elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

İnsanlığın Yeni Kurtarıcısı Schaft |
Robotlarla Bir Gün

Gelecekte robotların insan yaşamının en önemli varlıklarından biri olacağı açık bir şekilde görülsede robotlar ve insanlar arasındaki bağ her zaman tartışma konusu olmuştur. Robotlar, kimilerimize göre gelecekte evrenin yeni sahipleri, kimilerimize göre ise insanlığın en büyük hizmetkarları. Gelecekte ne olacak bilinmez ama günümüzde geliştirilen robotların insanoğlunun yararına hizmet verdiği büyük bir gerçek. Robotlarla Bir Gün yazı dizimizde, araba kullanabilen, enkaz temizleyebilen, sızıntıyı algılayarak engelleyebilen ve bunun gibi birçok koruma ve kurtarma kabiliyetlerine sahibi bir robot, Schaft'ı sizler için inceledik.



A- A+
15.01.2014 tarihli yazı 13819 kez okunmuştur.
Amerika Birleşik Devletleri Savunma Bakanlığı İleri Araştırma Projeleri Ajansı (Darpa) tarafından her yıl düzenlenen Robotics Challenge’nin deneme etabı geçtiğimiz günlerde gerçekleştirildi. Doğal felaketler sonucunda insanların kurtarılması ve arama kurtarma çalışmalarına yardımcı olmaları amacıyla geliştirilen robotların yarıştığı organizasyonda, Schaft isimli robot 32 puan üzerinden 27 puan alarak birinci oldu.




►İlginizi çekebilir: Askeri Bir Robot Bigdog | Robotlarla Bir Gün




Videoda Schaft'ın Parkulardaki Testlerini Görebilirsiniz
 

Girişi engelleyen enkazı kaldırma, betondan oluşan bir yapıyı alet kullanarak kırma, kapıyı açıp binaya giriş yapma, enkaz alanında araç kullanma, merdivene tırmanma, yangın hortumunu bağlayarak vanayı açma, tespit edilen sızıntıyı kesmek için vanayı kapatma, engelli arazide ilerleyebilme üzerine 8 farklı zorlu etabın olduğu yarışmada robotların hareket ve denge kabiliyetleri, manipülasyon, mobilite, algılama donanımları, çabukluk ve dayanıklılık gibi birçok özellikleri ölçüldü. Bu etapları başarılı ile tamamlayan robot ise Japonlar tarafından geliştirilen Schaft oldu.



Schaft, Beton Bir Duvarı Alet ile Kırarken




Yarışma Sırasında Schaft, Araç Kullanırken




Schaft, Dik Bir Merdivenden Çıkarken
 

148 cm boyunda, 95 kg ağırlığında 130 cm kol genişliğine sahip olan Schaft, genel olarak robotlarda kullanılan tipik servo sistemlerin yerine yüksek voltajla çalışan soğutmalı motorlara sahip. Schaft, bu motor sistemi ile diğer robotlara göre daha güçlü ve sessiz çalışabiliyor. Bununla birlikte daha güçlü aktüatörlere sahip olan bu robot, hareket kabiliyetinde de üstünlük sağlayarak birinciliği elde etti. Yüksek akım ve yüksek voltajla çalışan bu robot gücünü ise gövdesinde var olan kondansatörlerden alıyor. Bu teknolojisiylede fark yaratan Schaft, diğer robotlara göre kollarında yüksek hız ve torka sahip.



Schaft'ın Motoru, Sürücüsü ve Kol Yapısı
 

Son dönemlerde büyük bir hızla gelişmeye devam eden robot teknolojisi, bilişim devi Google’nın yapmış olduğu yatırımlarla daha da büyük bir hızla ilerleyeceğe benziyor. Bu üstün özelliklere sahip robot Schaft’ında geliştiricisi olduğu Schaft. Inc’nin yeni sahibi olan Google, doğru atılımlarla bu teknolojiye de yön verecek gibi gözüküyor. Bilindiği üzere geçtiğimiz günler de Google, bir diğer gelişmiş robot şirketi olan Boston Dynamics’i de satın almıştı. Robotik çalışmaların başına Android’in yaratıcısı Andy Rubin’i getiren Google’ın bu alandaki çalışmaları büyük bir merak konusu.




►İlginizi çekebilir: Google Boston Dynamics'i Satın Aldı


Kaynaklar:

Slashgear
Spectrum.ieee

Theroboticschallange
Ahmet Gökhan Seyrek Ahmet Gökhan Seyrek Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



Aktif etkinlik bulunmamaktadır.
ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar