elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

BP 2035 Enerji Görünümü
[Özel Dosya]

BP (British Petroleum) yayınladığı 2035 Dünya Enerji Görünümü raporuna göre global enerji talebi büyümekte olan ülkelerin gelişimine rağmen yavaş bir şekilde artacak. 2035 yılına kadar yıllık büyüme ise yaklaşık %1.5 oranında olacak. Bunun yanında görünüm, enerjide arz yeterliliği, güvenlik ve sürdürülebilirlik üzerinde durmakta. Bu yazımızda da BP’nin yayınladığı 2035 Dünya Enerji Görünümünü sizler için inceledik.



A- A+
27.02.2014 tarihli yazı 13123 kez okunmuştur.
Görünümde, küresel enerji talebinin 2035 yılına kadar her yıl ortalama %1.5 oranında artacağı yönünde tahminler yer almakta. Bu büyümenin %95’ini OECD dışı ekonomilerde gerçekleşmesi bekleniyor. Sayısal verilere göre Çin ve Hindistan bu büyüme oranının yarısından fazlasını gerçekleştirecek. 2035 yılına kadar OECD dışı ekonomilerde enerji talebi 2012 yılına göre %69 oranında daha fazla olması beklenmekte.
 



►İlginizi Çekebilir: 2013 Dünya Enerji Görünümü

 
Yakıtların çeşitlenmesi ve alternatif enerji kaynaklarının artmasına rağmen fosil kaynaklar üstünlüğünü korumaya devam edecek. Petrol, doğalgaz ve kömür gibi fosil enerji kaynakların pazarı 2035 yılına kadar yaklaşık %26-27 oranında artacak, bunun yanında fosil olmayan kaynaklar, nükleer ve yenilenebilir enerji kaynaklarında büyüme ise yaklaşık %5-6 oranında artacağı uzmanlar tarafından öngörülmekte.
 

Petrolün diğer fosil yakıtlara oranla 2035 yılına kadar ortalama %0.8 oranında yavaş bir büyüme gerçekleştirmesi bekleniyor. Genel talebin OECD dışı ülkelerden geleceği ve Çin, Hindistan, Ortadoğu gibi ülkelerden geleceğine raporda yer verilmekte. Tahminler petrol ve diğer sıvılara (biyoyakıt dahil) olan talebin çoğunun Amerika ve Ortadoğudan geleceği yönünde. Suudi Arabistan’ın yeni petrol yatakları keşfetmesiyle birlikte ABD’yi geride bırakıp 2014 yılında dünyanın en büyük petrol üreticisi konumuna yükselmesi bekleniyor. ABD’nin petrol ithalatının 2035 yılına kadar yaklaşık %75 oranında düşmesi güçlü tahminler arasında.
 
Raporda doğalgazın fosil yakıtlar arasında en hızlı büyüyen yakıt olması yer almakta. OECD üyesi olmayan ülkeler talep büyümesinin %78’ini gerçekleştirecek. Sektör tarafından talep artışının endüstride ve enerji üretiminde oldukça büyük bir paya sahip olması hesaplanmakta. Nükleer enerjiden elektrik üretiminin 2035 yılına kadar elektrik üretimindeki payının yıllık oranda %1.9 olacağına raporda yer verilmekte. Hidroelektrikte Çin,Hindistan ve Brezilya’dan gelen büyüme verileri ile 2035 yılına kadar her yıl %1.8 oranında artacak.
 

Büyüme verilerinde en büyük pay yenilenebilir enerjide, 2035 yılına kadar her yıl ortalama %6.4 büyüme beklenmekte. 2035 yılında küresel enerji tüketiminde yenilenebilir enerjinin payı %5’ten %14’e çıkacağı uzmanlar tarafından öngörülmektedir. 



Kaynak:

BP
Yunus Emre Sarıbuğa Yunus Emre Sarıbuğa Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



Aktif etkinlik bulunmamaktadır.
ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar