elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü |
Tercih Rehberi

Üniversite tercihlerini yapacak öğrenciler için, İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü hakkında genel ve gerekli bilgileri sizler için derledik. Editör kadromuzun deneyimleri ile hazırlanmış bu rehber haricinde merak ettiğiniz soruları #tercihrehberi hashtag'i ile de iletebilirsiniz.



A- A+
05.07.2015 tarihli yazı 21325 kez okunmuştur.

10 Temmuz 1992'de İzmir'de kurulan İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü (kısaca İYTE, İngilizce: Izmır Institute Of Technology), özellikle teknoloji alanlarında yüksek düzeyde araştırma, eğitim-öğretim, üretim, yayın ve danışmanlık yapan bir devlet üniversitesidir.

İYTE'nin akademik kadrosu, büyük çoğunlukla Amerika ve Avrupa'da bulunan yurtdışındaki saygın üniversitelerde eğitim almış, kaliteli öğretim üyelerinden oluşmaktadır.

Ayrıca İYTE'de pek çok bilim dalına yönelik olarak bölgenin en donanımlı laboratuvar olanakları ve oldukça geniş ve güncel kapsamlı kütüphane hizmetleri sağlanmaktadır.

Kuruluş amacı yüksek lisans ve doktora eğitimi vermek olarak kurulan İYTE'de lisans eğitimine ilk olarak 1998-1999 akademik yılında 7 bölümde başlanmıştır. Fen Fakültesi, Mühendislik Fakültesi ve Mimarlık Fakültesi dahilinde olmak üzere 2014 yılı itibariyle Gıda Mühendisliği'nde de lisans eğitimine başlanmasıyla, 14 bölümde lisans eğitimi verilecektir. Toplamda ise aşağıdaki gibi yer alan 16 bölüm bulunmaktadır.

 


İYTE Rektörlüğü

 

Kimya Mühendisliği Bölümü

Makina Mühendisliği Bölümü

Mühendislik ve Fen Bilimleri Enstitüsü

İYTE'deki lisansüstü programlardan sorumludur. Detaylı bilgi için tıklayınız

 

 
Araştırma ve Uygulama Merkezleri

Gelişen teknoloji ile çağdaş toplumun ihtiyaçlarını araştıran İYTE bilim insanları, disiplinlerin tek başına çözemeyeceği karmaşık sorunların ancak disiplinlerarası çalışmayla çözümlenebileceği bilinci ile, üst düzey imkânlara sahip disiplinlerarası merkez ve anabilimdallarına yönelmektedir.
 
Biyoteknoloji ve Biyomühendislik, Malzeme Bilimi ve Mühendisliği, Enerji Mühendisliği, Çevre Mühendisliği, Mühendislik İşletmeciliği gibi lisansüstü programlar ile araştırma merkezleri bu çerçevede geliştirilmiştir. Bu birimler aracılığı ile o alanla ilgili bölümler bir araya getirilerek, gelişen teknolojinin ihtiyaçlarına cevap verebilecek disiplinlerarası bir araştırma ve eğitim sürdürülmektedir. Bu kapsamda İYTE'de bulunan Araştırma ve Uygulama Merkezleri şunlardır:
 

Bilgisayar Uygulama & Araştırma Merkezi

Biyoteknoloji & Biyomühendislik Araştırma Merkezi

Çevre Araştırma & Geliştirme Merkezi

Jeotermal Enerji Araştırma, Geliştirme Test & Eğitim Merkezi

Malzeme Araştırma Merkezi

Sürekli Eğitim Merkezi

İYTE'de ayrıca sanayi kuruluşlarına akademik destek ve danışmanlık sağlanması amacıyla bir Endüstriyel İlişkiler Ofisi faaliyet göstermektedir. Bunlara ek olarak, rektörlüğe bağlı olarak faaliyet gösteren Genel Kültür Dersleri Bölümü bulunmaktadır.

Aşağıdaki resme tıklayarak "Bir Bakışta İYTE" broşürüne ulaşabilirsiniz.

 
 
 

Kampüs


İYTE'nin tüm birimleri tek bir kampüste toplanmıştır. İYTE Kampüsü Ege sahil şeridinin en güzel kıyılarından birine, Urla ilçesinin Gülbahçe köyüne kurulmuştur. Deniz kıyısındaki kampüsün balıkçı köylerine ve tatil beldelerine komşu olması açık hava faaliyetlerine olanak sunar. Büyük ağaçlar yönünden eksikliği bulunan kampüs, hızla süren ağaçlandırma çalışmaları ile gelecekte gelişmiş bir ormana sahip olacaktır.
 

 


3500 hektar alana sahip olan kampüste, 132,000 metre-kareye yakın bir alanda eğitim-öğretim ve araştırma yapılmaktadır. Kampüs içinde İzmir Teknoloji Geliştirme Bölgesi bulunmaktadır. İnovasyon Merkezi'nin inşaatı sürmektedir.

