elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Elektronik Pota Çakmağı ile Termokaynak Yapımı

Elektriksel irtibatlandırmada, iletkenlerde kesintisiz ve sağlam bir iletim yolu oluşturmak için termokaynak uygulaması kullanılmaktadır. Amper Elektrik tarafından, termokaynak yapımı sırasında çıkan gazlara maruz kalmamak ve sıçrayan maddelerden çalışan elemanın yanmamasını sağlamak amacıyla "Elektronik Pota Çakmağı" geliştirilmiştir.



A- A+
01.06.2022 tarihli yazı 21697 kez okunmuştur.

Termokaynak Nedir?


Termokaynak, elektriksel olarak irtibatlandırılması gereken eklerde; bakır-bakır, bakır-çelik, çelik-çelik, alüminyum-bakır, alüminyum-alüminyum gibi farklı metaller için bile kolayca uygulanabilen kaynak işlemidir. Elektriksel irtibatlandırmada, iletkenlerde kesintisiz ve sağlam bir iletim yolu oluşturulması oldukça önemlidir. Termokaynak işlemi; alüminyum bakır oksit maddelerinin ekzotermik reaksiyon neticesinde ortaya çıkan erimiş bakırın, eki meydana getirmesi ile gerçekleşir. Bu sayede ek noktalarının zamanla korozyona uğraması ve iletkenliğini kaybetmesi gibi olumsuz durumların önüne geçer.
 

Topraklama Sisteminde Termokaynak İşleminin Önemi

 
Bir elektrik tesisinin güvenilirliğinin sağlanması için dikkat edilmesi gereken en önemli nokta, tesisin sahip olduğu topraklama sistemidir. Topraklama tesisatının uzun ömürlü olması ve direnç değerinin ilk kurulum gününe göre değişmemesi  için tesisatının kurulumunda kullanılacak metodlar ve malzemeler uygulama aşamasında eksiksiz ve kaliteli bir şekilde belirlenmelidir.


Topraklama tesisatında kurulumdan uzun yıllar sonra görülen en önemli sıkıntılardan biri de toprakaltı iletken bağlantılarında çürümenin olması ve gevşeme, ayrılma gibi problemleri de beraberinde getirmesidir. Bu tür sorunlarla karşılaşmamak için toprakaltı iletken bağlantılarının termokaynak ile yapılması gerekmektedir. Termokaynak, dışarıdan bir ısı kaynağı gücüne ihtiyaç duymadan, yüksek kaliteli elektriksel bağlantı oluşturmanın en önemli yoludur. Bağlantılar, toz halinde bakır oksit ve alüminyumun yüksek ısı derecesinde reaksiyonu kullanılarak yapılır. Potanın içerisine potapensesi ile iletkenler yerleştirilerek birleştirilir. Potanın içerisine kaynak tozu konularak kapağı kapatılır. Özel çakmağı ile toz tutuşturulur ve bu işlem egzotermik reaksiyonla sonuçlanarak şerit tozu, erimiş bakır alaşıma çevirir. Bu işlem sırasında tozu tutuşturmak için kullanılan geleneksel termokaynak çakmağı yerine Amper Elektrik tarafından geliştirilen "Elektronik Pota Çakmağının" kullanımı oldukça büyük avantaj sağlamaktadır.


Termokaynak Uygulamasında Ateşleme İşleminin Elektronik Pota Çakmağı ile Gerçekleştirilmesi 
 
 

Elektronik Pota Çakmağı ile Termokaynak Yapımının Avantajları

 
Termokaynak işlemi sırasında oluşan gazlar ve yanma riskine karşı elektonik pota çakmağı kullanımı büyük fayda sağlamaktadır. Amper Elektrik tarafından İSG Yasası ve Uluslararası Normlar esas alınarak tasarlanan "Elektronik Pota Çakmağı" gelenekseI termokaynak uygulamalarının kaza riskini bütünüyle ortadan kaldırmaktadır. Uzun süren araştırma ve geliştirme faaliyetleri sonucunda üretilen Elektronik Pota Çakmağı, geleneksel sistemden farklı olarak uzun mesafelerden kolayca ve güvenilir bir ateşleme imkanı vermektedir. 

 
Elektronik Pota Çakmağı


 
 


 
Teknik Özellikleri

Güvenlik kilidi,
"Kaynak yakıcı yok" uyarı sinyali,
"Hazır" sinyali,
2 metre kablo uzunluğu,
10 adet kaynak yakıcı,
3 adet AA pil ile 1000’e yakın termokaynak bağlantısı yapabilir.



Elektronik Pota Çakmağı ; termokaynak sırasında oluşan yüksek sıcaklık ile birlikte solunan gazların, işçiler üzerinde oluşturabileceği kronik ve akut etkilerinin azaltılması amaçlı üretilen %100 Türk menşeili bir üründür.


Video: Elektronik Pota Çakmağı ile Termokaynak Yapımı
 



►İlginizi Çekebilir: Bakır Kaplı Çelik Topraklama Çubuğu
 



Kaynak:

Ahmet Gökhan Seyrek Ahmet Gökhan Seyrek Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



Aktif etkinlik bulunmamaktadır.
ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar