elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

İsveç Enerji Üretimi İçin Çöp İthal Edecek!

Yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımının ve geri dönüşümün günden güne hızla yayıldığı dünyada, bu konuda başı çeken ülkelerden olan ve elektrik, ısınma gibi ihtiyaçlarının büyük kısmını çöplerden karşılayan İsveç, çöp kıtlığı ile karşı karşıya!



A- A+
21.06.2015 tarihli yazı 12705 kez okunmuştur.
Isınma, elektrik gibi enerji ihtiyaçlarını, özellikle evsel atıkların geri dönüşümü sonucunda elde edilen biyogaz ile karşılayan İsveç, ülke genelinde çöp kaynağı konusunda sıkıntı çektiği için başta Norveç olmak üzere diğer ülkelerden çöp ithal ediyor. Geri dönüşüme verilen önemle, fosil yakıtların kullanımını azaltarak bitirmeyi amaçlayan İsveç’te, atıkların sadece %4,5’i geri dönüşemez atık niteliğinde.
  
 
 
 
 ►İlginizi Çekebilir: Geri Dönüşüm ve Türkiye'deki Durumu
 
 
İsveç’in güneyinde bulunan ve ülkenin en gelişmiş geri dönüşüm tesislerine sahip olan Linköping şehrinin, Türk asıllı Çevre ve Enerjiden Sorumlu Belediye Başkanı Muharrem Demirok, evsel atıkların %99’unun elektrik üretimi için, kalan kısmının ise gübre olarak tarımsal faaliyetler için kullanıldığını belirtti.
  
 
 
 
Dünya ortalamasıyla karşılaştırıldığında bu konuda en başarılı ülke olan İsveç, ülke genelinde atık üretiminin yetersiz kalması sebebiyle, başta komşusu Norveç olmak üzere, İngiltere, İtalya gibi Avrupa ülkelerinden para karşılığında çöp ithal etmeye başladı. 2014’te 800 bin ton ve 2015’te 2 milyon ton kadar çöp ithal eden İsveç, diğer ülkelerde çöplerin depolanmasının yasak olmasından yararlanarak, 2030 yılına kadar ülke genelinde fosil yakıtların kullanımına son vermeyi planlıyor.
  
 
Kaynak:

►Al Jazeera
Osman Öztürk Osman Öztürk Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.