elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Angry Birds’ü Artık Robotlar Oynuyor

Georgia Tech mühendislerinin yaptığı yeni araştırmalar sonucunda fiziksel ve zihinsel gelişim bozukluğuna sahip çocukların rehabilitasyon tedavilerine katkı sağlamak ve bunu çocuklar için daha eğlenceli hale getirmek için yeni bir robot geliştirildi. Çocuklar bu elektronik arkadaşlarına önce Angry Birds oyununu öğretiyor ve daha sonra birlikte oynayabiliyorlar. Bu sayede bir yandan eğlenirken bir yandan da tablet üzerinde yaptıkları parmak hareketleri ile rehabilitasyon tedavilerine de katkı sağlamış oluyorlar. Haberin detayları yazımızda..



A- A+
22.07.2014 tarihli yazı 8889 kez okunmuştur.
Gerorgia Tech’in yaptığı yeni çalışma sonucunda engelli çocuklar için rehabilitasyon aracı olarak  hem bir arkadaş hem de bir yardımcı gibi hizmet verebilecek yeni bir robot geliştirildi.

Pek çok ebeveyn çocuklarının tablet/bilgisayar başında saatlerce vakit geçirmesinden kaygı duyar. Ama gelişimsel ya da fiziksel engelleri olan çocuklar için tablet üzerinde çeşitli parmak hareketleri uygulamak fiziksel ve zihinsel rehabilitasyonlarını geliştirmek açısından önemli bir aktivite olabilir.

 


 
Çocukların başkalarına bir oyunu öğretebilmeleri için önce kendi motor kontrol becerilerini artırmaları gerekir. Bunu geliştirmenin en kolay yollarından biri de sürekli tekrarlanan hareketlerle meşgul olmak.

Gelişme bozukluğu olan çocukların kendi kendilerine tablet kullanmaları zor bir hal alabiliyor. Böyle bir durumda da çok çabuk sıkılabiliyor ve kısa süre içerisinde bundan vazgeçebiliyorlar. Eğer çocuklardan bir başkasına bu oyunu öğretmeleri istenirse ve öğrettiği kişi ile birlikte oyunu oynamayı denemeleri istenirse etkinliğin daha uzun süreceğini düşünen araştırmacılar bu iş için yeni bilgiler öğrenip uygulayabilen bir robot geliştirdiler.

 


 


Projenin test aşamaları sırasında çocuklardan Angry Birds oyununu yetişkin birine öğretmeleri istendiğinde bu işlem ortalama 9 dakika ile sınırlı kaldı. Bunu bir robota öğretmeleri istendiğinde ise bu süre tam 3 kat arttı ve ilgileri daha fazla oldu. Çocukların bu testler yapılırken yetişkin kişi ile kurduğu göz teması geçirdiği toplam zamanın %7’si iken robotlar ile geçirilen zamanda kurulan göz teması %40’larda oldu.

Geargia Tech’ten Ayanna Howard: “Bir çocuğun hassas el koordinasyonlarını artırabilmesi için gerekli yüzlerce hareket vardır. Kız ya da erkek çocuk tabletle yapılabilen bu aktivitelerde ekrana defalarca dokunup parmağını kaydırmak zorunda. Sürekli monoton sürüp gidecek bu aktiviteler bir süre sonra çok sıkıcı olabilir. Ama eğer çocukların robotik arkadaşları bu oyunu oynayabilmek için yardıma ihtiyaç duyarsa, çocuklar tekrar tekrar aynı hareketleri yapmaları gerekse bile önceki duruma göre aktiviteyi daha çok severek uygulayabilir. Çocuk, öğretme arzusu ile işe koyulduğunda yaklaşık 30 dakikalık eğlenceli bir aktivite geçirmiş oluyorlar.

 



►İlginizi Çekebilir: Android Çalışma Zamanı Nedir?


Yapılan aktivitelerle çocukların bazı zorlukları aşabilmesine yardımcı olmanın yanı sıra uygulamanın robotların da gelişmesine katkı sağladığı ortaya çıktı.

Angry Birds oynanırken robotlar masanın üzerinde çocuğun yanına  gelecek şekilde oturuyor. Daha sonra onu ve oyundaki manevralarını bir bir izliyor ve gerekli bilgileri hafızasına kaydediyor. Robotlar oyunda başarı sağlayabilmek için ona oyunu öğreten kişinin parmak hareketlerini, harekete başlangıç ve bitiş noktalarını gözlemliyor. Robotlar oyunda kendi sıraları geldiğinde mutlu olduklarını belli eden robotik bir ses çıkarıyor. Eğer bölümü geçebilirlerse de dans ediyorlar.  Aynı şekilde eğer başarısız olursa da yüzleri düşüyor ve başını iki yana üzgün bir şekilde sallamaya başlıyorlar. Aslında bu şekilde robotlar da oyunla ve öğretmenleriyle etkileşime girmeyi öğreniyorlar.

 


 
Robotlara kazandırılmaya çalışılan bu tür öğrenme yeteneği, onları günlük hayatımızın içinde bütünleştirmeyi hızlandırmak için hayati önem taşıyor.
“Robotları kısa sürede topluma karıştırmanın önemli bir bölümü tasarımlarının esnek ve insansı olmasınden geçiyor.” Diyen Hae Won Park “ Eğer bir robot sadece belirli görevleri yerine getirmek için geliştirilmiş ve yeni bilgileri öğrenme yeteneğinden yoksun, sahibine ya da çevreye uyum sağlayamayan yapıda olsaydı bu tür bir ürünün yararlılığı ve kullanılabilirliği oldukça sınırlı olurdu.”

Araştırmacıların bir sonraki hedefleri Otizm Spekturumu Bozukluğu (ASD) hastalığı bulunan çocukların Candy Crush, ZyroSky gibi daha karışık oyunları öğretebileceği ve bu süre zarfında monitörde el/parmak hareketleri ile terapi yapabilecekleri yeni robotlar üretmek.


 

 
 
 
Kaynak:
 

►Cnet
►GeorgiaTech
Batuhan Koyuncu Batuhan Koyuncu Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.