elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

İYTE'den Tek Kullanımlık Elektronik Burun

İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü Kimya Bölümü'nün yürüttüğü "Tek Kullanımlık Nefes Analiz Sensörü" projesi ile diyabet ve akciğer kanseri, insan nefesi ile tanılanabilecek.



A- A+
24.09.2014 tarihli yazı 9883 kez okunmuştur.
İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü'nün İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) ve İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Hastanesi ile birlikte gerçekleştireceği proje, maske içine yerleştirilen özel sensör ile insan nefesindeki bileşenlerin analizini içeriyor. Proje İstanbul Kalkınma Ajansı'ndan 1.2 Milyon Türk Lirası destek almış.
 

 

İlginizi Çekebilir: Algılayıcılar | Sensörler


İYTE Fen Fakültesi Kimya Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Ümit Yıldız'ın açıklamasına göre Cerrahpaşa Tıp Fakültesi'nde denenmek üzere ilk etapta 25 adet prototip üretilecek. Yıldız'a göre deneme sürecinde başarılı olması halinde ürün, Türkiye'de eczanelerden ve aile hekimlerinden alınabilecek.

 
 
Ürünün çalışma mantığı ise Yıldız tarafından şöyle açıklanıyor:
"İnsan nefesi birçok bileşenden oluşuyor. Bizim bildiğimiz su buharı ve karbondioksittir. Ama bunun içinde birçok uçucu organik bileşikler vardır. Cihaz, nefesten uçucu organik bileşiklerin tayinini sağlayacak. Organik bileşiklerin bir kısmının konsantrasyonunun belli seviyeyi aşması durumunda bunun bazı hastalıkların belirteçleri olduğu düşünülüyor. Biz de şunu düşündük. Akciğer kanseri ve diyabet birçok uçucu organik bileşiklerle ilişkili. Akciğer kanseri toluenle, diyabet asetonla ilgili. Nefesteki toluenin artması akciğer kanseri riski olanlarda, asetonun artması diyabet riski olan kişilerde görülür. Bütün her şeyi yerli olacak tek kullanımlık maskedeki sensörler nefesteki bu iki bileşiğin değerlerini tespit ederek akciğer kanseri ve diyabetin ön tanısını sağlayacak. Bu bilgiler sayesinde de hastalığa yakalanmadan müdahalede bulunulabilecek."

 
 
İlginizi Çekebilir: Temassız Algılayıcılar


Günümüzde koku ile kanser teşhisinde köpekler iyi koku alma duyuları nedeniyle kullanılıyor. 



Kaynak:

►İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü
►CNNTürk


Ozan Büyük Ozan Büyük Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.