İTÜ Türkiye'nin Yerli Çipini Üretecek |
ANKA'nın Çipi De Milli
İstanbul Teknik Üniversitesi Elektrik Elektronik Fakültesi bünyesinde kurulan İTÜ VLSI Ölçme Laboratuvarı hizmete girdi. Prof. Dr. Duran Leblebici'nin adının verildiği laboratuvarda geliştirilen yerli çip, ilk olarak insansız hava aracı ANKA'da kullanılacak.
29.04.2013 tarihli yazı 15665 kez okunmuştur.
Bilgi teknolojisinde sadece kullanıcı konumunda olmayıp, söz sahibi olmak isteyen bir ülkenin ilk önce kendi çipini üretmesi şart. 1,5 trilyon dolarlık bu sev sektörün çok dışında kalan Türkiye de kendine pazarda yer bulmaya çabalıyor.
İlk adım İstanbul Teknik Üniversitesi’nden geldi. Agilent Technologies ve Spark’ın da katkılarıyla İstanbul Teknik Üniversitesi Elektrik Elektronik Fakültesi bünyesinde kurulan İTÜ VLSI Ölçme Laboratuvarı hizmete girdi.
İlk adım İstanbul Teknik Üniversitesi’nden geldi. Agilent Technologies ve Spark’ın da katkılarıyla İstanbul Teknik Üniversitesi Elektrik Elektronik Fakültesi bünyesinde kurulan İTÜ VLSI Ölçme Laboratuvarı hizmete girdi.

Yrd. Doç. Dr. Türker Küyel, "Bu laboratuvarı; VLSI alanında 35 senenin üzerinde ABD iş tecrübesi sahip, 16 patente, onlarca konferans bildirisi ve makale ile uluslararası ödüle sahip bir kadro kurdu ve yönetiyor. Böyle bir laboratuvarın varlığı, böyle bir alt yapının olması; Türkiye'de dünya çapında araştırma geliştirme yapılmasına olanak sağlayacak. Yurtdışındaki araştırma ortamını İTÜ'de sağladığımız için beyin göçünü engelleyecek hatta tersine çevirecek. Çünkü, ABD'deki ya da diğer ileri ülkelerdeki araştırma altyapısı artık İTÜ'de de var" açıklamasında bulundu.
► İlginizi Çekebilir : Milli Projeler Tersine Beyin Göçünü Hızlandıracak

Prof. Dr. Duran Leblebici'nin adının verildiği laboratuvarda geliştirilen yerli çip, ilk olarak insansız hava aracı ANKA'da kullanılacak.
Türkiye'nin VLSI alanındaki ilk laboratuvarı olma özelliğini taşıyan ve kurulumu 5 milyon dolara mal olan bu laboratuvarın kadrosu, daha önce ABD'de benzer laboratuvarları kuran deneyimli Türk bilim adamlarından oluşuyor.
YORUMLAR
ANKET
-
Dünyanın En Büyük 10 Makinesi
-
2020’nin En İyi 10 Kişisel Robotu
-
Programlamaya Erken Yaşta Başlayan 7 Ünlü Bilgisayar Programcısı
-
Üretimin Geleceğinde Etkili Olacak 10 Beceri
-
Olağan Üstü Tasarıma Sahip 5 Köprü
-
Dünyanın En İyi Bilim ve Teknoloji Müzeleri
-
En İyi 5 Tıbbi Robot
-
Dünyanın En Zengin 10 Mühendisi
-
Üretim için 6 Fabrikasyon İşlemi
-
İlginç Robotlar Serisi
-
Siemens Kaçak Akım Koruma Cihazları | RCD, RCCB
-
Siemens 3WL açık tip güç şalterleri ACB
-
Siemens 7KM PAC3100, 3200, 4200 Ölçüm Cihazları Teknik Özellikler
-
Konvertör için SINAMICS V20 / G120 Smart Access Module 2
-
Kurulum ve bağlantı - SINAMICS V20 / G120 Smart Access Module 1
-
Sigma Elektrik Tanıtım Videosu
-
Kaçak Akım Algılamalı Şalterlere Açtırma Bobini Takılması
-
K400 K630 Tip Şalterlere Açtırma Bobini Takılması
-
Kaçak Akım Algılamalı Şalterlere Yardımcı Kontak Takılması
-
Sigma Elektrik Tanıtım Filmi
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.