elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

İzoleli Yıldırımdan Korunma İletkeni |
LICON

Günümüzde, yıldırım esnasında oluşan büyük enerjiden korunma amacıyla birçok sistem geliştirilmiştir. Yıldırımdan korunma yollarında dış yıldırımlık sistemleri oldukça önemli bir yere sahiptir. Dış yıldırımlık sistemlerinde kullanılan iletkenler yakalanan enerjiyi toprağa iletirken oldukça önemli bir görev görürler. Bu iletkenlerin izoleli olması ise can ve mal kaybının önlenmesi adına büyük bir öneme sahiptir. İzoleli iletkenler hakkında detayları içeriğimizde bulabilirsiniz.



A- A+
02.09.2022 tarihli yazı 16535 kez okunmuştur.
Yıldırım sırasında ortaya çıkan yüksek gerilim, ciddi boyutlarda can ve mal kaybına yol açmaktadır. Bu kayıpları önlemek amacıyla yeryüzünde, insanların bulunduğu tüm alanların yıldırım deşarjına karşı korunması gerekmektedir. Korunmanın olmadığı yapılarda, yangın çıkması, elektrik sistemlerinin hasar görmesi ve cihazların bozulması, can ve mal kaybının yaşanması gibi büyük olumsuzluklarla karşılaşılmaktadır. Güvenliğimizi tehdit eden bu risklere karşı ise "İç Yıldırımlık" ve "Dış Yıldırımlık" sistemleri ile korunmamız mümkündür. İç yıldırımlık sistemleri “elektrik ve elektronik sistemlerinizi” koruma altına alırken, dış yıldırımlık sistemleri “yapı ve can güvenliğinizi” sağlamaktadır. 
 



 Şekil 1: Yıldırım, Korunma Önlemleri Alınmadığı Takdirde Büyük Hasarlara Yol Açabilmektedir

 
Yıldırıma karşı korunmada temel şart, yıldırım deşarjının en kısa yoldan toprağa akmasını sağlamaktır. Dış yıldırımlık sistemleri ile yakalanan yıldırım deşarjı iletkenler yardımıyla toprağa indirilir. Bu iniş sırasında iletkenlerde yer alan gerilim, zaman zaman enerji ve data hatlarına atlayarak ciddi zararlara yol açabilmektedir. Ayrıca bu iletkenlerin çıplak ve binaya yapışık olması sebebiyle yangın çıkması ve iletkene yapılan bir temas sonucu can kaybının olması ihtimalleri vardır. Bu nedenle yıldırım deşarjını izoleli bir şekilde yapımızdan toprağa akıtılması önemlidir. Bunu sağlamak amacıyla dış yıldırımlık sistemlerinde genel olarak  "İzoleli İletkenler" kullanılması tavsiye edilmektedir.


İzoleli Yıldırımdan Korunma İletkeni | LICON

Genel Özellikleri

İzoleli iletkenler sağladıkları avantajlar ile yıldırımdan korunma sistemlerinde oldukça büyük artılar sağlamaktadır. Özellikle insanların yoğun olarak bulundukları bölgelerde ve askeri cephanelikler, patlayıcı madde barındıran ortamlar gibi güvenlik önlemleri konusunda büyük bir hassasiyete sahip olunan yerlerde kurulan yıldırımdan korunma sistemlerinde izoleli iletkenler tercih edilmektedir. Bu iletkenler toprağa iletilen enerjiyi ortamdan izole ederek, diğer enerji hatlarına atlama yapmasını engellemiş olurlar.
 
LICON izoleli yıldırımdan korunma iletkeni sahip olduğu izolasyon katmanları ile tam anlamıyla bir güvenlik sağlamaktadır. LICON, empedans değerlerinin oldukça düşük olması sayesinde uzun metrajlı (100 mt ve üzeri) alanlarda da kullanılmaktadır. Ayrıca iletim esnasında kablo etrafında oluşabilecek elektromanyetik etkinin azaltılması amaçlı, özel izole katmanları da mevcuttur. Kolay işlenebilmesi ve sahip olduğu yüksek mukavemet, diğer öne çıkan özellikleri arasındadır. Ayrıca LICON "ODTÜ test sertifikalı" olmasıyla birlikte, "TS EN 62561, Madde 6.3 Uyarınca Test Edilmiştir" 
 

 
 
  Şekil 2: İzoleli Yıldırımdan Korunma İletkeni | LICON


ODTÜ, Darbe Akım ve HF Empedans Ölçüm Deneyi

Yıldırım Darbe Akım Testleri

İletken numunelerine Yıldırım Darbe Generatörü (500 kV, 10 KJ) ve bir akım düzenleme bobin kullanılarak darbe akımı uygulanmıştır. Her numuneye 3’er defa uygulanan darbe akımından sonra numuneler gözle muayene edilmiş ve herhangi bir hasar veya gevşeme meydana gelmediği tespit edilmiştir.  İlgili Standarda göre (TS EN 62561, Madde 6.3) yapılan analizde; numunelerden geçirilen darbe akımı ve uygulanan enerji aşağıdaki şekilde hesaplanmıştır.
 
 

 
Bu değer standartta öngörülen değerle uyumludur. Yapılan ölçüm ve test sonuçlarından tüm numunelerde yıldırım darbe akım testlerinde herhangi bir hasar oluşmadığı görülmüştür.
 

 
  Şekil 3: Darbe Akım Test ve Ölçüm Sistemi


Empedans Ölçümleri

Empedans ölçümlerinde ise söz konusu frekansta iletken empedansının düşük frekanslara oranla oldukça büyük değerler kazandığı ve 3 no'lu numunenin en düşük empedans değeri gösterdiği tespit edilmiştir. FRND-LICON 35 tipi iletkenin standart bakır iletkene oranla önemli bir empedans azalması sağladığı gözlenmiştir.

 
Tablo 1: Empedans Değerleri
 
 



 
Kaynak:
 

Ahmet Gökhan Seyrek Ahmet Gökhan Seyrek Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



Aktif etkinlik bulunmamaktadır.
ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar