Wilo Ürünleri 2015'e Hazır
İlk önce Avrupa’da, daha sonra da ülkemizde yürürlüğe giren ErP yada Çevreye Duyarlı Tasarım Gerekleri Yönetmeliği, enerji harcayan birçok ürünün daha az enerji tüketmesine yönelik bazı sınırlamalar getirdi. Bu sınırlamalar sayesinde ülkemizde ve dünyada, aynı işi yapan ve daha az enerji sarf eden ürünlere sahip olabileceğiz. Wilo ise sahip olduğu pompa sistemleri ile şimdiden bu yönetmeliklere hazır durumda.
10.10.2014 tarihli yazı 12805 kez okunmuştur.
Avrupa’da 2009 yılında ErP yönetmeliği adı altında çıkan, enerji kullanan ve enerji ile ilişkili ürünleri kapsayan bu yönetmelik ülkemizde de geçtiğimiz yıllarda paralel olarak uygulamaya geçmişti.
ErP ile Avrupa’nın Hedefleri :
►11 milyon ton daha az CO2 salınımı
►4 milyar € nakit tasarrufu
►%90 daha az elektrik enerjisi tüketimi
►Yılda 23 milyar kWh elektrik enerjisi tasarrufu
Ülkemiz de büyük bir atılım yaparak, enerjinin bu kadar önemli olduğu günümüzde Avrupa’nın yasal sınırlamalarını aynen kabul etti. Enerji tüketen ürünler arasında tüketim konusunda %20 paya sahip olan pompalar da Çevreye Duyarlı Tasarım Gerekleri Yönetmeliği’nde büyük pay sahibi. Pompaların enerji tüketim miktarları çok kısa sürede ilk yatırım maliyetlerini aşıyor. Bu durumda yüksek verimli ürünler, yatırımcının büyük ilgisini çekiyor. İlk yatırım maliyeti düşük ama verimsiz olan pompalar, kısa sürede çok fazla enerji sarf etmekte ve tesiste verimli pompaya harcanan bedelin kısa sürede üzerinde harcamalara neden olmaktadır.
Çevreye Duyarlı Tasarım Yönetmeliği’ne göre 2015 yılına gelindiğinde sınırlamalar artıyor.
1 Ocak 2015 tarihinden itibaren kuru rotorlu pompalar için yönetmelik bazı sınırlamalar getiriyor. Bu sınırlamaları şöyle özetleyebiliriz:
►Sanılanın aksine sabit devirli pompalar halen kullanıma devam edecek. Sabit devirli (frekans konvertörsüz) pompaların motor verimlerindeki iyileştirmeler sayesinde bu pompaların kullanımına devam edilecektir.
►Özellikle primer devre hatlarında veya harici olarak frekans konvertörüyle sürülen bir sistemde sabit devirli pompalar kullanılmaya devam edecektir.
►7,5 kW ve üzeri motorlara sahip sabit devirli bir pompada, motor verim sınıfındaki sınırlama IE2’den IE3 ‘e çıkacaktır. 7,5 kW’ın atındaki güçlerde motor verimlilik sınırlaması 2017 yılına kadar IE2 olarak devam edecektir. Yani 7,5 kW ve üzeri sabit devirli kuru rotorlu bir pompanın en düşük verim sınıfı IE3 olmalıdır.
►Değişken devirli yani entegre frekans konvertörlü pompalarda ise en düşük verim sınıfı IE2 olarak belirtilmiştir. Yönetmelikte IE2 ve IE3 motorlar için gerekli en düşük verim değerleri aşağıdaki gibi belirtilmiştir:
► Kuru rotorlu pompaların yönetmelikte genel durumunu özetleyen grafik
Elektrik motorları içim ErP yönergesi, verimlilik sınır değerlerini giderek arttırıyor. (EC 640/2009 yönetmeliğine göre) Wilo ile tek seferde tüm gereksinimleri karşılayabilirsiniz. MEI= En Düşük Verimlilik Endeksi IE2, IE3= Motor verimlilik sınıfı IE4= En yüksek verimliliği bugünden sağlayan, geleceğin verimlilik sınıfı (IEC/TS 60034-31 Ed. 1'e göre)
Wilo Kuru Rotorlu Pompalar ile
"Enerji Verimli Çözümler"
Neden Frekans Konvertörlü Kontrol Panosu Kullanmalıyız?
Wilo- CronoLine-IL, Wilo-Veroline-IPL,Wilo-CronoNorm-NL,Wilo-CronoBloc-BL,Wilo-Multivert-MVI,Wilo-Helix V gibi sabit devirli pompaları ister sabit devirli olarak isterseniz de CC-LC (Sirkülasyon), VSD-LC (Sirkülasyon), CC-LB (Hidrofor),VSD-LB (Hidrofor) gibi kontrol panolarıyla değişken devirli olarak kullanabilmeniz mümkün. Kullanıcı bu kontrol paneli sayesinde hem daha çok bilgiyi bina otomasyonuna aktarmış, hem de elektronik bir aygıt olan frekans konvertörünün arızası halinde PLC’den veya manuel olarak pompasını çalıştırma imkanına sahip oluyor.
Frekans konvertörünün pompaya entegre olmasının bir diğer dezavantajı da frekans konvertörünün herhangi bir arızası halinde yeni pompa gelene kadar yada arıza giderilene kadar sistemdeki pompanın devre dışı kalması durumudur. Kullanıcıların entegre frekans konvertörlü pompa alımı sırasında ilk dikkat etmeleri gereken nokta, aldıkları pompanın yedek parçalarının stoklu ürün olup olmadığının kontrolüdür. Eğer hem frekans konvertörü arızasında sistemden arızalanan kadar pompa devre dışı kalacak, hem de bu ürünün yedek parçaları kısa zamanda temin edilemeyecek ise tesisin üretiminin yada işleyişinin durması muhtemeldir.
Özellikle sistemin durmasına tahammül edilemeyen otel, hastane, endüstriyel tesis, fabrika, data center gibi yerlerde bu gibi durumların iyi analiz edilip; kararın, sonucu en mükemmel şekilde etkilemesi sağlanmalıdır.
Wilo, frekans konvertörünün panelin içinde yer aldığı CC-LC ve CC-LB panolarını eşsiz özellikler ilave ederek yeniledi. Yenilenen CC-LC ve CC-LB paneller sadece ekranındaki mod değişikliği ile hidrofor mod’undan sirkülasyona veya tam tersine geçebiliyor. Kavitasyon algılama ve algıladığında alarm verme ve pompayı durdurma özelliği ile pompanın ömrünü uzatıyor. 50 Hz’de frekans konvertöründe çalışan bir pompanın kullanıcı tarafından belirlenen sürede çalışmasını, FC Takas özelliğiyle sağlayabiliyor. Böylece zaten 50 Hz’de çalışan bir pompanın ekstra enerji sarf etmesine engel oluyor.
Bunun gibi kullanıcıya ve pompanın ömrüne ve verimine etki eden birçok özelliğin yanı sıra, iletişim özelliğiyle de ön plana çıkıyor. İster Webserver üzerinden internete bağlı olan herhangi bir bilgisayarla yada Iphone veya Android işlem sistemine sahip herhangi bir telefonun uygulaması aracılığıyla pompaya uzaktan erişim ve kontrol sağlanabiliyor. Wilo, daha verimli, daha kullanıcı dostu ürünlerle 2015 gereklerinin de ötesinde.
Kaynak:
YORUMLAR
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.
- Dünyanın En Görkemli 10 Güneş Tarlası
- Dünyanın En Büyük 10 Makinesi
- 2020’nin En İyi 10 Kişisel Robotu
- Programlamaya Erken Yaşta Başlayan 7 Ünlü Bilgisayar Programcısı
- Üretimin Geleceğinde Etkili Olacak 10 Beceri
- Olağan Üstü Tasarıma Sahip 5 Köprü
- Dünyanın En İyi Bilim ve Teknoloji Müzeleri
- En İyi 5 Tıbbi Robot
- Dünyanın En Zengin 10 Mühendisi
- Üretim için 6 Fabrikasyon İşlemi
- Su İşleme, Dağıtım ve Atık Su Yönetim Tesislerinde Sürücü Kullanımı
- Röle ve Trafo Merkezi Testlerinin Temelleri | Webinar
- Chint Elektrik Temel DIN Ray Ürünleri Tanıtımı
- Sigma Termik Manyetik Şalterler ile Elektrik Devrelerinde Koruma
- Elektrik Panoları ve Üretim Teknikleri
- Teknik Servis | Megger Türkiye
- Güneş Enerji Santrallerinde Yıldırımdan Korunma ve Topraklama
- Megger Türkiye Ofisi
- STX40 Taşınabilir Kablo Arıza Tespit Sistemi | Megger
- Megger digiPHONE + 2 Kablo Tespit Sistemi Nasıl Kullanılır
ANKET