elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Düşük Fiyatlı Plastik Fotovoltaik Paneller

Güneşten gelen enerjiyi kullanarak elektriğe çeviren fotovoltaik paneller dünya üzerinde oldukça yaygın olarak kullanılmaktadır. Fakat bu sistemlerin maliyetleri ise oldukça fazladır. Imperial College London'da üst düzey araştırmacıların geliştirdiği plastik tabanlı fotovoltaik paneller bu soruna çözüm getirmeyi hedeflemekte. Detaylar haberimizde.



A- A+
10.11.2013 tarihli yazı 12916 kez okunmuştur.
Fotovoltaik cihazlar güneş ışığını elektriğe çeviren, limitsiz, temiz ve fosil yakıt kullanımına alternatif olarak geliştirilen mükemmel yapılardır. Peki günümüz dünyası için bu kadar avantajlı olan fotovoltaik sistemler ve güneş enerji teknolojileri neden yaygın değildir?
 

Bu sorunun cevabını Imperial College London’da deneysel katı hal fiziğinde üst düzey bir öğretim görevlisi olan Ji-Seon-Kim şöyle yanıtlıyor: ‘’ Bu sorunun cevabı oldukça basit çünkü fotovoltaik sistemler kullanılan malzemelerden dolayı oldukça pahalı ve yatırımcılar için yeterince cazip değil. Fakat araştırmalarımız sonucu geliştirdiğimiz teknoloji ile bu fiyatların oldukça düşeceğini tahmin etmekteyiz.’’
 
Bilim adamları daha ucuz ve daha verimli güneş panellerinin yeni yaklaşımlarla daha cazip kullanımının olacağını açıkladı. Güneş panellerinde güneşten gelen ışığı bir araya toplamak için oldukça geniş fotovoltaik güneş panelleri gerekmektedir. Fakat bu paneller geleneksel, inorganik ve silikon tabanlı olup oldukça pahalıdır. Bu tür geleneksel panellerin pahalı olmasının sebepleri, yapısında bulunan saflık yüzdesi oldukça yüksek kristallerin kullanılması ve  üretim koşullarının yüksek sıcaklıkta ve vakumlu ortam şartlarında gerçekleşmesidir.
 


►İlginizi Çekebilir: Organik Güneş Pilleri
 
Daha ucuz bir çözüm ise fotovoltaik cihazları inorganik komponentler dışında üretmektir. Bu durumda plastik  içerikli malzemelerin güneş hücrelerinde kullanılması maliyeti düşürmede oldukça önemli bir faktördür. Silikon tabanlı güneş pillerine göre daha geniş bir alan kaplayan plastik malzemelrden yapılan güneş pilleri daha ucuzdur. Sonuç olarak elektrik üretim kapasitesinin watt başına maliyeti, çok daha düşük olma potansiyeline sahiptir.
 


►İlginizi Çekebilir: Yeni Nesil Şeffaf Güneş Pilleri

 
Bunu yaparken en büyük zorluk ise ince bir tabaka içinde polimer moleküllerinin düzenlenmesini kontrol etmektir.   Kim ve arkadaşları böyle bir kontrolü sağlayabilen yeni bir yöntemi şöyle açıklamaktadır: "Araştırma ekibiyle birlikte geliştirilen ileri düzey prob tekniği ile iki farklı polimerin karıştırılması ile bu polimerlerin moleküler ambalajlarını belirledik. İki farklı polimer molekülün bir arada manipüle olmasıyla oluşturulan nanotteller (düzenli yollar) ile  elektrik yükleri daha kolay akım oluşturabilecektir. Bu şekilde oluşturulan güneş pilleri daha fazla elektrik akımı üretmesine olanak sağlar. ''
 


►İlginizi Çekebilir: Canlı Güneş Panelleri
 
Çalışmalar polimer moleküllerinin hassas düzenlenmeleri ile bir güneş pilinin daha verimli çalışabileceğinin önemini vurgulamaktadır. Bu tür polimer tabanlı  güneş pillerinin 5-10 yıl içerisinde ticari pazarda oldukça yaygın olarak kullanılabilek.
 

Kaynak


►ScienceDaily

Yunus Emre Sarıbuğa Yunus Emre Sarıbuğa Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.