"Gerçek" Beyne Sahip Robotlar Geliyor
Pentagon tarafından finanse edilen ekibin, insan beyni fonksiyonlarına ve fiziksel zekaya sahip, kendi başına düşünüp hareket edebilen bir makine icat ettiği duyuruldu. Yapay zeka uzmanlarınca "Katil Robotlar" olarak nitelendirilen bu makinelerin üretilmesini önlemek için Dünya'nın pek çok yerinde kampanyalar başlatıldı.
17.04.2013 tarihli yazı 8930 kez okunmuştur.
Robotik teknolojisi üzerine çalışan bilim adamları akıl almaz bir projeye imza attılar. Pentagon tarafından finanse edilen ekip, insan beyni fonksiyonlarına sahip, kendi başına düşünüp hareket edebilen bir makine icat etti. Makine, fiziksel zekaya sahip, insanlar tarafından programlanmış eylemlerden bağımsız olarak, özerk, hareket edebilen ilk robot.

Eşi benzeri olmayan bu cihaz, birbirine bağlanmış nano ölçekli milyarlarca kablonun birleşimi ile insan beynine benzer bir yapıya sahip. Her bağlantı sentetik bir sinaps görevi görüyor. Sinapslar, sinir hücrelerinin diğer hücrelere mesaj iletmesine olanak tanıyan özelleşmiş bağlantı noktalarıdır. Yapısı çok karmaşık olduğu için yapay zeka projelerinde birebir kopyalamak şimdiye kadar mümkün olmamıştı. Hafızada tutma yeteneğine sahip olarak geliştirilen bu teknolojinin orduda kullanılması durumunda, insan kontrolü olmaksızın, bölgeyi zamanla tanıyan insansız hava araçları üretmek mümkün olacak.

Pentagon’dan teknolojinin silah sistemlerinde kullanılacağına dair henüz bir açıklama gelmedi ancak DARPA’nın çalışmaları göz önüne alınınca bunu tahmin etmek çok güç değil.
Proje aşamasının tamamlandığının duyurulmasıyla birlikte sivil toplum kuruluşları da harekete geçti. Bazı kaynaklar, bu robotların katil robotlar olarak değil, tam aksine barışçı robotlar olarak algılaması gerektiğini, bu sayede savaş alanlarında canlı askerler yerine robot askerlerin görev yapacağını duyururken; geniş kitlelerce “katil robot” olarak adlandırılan bu makinelerin yasaklanması için başlatılan kampanyalar hız kazandı.
Bu robotların askerler ve sivilleri ayırt edemeyeceği ve orantılı güç kullanmalarını sağlayacak yargı yeteneklerinin olmadığı düşünüldüğünde hukuksal açıdan da büyük bir tartışma konusu.
Kaynak :
► prisonplanet
YORUMLAR
ANKET
-
Dünyanın En Görkemli 10 Güneş Tarlası
-
Dünyanın En Büyük 10 Makinesi
-
2020’nin En İyi 10 Kişisel Robotu
-
Programlamaya Erken Yaşta Başlayan 7 Ünlü Bilgisayar Programcısı
-
Üretimin Geleceğinde Etkili Olacak 10 Beceri
-
Olağan Üstü Tasarıma Sahip 5 Köprü
-
Dünyanın En İyi Bilim ve Teknoloji Müzeleri
-
En İyi 5 Tıbbi Robot
-
Dünyanın En Zengin 10 Mühendisi
-
Üretim için 6 Fabrikasyon İşlemi
-
Webinar | Üretim Tesisleri için Enerji Yönetim ve Ekipman Verimliliği Çözümleri- Advantech Türkiye
-
Acil Aydınlatma Sistemlerinde Merkezi Yönetim ve Bakım | Schneider Electric
-
Webinar | Kaçak Akım Koruma Rölesi Seçim Kriterleri Nelerdir?
-
Webinar | E-House: Hızlı, Modüler, Tak-Çalıştır Enerji İstasyonu Çözümleri - Siemens
-
DALGAKIRAN - Basınçlı Hava Sistemlerinde Enerji Verimliliği | Webinar
-
Webinar | Sanayide Enerji Verimliliği Yatırımları ve Finansman Çözümleri - Siemens
-
Webinar | Pako Şalterlerin Çalışma Prensibi ve Fonksiyonları - Kardeş Elektrik
-
Webinar | Yeniden Kapamalı Kaçak Akım Koruma Şalterleri ve Parafudrlar | Sigma Elektrik
-
Endüstriyel Fiş Prizleri | Endüstriyel Uygulamalar için Mükemmel Çözüm | ABB
-
Aşırı Gerilim Darbelerine Karşı Eksiksiz Çözüm | OVR T2 | ABB
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.