elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

İzmir’de “Güneşten Ormanlar” Kuruluyor

Ege orman vakfı tarafından İzmir/Menderes’te gerçekleştirilecek 500 kW’lık güneş enerji sistemi projesi ile yıllık 800 bin kW enerji üretilecek. Bu sistemden elde edilecek gelir ile “Güneşten Ormanlar” adı altında yeni ormanlık alanlar kurulacak. Haberin detayları yazımızda..



A- A+
12.03.2014 tarihli yazı 9902 kez okunmuştur.


 
İzmir Kalkınma Ajansı (İZKA)’nın destekleriyle Ege Orman Vakfı tarafından “Güneşten Ormanlar” projesi hayata geçiriliyor. Bu proje ile İzmir/Menderes-Pancar’da 500kW’lık güneş enerji sistemi kurulacak. Sınırsız olan güneş enerjisinden elektrik üretilerek buradan kazanılan gelirle yeni ormanlık alanlar kurulacak.

EGEVAK ve Merk Solar Enerji arasında imzalanan sözleşmenin ardından “Güneşten Ormanlar” için saha hazırlık çalışmalarına başlandı. Sistemin kurulma işleminin 25 Mayıs 2014 tarihine kadar tamamlanması bekleniyor.

 

Elde edilen gelirle yeni orman alanları kurulacak

Güneşten ormanlar projesi hakkında açıklama yapan EGEVAK proje koordinatörü Kadir Bilgili; 1.868.000TL’lik proje masrafının yarısının İZKA tarafından karşılandığını belirtirken, Menderes-Pancar’da kiralanan arazide 800.000 kW elektrik enerjisi üretileceğini söyledi. Üretilen enerjinin bir bölümü ile Menderes-Oğlanağası civarında bulunan 30.000 ağaçlık zeytinliklerin tarımsal sulamasında duyulacak elektrik ihtiyacını tamamen karşılayacağını belirtti. Üretilen ihtiyaç fazlası elektrik enerjisini ise GEDİZ Elektrik Dağıtım A.Ş’ye satılacağını belirten Kadir Bilgili, buradan elde edilecek gelirle yeni ormanlık alanlar oluşturup “Güneşin Ormanlarını kuracağız.” dedi.
 

Bölge halkına örnek olacak

Proje kapsamında bölgeye ve ülkemize yeni orman alanları kazandırmanın yanı sıra sahip olduğumuz ağaçların da korunmasına yönelik bir etki oluşturacağını söyleyen Bilgili; kurulumun ardından elde edilecek 800 bin kW’lık yıllık enerji üretiminin yaklaşık 502 bin 204 kg karbon salınımının engellenmesi anlamına geldiğini söyledi. Bunun da 1100 adet ağacın kurtarılması demek olduğunu ifadesinde belirtti.

Ortalama ömrü 30 yıl olan fotovoltaik güç sistemleri, bu uzun süre zarfı içerisinde Ege Orman Vakfı’nın daha pek çok proje ve ağaçlandırma çalışmalarına aracılık edecek. Ayrıca gerçekleştirilecek bu proje ile bölge halkına fosil enerji kaynakları kullanmak yerine güneş enerjisine yöneltebilecek şekilde örnek oluşturmak da amaçlanıyor.
 
Kaynak:


►Enerji Enstitüsü
 Ege Orman Vakfı
İZKA


Batuhan Koyuncu

 
Batuhan Koyuncu Batuhan Koyuncu Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.