elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Siemens, Samsun Doğal Gaz Kombine Çevrim Santrali ile Türkiye’de Verimlilik Rekoru Kırıyor

Siemens ve Cengiz Enerji Sanayi ve Ticaret A.Ş. işbirliğiyle kurulan Samsun Kombine Çevrim Santrali rekor sürede tamamlandı. 600 Megawatt (MW) kurulu güce sahip santral, yaklaşık yüzde 61 verimlilik oranıyla kendi alanında yeni bir rekor kırıyor. Santral ile ilgili ayrıntılar haberimizde.



A- A+
26.05.2015 tarihli yazı 13183 kez okunmuştur.
Siemens ve Cengiz Enerji Sanayi ve Ticaret A.Ş. işbirliğiyle Samsun’da kurulan Doğal Gaz Kombine Çevrim Santrali tamamlandı. SGT5-8000H gaz türbininin kullanıldığı 600 Megawatt (MW) kurulu güce sahip santral, yaklaşık yüzde 61 verimlilik oranıyla kendi alanında yeni bir rekor kırıyor. Cengiz Enerji’ye ait Samsun Enerji Santrali, yüksek verimlilik oranıyla yalnızca Türkiye’nin değil, mevcut 50 Hz enerji santrali pazarının da en yüksek verimlilik sağlayan fosil yakıtlı enerji santrali oluyor.
  
 
 
Siemens’in enerji adasını sağladığı Cengiz Enerji’ye ait Samsun Doğalgaz Kombine Çevrim Santrali’nde Siemens SGT5-8000H gaz türbini ile birlikte yine Siemens’in SST5-5000 buhar türbini, bir adet SGen5-3000W jeneratör, Siemens elektrik sistemi ve SPPA-T3000 enstrumantasyon ve kontrol sistemi de kullanılıyor. Benson atık ısı kazanı ile yan ve yardımcı sistemler de yine Siemens tarafından sağlanıyor. Santralin inşaat ve kurulum işleri Cengiz Enerji Sanayi ve Ticaret A.Ş. tarafından gerçekleştirildi. Siemens aynı zamanda, santralin ana bileşenlerine yönelik uzun dönemli servis anlaşmasıyla da Cengiz Enerji’ye destek olmayı sürdürecek.
  
 
 
 
Son derece esnek bir yapıya sahip Cengiz Enerji Samsun Doğalgaz Kombine Çevrim Santrali, senede 200 kez duruş kalkış yapabilecek şekilde tasarlandı. Santral, 8 saatlik bir duruş süresinin ardından 30 dakikadan kısa bir süre içinde tam kapasitede çalışabiliyor. Ayrıca, şebekedeki dalgalanmalara hızla yanıt veriyor ve değişen enerji ihtiyaçlarını karşılamak üzere üretimi dakikada 35 MW üzerinde artırarak şebekeyle uyumlu çalışabiliyor. Siemens Enerji Üretim Bölümü Proje Yönetimi İş Birimi Yöneticisi Lothar Balling, verimlilikte dünya rekoru kıran santralle ilgili olarak, “Yaklaşık yüzde 61 oranında verimlilik sunan bu enerji santraliyle 50 Hz piyasasında yeni bir rekor kırmanın gururunu yaşıyoruz” diyor.
  
 
 
Türkiye enerji piyasasında, güvenilir ve hızlı devreye giren çevre dostu enerji sistemlerine talep artıyor. Cengiz Holding Genel Koordinatörü Ömer Mafa, santralle ilgili olarak şunları ifade ediyor: “Siemens’le kurduğumuz işbirliği sayesinde Cengiz Enerji Samsun Doğal Gaz Kombine Çevrim Santrali’nin planlanandan iki ay önce faaliyete geçmesinden dolayı çok mutluyuz. Bunu, kurulum fazında iki şirket arasında geçekleşen mükemmel işbirliğiyle başardık. Yeni santralimiz, enerji santralleri portföyümüzü kusursuz bir şekilde tamamlıyor.”
  
 
 
 
Siemens’in verimlilikte dünya rekoru kıran H-sınıfı gaz türbinleri toplam 170 bin saati aşan çalışma süresine ulaştı. Siemens’in dünya genelinde sattığı 46 adet H-sınıfı gaz türbininin 16 tanesi başarıyla ticari faaliyet göstermeye başlamış durumda. Bu türbinlerin sağladığı yüksek seviyede devreye alma güvenilirliği ve emre amadelik ile başarılı bir şekilde faaliyet göstermesi, Siemens H-sınıfı türbinlerinin dünya pazarında bu verimlilik sınıfının en başarılı örneği olmasını sağlıyor.


Kaynak:


 
Osman Öztürk Osman Öztürk Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır