elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Enerji Verimliliği İçin Benzersiz Özellikler |
Siemens SINAMICS V20

Fabrikalardaki enerji verimliliğini arttırma uygulamalarından biri de, eğer proses şartları da uygun ise, fan-pompa yüklerini hız kontrol cihazları ile kontrol etmektir. Siemens Sinamics V20 serisi AC motor hız kontrol cihazı ile bu standart görevin yanı sıra, enerji verimliliğini en üst seviyeye çıkartıyor.



A- A+
23.03.2015 tarihli yazı 17639 kez okunmuştur.
Rekabet koşulları günden güne artıyor ve bu durum endüstrilerdeki verimlilik çabalarının da artmasına yol açıyor. Hız kontrol sistemleri, bu amaçla gerçekleştirilen yatırımların başında geliyor. Kullanıldığı motorun devrini düzenleyerek enerji tasarrufu sağlayan hız kontrol sistemleri, enerjinin en fazla tüketildiği fan, pompa ve kompresör uygulamalarında yaygın olarak kullanılıyor.
 


 
  SINAMICS V20, işletmenin ihtiyacı olan debi azaldığında bu debiyi düşürmek için panjur, klepe, by-pass vb. konvansiyonel sistemler yerine ilgili fanın veya pompanın devrini düşürerek kontrol yapmak, bu yük karakteristiği de düşünüldüğünde, göz ardı edilemez bir enerji tasarrufunu gündeme getiriyor.


 
Siemens SINAMICS V20 hız kontrol cihazı, hızlı devreye alma, kolay kullanım, zor çevresel koşullara dayanıklı yapısı ve maliyet avantajlarına sahip. Otomatik akı optimizasyonu ile enerji tasarrufunda artış sağlayan SINAMICS V20, yan yana, panoya veya duvara kolaylıkla monte edilebilmesiyle tesislerinde alan sıkıntısı yaşayan firmalara kolaylık sağlıyor. Soğutma yüzeyinin pano dışında kalması sayesinde 60 dereceye kadar yüksek sıcaklıklarda problemsiz çalışabilen V20, bu özelliğiyle harici ekipmanlara gereksinimi de ortadan kaldırıyor.
 


 
 SINAMICS V20 serisi kompakt dizaynı haricinde sahip olduğu çeşitli opsiyonlar ile (harici temel operatör paneli, panel taşıma kiti, frenleme direnci, vb) uygulama ihtiyaçlarına tam olarak cevap verebilmektedir.
 
 
İlk kalkışta daha yüksek torka ihtiyaç duyan motorların bu talebini Süper Tork Modu ve Çekiç Modu özellikleriyle karşılayan SINAMICS V20, pompa uygulamalarında çamur ya da yoğun maddeler nedeniyle pompa içindeki sıvının hareket etmesi sorununu da çözüyor. Otomatik olarak ilk kalkışta belirlenen frekans ve sürede pompayı ters yönde döndüren V20, bu sayede blokaj ve kirlenme sorununu çözüyor. ECO Modu, çıkış gerilimini ayarlayarak minimum giriş gücü ile çalışılmasına olanak tanırken bu sayede enerji tasarrufu sağlıyor. Ayrıca Motor Donma Engelleme, Yoğuşma Engelleme, Uyku, Kesintisiz Çalışma, Sıralı Devreye Alma, Kavitasyon Koruma gibi özellikleriyle kontrolü tesis yöneticilerine bırakıyor.
 

 

SINAMICS V20 Genel Özellikler


Kolay Montaj
 
► Duvara veya panoya yan yana montaj (pano içi montajda soğutucu kısmını pano dışına çıkarabilme imkanı)
► Dahili USS, ANALOG ve MODBUS RTU haberleşme
 7.5 kW - 15 kW arası dahili frenleme modülü (daha düşük güçlerde ise harici frenleme modülü opsiyonu)

 
Kolay Kullanım
 
► Besleme gerilimine ihtiyaç duymadan parametre yükleyebilme imkanı
► Dahili kontrol ve uygulama makroları
► Kötü şebeke şartlarında bile "Kesintisiz Çalışma Modu" (Keep Runnig Mode)
► Geniş besleme gerilim aralığı, geliştirilmiş soğutma yapısı ve vernikli kartlar ile zor çalışma şartlarına karşı tam dayanıklılık
► Dahili temel operatör paneli

 
Kolay Tasarruf
 
► V/f ve V²/f için ECO çalışma modu
► PID çalışmada uyku modu
► Ortak DC bara bağlantısı

 

Fan & Pompa Uygulama Makroları

SINAMICS V20de  bulunan uygulama makrolarından fan ya da pompa makrosu seçildiğinde uygulamanın ihtiyacı olan parametreler otomatik ayarlanır. Böylece hata payı azaltılarak sürekli bir çalışma sağlanırken,  V/f eğrisi “parabolik ECO” moduna atanarak enerji verimliliğinin ilk start ile birlikte başlaması sağlanır.
 



SINAMICS V20 Fan ve Pompa Uygulama Makroları



 
 

ECO Modu 

Bu fonksiyonun aktif edilmesi ile, özellikle düşük yük ile çalışan sistemlerde,  çıkış gerilimi kısılarak minumum giriş gücü ile çalışılır. Hız set bilgisi 5 sn boyunca değişmez ise çıkış gerilimi en verimli noktaya kadar düşürülür.
 
ECO fonksiyonu sayesinde  önemli miktarda ek enerji tasarrufu sağlanır.
 


Uyku Modu 

Bu fonksiyon aktif edildiğinde set edilen hız, minumum frekansa  ulaştığında belli bir zaman gecikmesiyle motor duruşa geçirilir. Set edilen hız tekrar minumum frekansın üstüne çıktığında belli bir zaman gecikmesiyle  motor tekrar start alır.
 



SINAMICS V20 Uyku Modu sayesinde büyük miktarda enerji tasarrufu sağlanır.


 
Bu mod özellikle PID fonksiyonu ile birlikte kullanıldığında sistemde tüketim olmadığında motoru minimum devirde döndürmek yerine motora stop vererek enerji tasarrufuna büyük katkıda bulunur.
 

Enstalasyon Verimliliği 

SINAMICS V20 dizaynı itibariyle de enerji verimliliğine ek katkılar sağlamaktadır.
 

► Ortak DC Bara Kullanımı


SINAMICS V20 serisi sürücülerde DC baralar güç klemensine ayrıca çıkarılmıştır. Motor ve generatör çalışmanın olduğu bir sistemde SINAMICS V20 sürücülerin DC baraları birbirine bağlanarak sürücüler arası enerji alış-verişine imkan tanınır. Bu sayede şebekeden enerji çekmek yerine generatör çalışan bir yükten sistem beslenerek enerji tasarrufuna ek katkı sağlanır.
 



SINAMICS V20 Ortak DC Bara Kullanımı

 

► Push-Through Teknolojisi


Bu özellik sayesinde SINAMICS V20’nin soğutma plakaları  pano dışında bırakılarak pano içindeki ısı minimuma indirilir. Böylece hem pano küçülür hem de pano içi soğutma ihtiyacı ortadan kalkar.
 



SINAMICS V20 Push-Through Teknolojisi

 

 
► VİDEO : SINAMICS V20 AC Motor Hız Kontrol Cihazı 
 



SINAMICS V20 AC Motor Hız Kontrol Cihazının tanıtım videosunda ürünün özellikleri, avantajları ve kullanımı hakkında bilgiler alabilirsiniz.



Kaynak:

 
Ozan Büyük Ozan Büyük Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



Aktif etkinlik bulunmamaktadır.
ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar