elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Programlanabilir İplik Geliştirildi

Giyilebilir teknoloji hızla gelişmeye devam ediyor. Gelecekte önemli bir yer kaplayacak olan bu teknoloji için en son çalışmalardan biri MIT tarafından yapıldı. MIT, programlanabilir iplik geliştirmeyi başardı. Detaylar yazımızın devamında.



A- A+
20.06.2021 tarihli yazı 4693 kez okunmuştur.
Günümüz dünyasında, adımımızı attığımız her yerde teknolojik bir ürünle karşı karşıya kalıyoruz. Hayatımızın her alanında elektronik cihazlar yer alıyor. Tüm bunların dışında teknoloji hız kesmeden gelişmeye devam ediyor ve kendi kendimize “Daha ne olabilir ki?” dediğimiz anda hiç beklemediğimiz bir ürün, gelişme veya fikir ortaya çıkıyor. Artık teknolojiyi vücudumuzla entegre etmenin yollarını arıyoruz. Bilim insanları, teknolojiyi günlük kıyafetlerimizle birleştirebilmeyi hedefliyor. MIT’de bulunan mühendisler, 2021 Haziran’ın başında programlanabilir bir iplik geliştirmeyi başardıklarını açıkladı. Bu tarz gelişmeleri daha önce de duymuştuk. Fakat MIT’nin çalışması diğerlerinden biraz daha farklı.


 

Geliştirilen programlanabilir iplik, bir kıyafete dikildikten sonra kişi tarafından yapılan aktiviteyi algılayabilen, depolayabilen, analiz edebilen ve çıkarım yapabilen dijital yeteneklere sahip. Daha önce bu alanda geliştirilen ipliklerin çoğu analog olduğu için MIT’nin çalışması ayrı bir öneme sahip. Araştırmada yer alan Yeol Fink, dijital ipliklerin fiziksel performans izleme, tıbbi çıkarım ve erken hastalık tespiti için kullanılabileceğini düşünüyor.


 
► İlginizi çekebilir: MIT Akıllı Giysi Geliştiriyor

Araştırmacılar ipliğin yüzlerce mikro ölçekli dijital çipin birleştirilmesiyle oluşturulduğunu açıkladı. İplik, ince ve esnek yapıya sahip olduğu için iğne yardımıyla kumaşlara dikilebiliyor ve en az 10 kez bozulmadan yıkanabiliyor. Araştırmacılara göre, ipliği hiç hissetmiyorsunuz ve orada olduğunu bile göremiyorsunuz. İpliğin dijital özelliklere sahip olması, farklı imkanlar sunuyor. Örneğin ipliğin içindeki öğeleri kontrol edebilirsiniz. Araştırmacılara göre ipliği bir koridor olarak düşünebiliriz ve bu koridorda bulunan öğeleri dijital oda numaraları bulunan ayrı odalar olarak tanımlayabiliriz.
 
MIT, iplik üzerinde 767 kilobitlik tam renkli kısa film dosyası ve 0.48 MB'lık bir müzik dosyası da dahil olmak üzere iplik üzerine bilgi yazabildi, saklayabildi ve okuyabildi. Ayrıca ipliğe kaydedilen veriler 2 ay boyunca saklanabiliyor. Araştırmacılar, ipliğin fonksiyonlarını test edebilmek için bir gömleğin koltuk altı kısmına ipliği diktiler ve gömleği giyen kişinin 270 dakika boyunca vücut sıcaklığı verilerini ölçerek farklı fiziksel aktiviteler sonucu verilerin nasıl değişkenlik gösterdiğini analiz etti. Veriler sonucu iplik kişinin hangi aktivitelerde bulunduğunu %96 doğrulukla tespit etmeyi başardı.




Giyilebilir teknoloji her geçen gün yeni gelişmelerle karşımıza çıkıyor. MIT’nin bu araştırması sayesinde giyilebilir teknoloji alanında önemli ilerlemeler elde edildi. Giyilebilir teknoloji sağlık, spor ve askeri alanlarda çok büyük avantajlar sağlayabilir.    

Kaynak:

► interestingengineering.com
► news.mit.edu

Serhat Seyrek Serhat Seyrek Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.