elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

20 Milyon Üretim İşi 2030 Yılına Kadar Robotlara Verilecek!

Robotları, genellikle insan biçiminde ve metalden yapılan, programlandığı zaman belirli bir işi yapabilen, elektrikle çalışan otomatik aygıtlar olarak biliyoruz. Günümüzde de çoğu yerde robotlardan yararlanıyoruz. Oxford Economics tarafından yayınlanan bir rapora göre 2030 yılına kadar 20 milyon üretim işinin robotlara kaybedilebileceği gösteriliyor. Üretim işlerindeki insan gücü tarih mi oluyor? Detaylar haberimizde.



A- A+
30.06.2019 tarihli yazı 5304 kez okunmuştur.
Son yıllarda insansı robot sayısında fazlaca artış görülüyor. Oxford Economics, geçtiğimiz günlerde bu artışı ve gelecekte bu artışdan oluşabilecek unsurları içeren "Robotların Dünyayı Nasıl Değiştirdiği" adlı bir rapor yayınladı. Oxford Economics tarafından yayınlanan raporda robotların sayılarının artmasının nedenleri maliyet, kapasite ve tüketici talebi olarak belirlendi. Raporda Avustralya'nın en fazla üretim yoğunluğuna sahip devlet olduğunu ancak yavaş büyüyen ekonomi ve düşük üretim verimliliğine sahip olduğu belirtiliyor. Güney Avustralya ise gelecekteki robot kullanımına karşı en savunmasız bölge olduğu gösteriliyor. Bu durum çalışanlarının hızlı teknolojik gelişmelere uyum sağlayamadıkları anlamına geliyor.
 

İlginizi Çekebilir: Ev İçi Kullanıma Uygun Robot Tasarlandı
 
Çalışma, robotların düşük becerili alanlardaki üretim işlerinde iki kat daha fazla kayıp yaratacağını, böylelikle işsizlik ve gelir eşitsizliğinden kaynaklanan sosyal ve ekonomik baskıların artacağını gösteriyor. Geliştirilen robotlar insanların üretim işlerinde harcadıkları zamanı en aza indiriyor. Yapılan araştırmalar, her yeni endüstriyel robotun ortalama 1,6 üretim işini ortadan kaldıracağını gösteriyor. Hem insanlar hem de işletmeler için bu iş kayıplarının düşük vasıflı işçiler ve daha düşük gelirli yerel ekonomiler üzerinde orantısız bir zarara yol açacağı tahmin ediliyor. Çalışma, hükümetleri daha iyi eğitim, refah programları ve evrensel bir temel gelir içeren politikalarla hazırlanmaya çağırıyor.


►İlginizi ÇekebilirKansere Karşı Nano-teknolojik Robot
 
Bunların yanı sıra Oxford Economics'te CEO ve Baş Ekonomist olan Adrian Cooper, robotların yükselişinin henüz var olmayan endüstrilerde işler yaratarak, üretkenliği ve ekonomik büyümeyi artıracağını söylüyor.  Rapor genel olarak robotların zarar vermekten daha iyisini yapabileceğini gösteriyor. Hatta robotlarla sürdürülen bu sistem gelişerek devam ederse gelecekte 5 trilyon dolarlık bir robot kar payı olacağı tahmin ediliyor.
 
 
 
Yapay zeka, makine öğrenimi ve mühendislik alanındaki gelişmelerle ortaya çıkan robotlar,  sağlık, misafirperverlik ve ulaşımın yanı sıra inşaat, çiftçilik, depo çalışması gibi tekrarlayan fonksiyonları içeren hizmet sektörlerinde daha büyük bir rol oynayacak. Ancak rapor, daha az yapılandırılmış ve daha fazla yaratıcılık, şefkat veya sosyal zeka gerektiren işlerin insanlar tarafından yıllar boyunca yürütülmesinin muhtemel olduğunu öne sürüyor.

Dünya çapında kullanımda olan robot sayısında son 20 yılda 3 kat artış gözlenerek 2.25 milyona ulaşıldı. Uluslararası Robotik Federasyonu'na göre üretim, 2016 sonunda dünyanın endüstriyel robot stokunun yüzde 86'sından fazlasını oluşturdu. Küresel robot stoğunun 2030 yılına kadar daha hızlı çoğalarak 20 milyona ulaşması bekleniyor. Rapor, Çin’in 2030’a kadar 14 milyon endüstriyel robot kullanabileceğini de gösteriyor.

 

►İlginizi Çekebilir İnsan Vücudunda Elektrik Üretimi
 
Avrupa'da 400.000, ABD'de 260.000 ve Çin'de 550.000 olmak üzere 2000'den bu yana yaklaşık 1.7 milyon üretim işi robotlara kaybedildi. Bir robotun kurulumunun ilk yılında ortalama olarak 1.3 işçi işten çıkarılıyor. Bu sonraki yıllarda bu sayı artarak devam ediyor. Raporda 35.000'den fazla ABD çalışanının işlerinin kariyerleri üzerindeki hareketleri analiz edilerek son yirmi yılda üretim işinden ayrılanların yarısından fazlasının genellikle üç meslek sektörü etrafında yoğunlaştığı görülüyor. Bunlar ulaşım, inşaat ve bakım sektörleridir.

Araştırmacılar, gelişen yeni robot teknolojileriyle insan iş gücüne bağımlılığın azaltılarak toplumlarda oluşabilecek sosyal ve ekonomik sarsılmalardan dolayı daha fazla robot yoğunlaşma etkisinin muhtemelen susturulacağını düşünüyor.


Yazar: Ayten Tabak 

Kaynak:

 ► abc.net.au
 
 
 
 
Ayten Tabak Ayten Tabak Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.