elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Siemens SCADA Sistemleri

Bir sistemi tek bir merkezden denetlemek, izlemek ve kontrolünü sağlamak günümüzde oldukça önemlidir. Bu sebeple SCADA sistemleri, enerji yönetimindeki en önemli etkenlerden biridir. SCADA sistemleri, endüstriyel tesislerde veya işletmelerdeki tüm ekipmanların kontrolünü, tesise veya işletmeye ait tüm birimlerin otomatik kontrolünü ve yönetimini sağlar. Siemens bu konuda Simatic WinCC SCADA Sistemi ile kullanıcılara büyük kolaylıklar sağlıyor. Siemens Simatic WinCC yazılımı ile detaylar yazımızın devamında.



A- A+
10.12.2014 tarihli yazı 29107 kez okunmuştur.

SCADA Nedir?

SCADA, Supervisory Control And Data Acquisition kelimelerinin baş harflerinden oluşmuş, sistemleri tek bir merkezden gözetleyen ve kontrolünü sağlayan “Veri Tabanlı Kontrol ve Gözetleme Sistemi”dir. Bilgisayar, haberleşme cihazları, algılayıcı veya başka türlü cihazlarla oluşturularak sistemi tek bir merkezden izleyen ve kontrolünü sağlayan sistem olarak da söylenebilir.

Günümüzde teknolojinin gelişmesiyle bilgi aktarımı hızlı bir şekilde yapılabilmektedir. Birçok sektörde vazgeçilmez bir unsur haline gelen PLC (Programmable Logic Controller) ve SCADA sistemleri ile yapılan çalışmalar, bu sistemlerin güvenirliğini ve fonksiyonelliğini ispatlamış ve daha yaygın hale getirmiştir.

 


►    Simatic WinCC en yüksek seviyede işletme konforu sunan güçlü, ölçeklendirilebilir SCADA Yazılımı...

PLC’ler endüstriyel otomasyonun her alanında genel amaçlı kumanda ve otomasyon işlemleri için kullanıcılara çok etkili çözümler sunmaktadır. SCADA sistemleri ise endüstriyel tesis veya işletme içinde geniş alana yayılmış cihazların bir merkezden bilgisayarlar aracılığıyla kontrol edilmesini, gözetlenmesi ve yönetimini sağlar. Böylece sistem, programlanmış veya tasarlanmış bir mantık çerçevesinde işletilir ve geçmiş zamana ait bilgiler saklanır.

 


SCADA Sistemlerinin Avantajları Nelerdir?

SCADA sistemleri ile bir tesisin, santralin, fabrikanın, işletmenin veya bir binanın kontrolü tek bir merkezden sağlanabilmektedir. Bir sistemi tek bir yerden kontrolünü sağlamak, o sistemin yönetimi için büyük avantajlar sağlar. Üretim ve tüketim verileri her an kayıt altına alınır ve analiz edilebilmektedir. Sistemin enerji takibi yapılır. Bu sayede enerji tasarrufu sağlanabilir. Yani SCADA sistemlerinin enerji verimliliğine katkısı büyüktür. Enerji yönetilerek enerji tasarrufu yapılır. Enerji yönetimini de SCADA sistemleri yapmaktadır.

Ayrıca SCADA sistemleri sayesinde endüstriyel tesislerde meydana gelebilecek bir durumdan önce haber alınması ve anında müdahale edilmesi sağlanabilir. Bu müdahaleler kayıt altına alınabilmektedir. Arıza riski olan bölgeler tespit edilebilir. Kompanzasyon vb. sistemlerde tesislerin ceza alması önlenebilir.
 

►   Simatic WinCC, mobil cihazlarla ile SCADA çözümleri sunarak güçlü arşivleme ve yüksek veri güvenlik sistemini etkin bir mühendislikle birleştirerek işletmelerde üretkenliğin ve verimliliğin artmasını sağlar.


Siemens SCADA Sistemleri: Simatic WinCC

Enerji yönetiminde ve otomasyon alanında lider firma Siemens, Simatic WinCC SCADA yazılımı ile SCADA sistemlerinde en çok tercih edilen üründür. Çok yönlü ve çok dilli konfigürasyonları ile dünyanın farklı yerlerinde kullanılabilen bir yazılım olan Simatic WinCC, Windows işletim sisteminin olanaklarını kullanarak otomasyon konusunda çözümler sunmaktadır.
 
Çoklu dokunmatik uygulaması, tasarım şablonları, mobil olarak çözümler sunabilmesi ve her türlü donanıma entegre olabilmesi gibi birçok avantajı barındıran Simatic WinCC SCADA yazılımı kullanıcılara büyük kolaylıklar sağlamaktadır. Sürekli güncellenen ve geliştirilen WinCC SCADA yazılımının birçok versiyonları mevcuttur. Kullanıcılara yapmak istedikleri tüm işlem akışının kolay bir yoldan tüm yönleriyle otomatik olarak gözleyip, kontrol edilmesine imkan tanır.


► VİDEO : Siemens Simatic WinCC SCADA Yazılımı



►   Simatic WinCC SCADA yazılımının tanıtım videosunu izleyebilirsiniz.


SCADA Sistemlerinde Kalite: Simatic WinCC


► Verimlilik ve Yüksek Kalite


Simatic WinCC, güçlü arşivleme ve yüksek veri güvenlik sistemini etkin bir mühendislikle birleştirerek işletmelerde üretkenliğin ve verimliliğin artmasını sağlar. Etkili kontrol sistemi ve akıllı üretim analizi ile kullanıcılara kolaylık sağlar. Böylece sistem operatörlerinin endüstriyel tesislerdeki kritik noktaları tespit dilmesi sağlanır. Düşük maliyet ve verimlilik açısından tesis için optimizasyon çalışmalarının yapılması sağlanır.
 


► Yenilikçi Çözümler


Simatic WinCC yazılımının yeni versiyonları geliştirilmektedir. WinCC, herhangi bir zamanda herhangi bir yerde mobil olarak SCADA çözümleri de sunabilmektedir. Mobil uygulamalar tabletler ve akıllı telefonlar içinde geçerlidir. Ayrıca çoklu dokunmatik operatör kontrol konsepti, yakınlaştırma ve ekran kaydırma gibi sezgisel işlemler, operatör işlemlerini daha kolay getirir.
 


►   Simatic WinCC, kontrol edilen merkezi akıllı telefon, akıllı tablet vb. cihazlarla mobil SCADA çözümleri  de sunabilmektedir.
 

► Ölçeklenebilirlik


Simatic WinCC sisteminin ölçeklenebilmesi en büyük avantajlarındandır. Sistem kontrolü, tek kullanıcılı bir istasyondan, sunuculu/istemcili çözümlere kadar her türlü sistemin gereksinimi sağlanacak şekilde genişletilebilir.

 


► Açıklık


Simatic WinCC, esnekliği, açıklığı, çok yönlü ve çok dilli konfigürasyonları ile dünyanın en çok kullanılan SCADA sistemidir. Var olan her donanıma kolayca entegre olabilen WinCC, merkezi olarak değiştirilebilen tasarım şablonları ile kullanımı kolaydır. 





Kaynak

 
 
Çağın Özçivit Çağın Özçivit Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



Aktif etkinlik bulunmamaktadır.
ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar