elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Orta Doğu Teknik Üniversitesi |
Tercih Rehberi

Üniversite tercihlerini yapacak öğrenciler için, Orta Doğu Teknik Üniversitesi hakkında genel ve gerekli bilgileri sizler için derledik. Editör kadromuzun deneyimleri ile hazırlanmış bu rehber haricinde merak ettiğiniz soruları #tercihrehberi hashtag'i ile de iletebilirsiniz.



A- A+
03.07.2015 tarihli yazı 19903 kez okunmuştur.

Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) 15 Kasım 1956 tarihinde Orta Doğu Yüksek Teknoloji Enstitüsü adıyla Ankara’da eğitime başlamıştır.  1956 yılında ilk olarak Mimarlık Bölümü açılmış, 1957 yılında da Makina Mühendisliği Bölümü'nde eğitim başlamıştır. 1957’den sonra sırayla Mimarlık, Mühendislik ve İdari Bilimler, Fen Edebiyat ve Eğitim Fakültesi kurulmuştur. Bugün, ODTÜ'de 40 lisans programının yürütüldüğü beş fakülte, ayrıca 100 yüksek lisans ve 66 doktora programı yürütülen Fen Bilimleri, Sosyal Bilimler, Enformatik, Uygulamalı Matematik ve Deniz Bilimleri Enstitüleri bulunmaktadır.
 


 
►İlginizi Çekebilir: Kocaeli Üniversitesi | Tercih Rehberi


1956 yılından bu yana Türkiye’nin en kaliteli eğitim veren üniversitelerinden biri olan ODTÜ yaklaşık, 750 öğretim üyesi (Prof., Doç., Yrd. Doç.), 400 öğretim görevlisi, 1,250 araştırma görevlisi, 26,000'den fazla öğrenciye sahiptir. Verilen mezun sayısı da 114.000'in üzerindedir.
 


 

Kampüsler


Ankara’da bulunan yaklaşık 30 km²’si orman olmak üzere 45 km² ile ODTÜ Türkiye’nin en büyük kampüslerinden birine sahip olan bir üniversitedir. Eğitim - öğretim faaliyeti devam eden fakülteleri, 7000’den fazla kişiyi barındıran yurtları,  alışveriş için çarşı, bankalar, postane, yiyecek-içecek alınabilecek yerler, çeşitli spor etkinliklerini yürütebilmek için kapalı spor salonları, tenis kortları, futbol sahaları, koşu yolları, olimpik kapalı yüzme havuzu, açık yüzme havuzu gibi yapılar içermektedir.
 

 


Bütün birimlerini bir arada bulunduran Ankara Kampüsü’nün dışında Mersin'de bulunan Deniz Bilimleri Enstitüsü ve KKTC'de bulunan ODTÜ Kuzey Kıbrıs Kampüsü’ne de sahiptir. Çankaya’da bulunan Ankara Kampüsü’ne ulaşım Eskişehir Yolu üzerinde bulunan A1 kapısı, 100. Yıl tarafında bulunan A4 kapısı ve Bilkent yolu üzerinde A7 ile giriş çıkış mümkün olup, kampüse EGO ve özel halk otobüsleri, dolmuş ve taksilerle ulaşım mümkündür. 
 
 

Orta Doğu Teknik Üniversitesi bünyesinde bulunan ve Ankara Kampüsü’nde yer alan 5 fakültede 34 bölüm vardır:

Mühendislik Fakültesi: Havacılık ve Uzay, Kimya, İnşaat, Bilgisayar, Elektrik-Elektronik, Endüstri, Çevre, Gıda Mühendisliği, Jeoloji, Makine, Metalurji ve Malzeme, Maden, Petrol ve Doğal Gaz Mühendislikleri.

İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi: İşletme, İktisat, Uluslararası İlişkiler, Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi.

Mimarlık Fakültesi: Mimarlık, Şehir ve Bölge Planlama, Endüstri Ürünleri Tasarımı.

Fen Edebiyat Fakültesi:  Biyoloji, Kimya, Tarih, Matematik, Moleküler Biyoloji ve Genetik, Felsefe, Fizik, Psikoloji, Sosyoloji ve İstatistik.

Eğitim Fakültesi:  Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi, Eğitim Bilimleri, İlköğretim, Yabancı Diller Eğitimi, Beden Eğitimi ve Spor, Ortaöğretim Fen ve Matematik Alanları Eğitimi bölümleri bulunmaktadır.
 