Ulaşım

Özel Araç ile: Konak'tan Mithatpaşa Caddesi'ni takip ederek Üçkuyular'a ulaşın. Üçkuyular'dan İzmir-Çeşme Otobanı'na Urla/Çeşme istikametinde girin. Çeşme yönünde seyrinize devam ederken sırasıyla “Seferihisar” ve “Urla” çıkışlarını geçip, "Karaburun" istikametini gösteren çıkıştan gişelere ulaşın. Daha sonra karşınıza çıkacak meydandan Karaburun istikametine 2 km kadar devam edin. Enstitümüz ileride yolun sağ tarafında  kalacak biçimde konumlandırılmış olarak karşınıza çıkacaktır.

Minibüs ya da otobüs ile: Üçkuyular meydanından kalkan otobüsler yada semt garajından hareket eden minibüsler ile İYTE yerleşkesine gelebilirsiniz. Minibüsler yaklaşık yarım saat arayla hareket etmektedir. Otobüs saatlerinin güncel bilgilerine Eshot Genel Müdürlüğü web adresinden ulaşabilirsiniz. 

 

 
 

Eğitim


Teknoloji Enstitüsü Modeli, özellikle teknoloji alanlarında yüksek düzeyde araştırma, eğitim-öğretim, üretim, yayın ve danışmanlık yapan, kamu tüzel kişiliğine ve bilimsel özerkliğe sahip bir yükseköğretim kurumunu ifade etmektedir.

Amerika'daki Massachusetts Teknoloji Enstitüsü (MIT) ve Kaliforniya Teknoloji Enstitüsü (Caltech) bu eğitim modelin dünyada en bilinen örnekleridir. Türkiye perspektifinden düşünüldüğünde diğer teknik üniversitelerle eşdeğer tutulabilir.

 


İYTE, sizi manzaraya davet ediyor. 


İYTE'de tüm bölümlerde eğitim-öğretim dili %100 İngilizce'dir. Bu sebeple, lisans eğitiminden önce 1 yıl hazırlık eğitimi bulunmaktadır. Hazırlık ile ilgili detaylı bilgiyi Yabancı Diller Yüksek Okulu web adresinden edinebilirsiniz.

Teknoloji Enstitüsü olması ve yalnızca teknik eğitime ağırlık vermesi nedeniyle diğer üniversitelere göre az sayıda bölüm bulunmakta ve bu bölümlerin binaları ayrıdır. Henüz binası olmayan İnşaat, Gıda ve Elektronik-Haberleşme Mühendisliklerinin binaları inşaat halinde olup, 2015 yılında tamamlanması öngörülmektedir.

 


Üniversitenin, gerek halen öğrenci olan gerek de mezun olanların tecrübeleriyle sabit olarak, yoğun bir eğitim programı bulunmaktadır. Dersten derse değişmekle birlikte genel olarak uygulanan sınav sistemi 2 vize 1 final şeklindedir. AA,BA.. şeklinde harf notuna dayalı kredi sistemi uygulanmaktadır.

Üniversite kütüphanesi bu eğitim programına paralel olarak yüksek kaynak hizmeti sunacak kapasitededir. İYTE Kütüphanesi, dinamik ve değişime öncü yapısıyla her gün kendini yenilemekte ve geliştirmektedir. Mevcut olarak 282,000 elektronik kitap, 50,000 basılı kitap, 32,000 elektronik dergi aboneliği  ve sayısı her geçen gün artan 83 veritabanı bulunmaktadır. 2008 yılında LIBER (Avrupa Kütüphaneler Birliği) tarafından yapılan araştırmada Avrupa'da son 4 yılda yapılan en iyi 29 kütüphane binası içinde yer almıştır. İYTE Kütüphane web sitesi için tıklayınız.

 
 
 
 

Yurt Olanakları


İYTE'de öğrencilere barınma konusunda danışmanlık yapan Barınma Ofisi bulunmaktadır. Barınma Ofisi, enstitü yerleşkesi ve civarında özel yurt, pansiyon, kiralık ev gibi bilgileri internet sayfasında yayınlar; öğrenci talepleri ile örtüşen barınma yerleriyle temas kurarak bu birimlerle öğrenci yararına olacak şekilde anlaşma yapar.

Kampüs içinde Kredi Yurtlar Kurumu'na bağlı yaklaşık 1000 kişi kapasiteli devlet yurdu bulunmaktadır. Kredi Yurtlar Kurumu yurtlarında odalar üçer kişiliktir.

 


Kampüs çevresinde özel yurtlar, pansiyonlar ve kiralık evler bulunmaktadır.

Kampüs içerisinde öğrencilerin barınma ihtiyacını karşılayacak İYTE Yaşam Merkezi inşaatı devam etmekte olup, 2014-2015 eğitim-öğretim yılı başında hizmete girmesi beklenmektedir.  
 

