlarını iyileştirmelerine yardımcı olmak için de kullanılabilir. Araştırma ekibinden Wan Shou: “Bu teknoloji sayesinde tıpkı insanlarda olduğu gibi dokunsal algılama sağlayabilen derileri olan robotları hayal edebiliriz.” dedi. Dolayısıyla MIT'nin yeni araştırması için hareketleri tam olarak algılayabilmiş en etkileyici akıllı kıyafet ifadesini kullanabiliriz.

Kaynak:

► interestingengineering.com

YAZAR: Kadir Serhat KILIÇ


ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.