 

Eğitim


Orta Doğu Teknik Üniversitesi’nde eğitim dili İngilizcedir. Eğitim dilinin İngilizce olması sebebiyle, Temel İngilizce Bölümü kapsamında 1 yıllık kapsamlı ve diğer üniversitelere de örnek olan bir hazırlık eğitimi bulunmaktadır. Teknik üniversite olması sebebiyle her bölümün kendine ait laboratuvarları olan üniversitede ayrıca 450.000'den fazla basılı kitap, 132.000'den fazla e-kitap 180.000'den fazla dergi ve 50 binden fazla elektronik dergi aboneliği bulunan büyük bir kütüphane bulunmaktadır.
 

 
►İlginizi Çekebilir: Gazi Üniversitesi | Tercih Rehberi


Türkiye’nin ilk üniversite müzesine sahip olan ODTÜ, ağırlıklı olarak yerleşkeden çıkan buluntulardan oluşan Tarih Müzesi ve  Bilim ve Teknoloji Müzesi’ne sahiptir. Genel olarak 2 vize (midterm) ve 1 final olarak uygulanan sınav sistemi ve AA, BA… harf notuna dayalı kredili sistem kullanılmaktadır.
 

 

Yurt Olanakları


ODTÜ Kampüsü içerisinde 18 yurt ve 3 konukevi bulunmakta, bu yurtlarda 7000’den fazla öğrenci barınmaktadır. Ayrıca devam eden yurt ve konukevi inşaatları da  bulunmaktadır. Yurtlar ve fakülte binalarının bir arada bulunması öğrencilere büyük bir avantaj sağlamaktadır. Öğrenciler yurtlara 07:00 – 24:00 saatleri arasında otobüsler ve dolmuşlarla ulaşabilirler.
 


ODTÜ Yurtlarından bir görüntü
 

Yurtdışı Olanakları


Dünya çapında tanınan bir üniversite olan Orta Doğu Teknik Üniversitesi, ABET sertifikası alarak uluslararası akreditasyona sahip olmuştur. Öğrenciler Erasmus ile Avrupa’daki üniversitelere, Overseas Exchange programı ile de diğer kıtalardaki üniversitelere bu değişim programları ile gidebilirler.
 

Sosyal Olanaklar ve Burs İmkanı


Orta Doğu Teknik Üniversitesi, hem kampüsünün verdiği imkânlar hem de öğrenci sayısı ile sene içerisinde binden fazla etkinlik düzenler. Birçok ülkeden yabancı öğrencilerin de katıldığı büyük konserler, sergiler, gösteriler içeren Uluslararası Bahar Şenliği geleneksel olarak devam eden üniversitenin en büyük etkinliklerinden biridir. Ayrıca en büyük ormanlardan biri olan ODTÜ Ormanı’na “Bir Ağaç Sizden Bir Orman Bizden” kampanyası dâhilinde ağaç dikim şenlikleri düzenlenir. 
 

ODTÜ Kampüsü'nden bir başka görüntü

 


100’e yakın ve her alanda etkinlik gösteren öğrenci topluluğuna ve 40’a yakın spor takımına sahip olan ODTÜ’de spor alanları, kapalı ve açık yüzme havuzu, spor salonları, futbol, basketbol sahaları, topluluklar barakası ve tenis kortları bulunmakta, kampüs içerisinde bulunan Eymir Gölü’nde de kürek sporu, balık avlama, piknik yapma gibi etkinlikler bulunmaktadır. Ayrıca öğrenciler Burs Ofisi aracılığıyla birçok büyük vakıf ve kurumdan nakit, yurt ve yemek bursu gibi burslar bulabilir.
 

 

 
Orta Doğu Teknik Üniversitesi, dünyanın en iyi 500 üniversitesi, en iyi 100 üniversite gibi dünya çapında yayınlanan sıralamalarda yer alan en iyi Türk üniversitesidir.
 
Ayrıca  Orta Doğu Teknik Üniversitesi tanıtım filmini aşağıdaki videodan izleyebilirsiniz.

 
 



Tanıtılmasını istediğiniz üniversiteleri bizlere
sayfamızdan yorum olarak iletebilirsiniz.


 




Üniversiteler Hakkındaki Sorularınızı, Bizlere " #TercihRehberi " Hashtagi ile İletebilirsiniz

 

Kaynak:
►Orta Doğu Teknik Üniversitesi
 

Osman Öztürk Osman Öztürk Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



Aktif etkinlik bulunmamaktadır.