Yurt Dışı Olanakları


İYTE'de Uluslararası İlişkiler Ofisi, yurtdışı üniversitelerle ikili ve diğer anlaşmalar, uluslararası araştırma ağları ve üniversitelerle ortak çalışmalar, öğretim ve araştırma personeli ile öğrencileri kapsayan mübadele programları da dahil olmak üzere, İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü’ nün ait olduğu her türlü uluslararası işbirliği ve ilişkiye eşgüdüm ve hizmet sağlamaktadır.

Yurtdışı ve yurtiçi ile Erasmus, Farabi gibi bir çok değişim programı yürütülmektedir. Almanya, Fransa, İtalya, İspanya, Çek Cumhuriyeti, Polonya ve daha bir çoğu Avrupa ülkesi ile ikili anlaşmalar bulunmaktadır. Ayrıntılı bilgi almak için Uluslararası İlişkiler Ofisi sitesine tıklayınız.

 

 

Sosyal Olanaklar


Sağlık

Kampüste mediko-sosyal ve psikolojik danışmanlık hizmeti verilmektedir. Sağlık Merkezi'nde 2 hekim, 2 diş hekimi, 3 hemşire, 1 laboratuvar teknisyeni ve 1 psikolog görev yapmaktadır. Üniversitenin öğrenci ve personeli gerekli durumlarda bu merkezlerimize başvurarak, tıbbi muayene ve tedavi, diş ile ilgili muayene ve tedavi hizmetleri ve psikolojik danışmanlık hizmeti alabilmektedirler. Ayrıca, sağlık sorunlarıyla ilgili çok sayıda tetkik yapılmaktadır. Sağlık merkezinde acil vakalarda ilk müdahale yapılmakta ve gerekli durumlarda ambulans ile en yakın hastaneye nakil sağlanmaktadır.

Spor

İYTE, sahip olduğu spor tesislerinde, öğrenci ve personelinin kaliteli zaman geçirmelerini, fiziksel yeteneklerini geliştirip, beden sağlığı gelişimlerine katkıda bulunmayı amaçlamaktadır. Kampüs içerisinde kapalı ve açık saha spor tesisleri ile hizmet verilmektedir. 2000 seyirci kapasiteli spor salonunda, geleneksel spor alanı dışında vücut kardiyo-güç geliştirme sistemleri ile bir fitness salonu ile bir dans stüdyosu da yer almaktadır. Ayrıca mini golf, tenis, basketbol ve halı sahadan oluşan açık saha spor tesisleri mevcuttur. Halihazırda yarı olimpik bir yüzme havuzunun inşaatı sürmektedir. Detaylı bilgiyi SKS Daire Başkanlığı'ndan alabilirsiniz.

Öğrenci Kulüpleri

Öğrencilerin ilgi alanlarına göre boş zamanlarını değerlendirmek, dinlenme ve eğlence alışkanlığı kazandırmak, kültür ve güzel sanatlarla ilgili etkinlikler düzenlemelerini sağlamak üzere kurulmuş olan 40 topluluk faaliyetlerini sürdürmektedir. Topluluklar, kampüste sosyal ve kültürel yaşamı renklendirmekte ve desteklemektedirler.

 


İYTE'de aktif çalışan topluluklar şöyle sıralanabilir:

Atatürkçü Düşünce, IEEE, Doğa Sporları ve Dağcılık,Bisiklet, Havacılık, Capoeria, Çevre ve Genç Tema, Tasarım, Yazılım, IAESTE, Halk Dansları, Dünya Dansları, Müzik, Türkü, Radyo, Tiyatro, Türk Japon Kültürü Topluluğu(İYTEGO & İTAMA), Sinema, Edebiyat, Satranç, Düşünce Topluluğu, Girişim, Bilim Kurgu ve Fantastik Kurgu, Toplum Gönüllüleri, Hayvan Dostları, Fotoğrafçılık, Rüzgar Enerjisi Topluluğu (ISAWE), Amatör Telsizcilik ve Arama Kurtarma Topluluğu, İnovasyon, Bilim ve Teknoloji, Su Altı Sporları, Su Üstü Sporları, Taekwando, Anrtopoloji, Gastronomi ve Dünya Mutfakları, Yelken ve Rüzgar Sörfü Topluluğu

Bütün bunların dışında, daha detaylı bilgiye "Yeni Başlayanlar İçin İYTE" Kılavuzundan ulaşabilirsiniz.
 



Tanıtılmasını istediğiniz üniversiteleri bizlere
sayfamızdan yorum olarak iletebilirsiniz.


 

 

Üniversiteler Hakkındaki Sorularınızı, Bizlere " #TercihRehberi " Hashtagi ile İletebilirsiniz




Kaynak:
İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü

Ozan Büyük Ozan Büyük Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



Aktif etkinlik bulunmamaktadır.