elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Lojistik Depoları Aydınlatma Konsepti |
EAE Smart Log

SMART LOG, lojistik depolarında BUSBAR, aydınlatma armatürü REVOLED-S ve aydınlatma kontrolünü bir arada sunan gelişmiş bir aydınlatma paket çözümüdür. EAE tarafından geliştirilen bu sistemin detaylarını sizler için inceledik.



A- A+
08.02.2016 tarihli yazı 17019 kez okunmuştur.

Aydınlatma Kontrolünde Çözüm: Smart Log


SMART LOG, lojistik depolarında busbar, aydınlatma armatürü REVOLED-S ve aydınlatma kontrolünü bir arada sunan gelişmiş bir aydınlatma paket çözümüdür. REVOLED-S, tek başına aydınlatma uygulamalarında kullanılabileceği gibi, SMART LOG paketi içerisinde, DALI kontrol opsiyonları ile fonksiyonel aydınlatma kontrolüne uygundur.
 



 

Ekstra dar açılı optik tasarımı ile özellikle yüksek rafların olduğu depolama alanlarında kullanılabileceği gibi, ARENA optik tasarımı ile geniş alan aydınlatmasında da rahatlıkla kullanılabilir. Acil durum aydınlatma kitli modelleri mevcuttur.

 

 
 
Şekil 1: Depolama tesislerinde, forkliftin proses akışı sürecinde herhangi bir iş kazasına sebebiyet vermemesi için aydınlatma seviyesinin yeterli olması gerekir.
 
 

Enerji Tasarrufu için Smart Log


Lojistik depolarında harcanan enerjinin yaklaşık %50'si aydınlatma sistemine aittir. Dolayısı ile aydınlatmada sağlanacak enerji tasarrufu, işletmenin bakım ve işletim giderlerinde önemli ölçüde tasarruf sağlayacaktır. SMART LOG  sistemi  konvansiyonel yüksek basınçlı sistemlere göre  %90 enerji tasarrufu, yüksek verimli floresan armatürlere göre %70 enerji tasarrufu sağlamaktadır.
 
Yetersiz aydınlık seviyesi yada tasarruf sağlamak amacıyla tamamen kapatılmış aydınlatma sistemleri, proses akış hızını azaltmaktadır. Bu da işletmeyi olumsuz yönde etkileyen faktörlerden biridir.
 
SMART LOG  ile  proses hızında  yavaşlama  yaşanmadan  akış  devam eder. İş güvenliği gerekçesi ile hareket görmeyen koridor alanlarında bile çoğu zaman aydınlatma açık tutulmaktadır. 
 
 “SMART LOG” ile hareket görmeyen alanlarda aydınlatma seviyesi %15 değerine çekilerek, hem tasarruf sağlanılmış hem de iş güvenliğinden taviz verilmemiş olur. Standartlarda yer alan değerler aşağıdaki gibidir.
 
 
Raflı depolama alanları için  
 
►Koridor’da forklift var iken;
 
    Zemin : 150lux 
    Raf Yüzeyi : 50lux

►Koridor’da Forklift yok iken; 
 
    Zemin : 20lux
 
►Sevkiyat alanları için; 
 
    Zemin : 200lux


 
 
 
Lojistik depolarında daha fazla enerji tasarrufu sağlamak için koridor aralarında forklift hareketine göre aydınlatma kontrolü sağlanabilir. Koridorun ışığının tamamımın kapatılması depolama hızını yavaşlattığı gibi, iş güvenliği bakımından da uygun değildir. “Smart Log” ile koridor aralarında hareket yok iken ışık seviyesi %15 seviyesine düşürülür. Koridor arasına forklift girişi olduğunda sadece forklift’e en yakın sensör ilk 3-4 armatürü aktive eder. Koridor boyunca devam eden diğer armatürler %15 seviyesinde çalışmaya devam eder. Böylece depolama hızı ve iş güvenliğinden taviz verilmeden aydınlatma kontrolü ve enerji tasarrufu sağlanır. Ayrıca gün ışığına duyarlı hareket sensörleri, ortamda yeterli miktarda gün ışığı varken hareket algılama özelliğini pasif hale getirir ve çok daha fazla enerji tasarrufu sağlanır.
 
Sahada  kullanılacak  olan  aydınlatma  armatürü + sensör  fabrikada  önceden projeye uygun şekilde busbar fişlerine  bağlı halde üretilir.  Sahada yapılması gereken tek adım modüler sistemlerde olduğu gibi  ürünlerin  "busbar"a monte edilmesidir. Bu işlemi yapabilmek için ayrı bir teçhizata gerek duyulmaz. Aydınlatma kontrolü için ayrı bir hat ihtiyacı yoktur.
 
 

 

Klasik sistemlerde koridor alanlarında enerji + acil durum hattı + sensör tesisatının gerekliliği,  kullanılacak kablo sayısını arttırmaktadır. Klasik projelerde uygulanan kablo + kablo tavası uygulaması sistemin karmaşık hale gelmesini ve montaj süresinin uzamasına neden olmaktadır. Ayrıca sahada sonradan yapılacak kablo tesisatı revizyonu sıkıntılıdır. 
 

 
Sonuç 
 
Endüstriyel tesislerde enerji tüketiminin büyük kısmını oluşturan aydınlatma sistemleri, yüksek verimli LED sistemlerle kurgulandığında enerji tasarrufu sağlamasının yanında, bakım ve işletim giderlerinin de azaltılmasını sağlayacaktır. Ayrıca akıllı kontrol sistemleri ile gün ışığından maksimum oranda faydalanıp, farklı bölgeleri dim etmek ve kullanım amacına göre senaryoların oluşturulması gibi fonksiyonel çözümler kurgulanabilir.

 



Kaynak:

 
Ahmet Gökhan Seyrek Ahmet Gökhan Seyrek Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



Aktif etkinlik bulunmamaktadır.
ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar