İnsanlığın Yeni Kurtarıcısı Schaft |
Robotlarla Bir Gün
Gelecekte robotların insan yaşamının en önemli varlıklarından biri olacağı açık bir şekilde görülsede robotlar ve insanlar arasındaki bağ her zaman tartışma konusu olmuştur. Robotlar, kimilerimize göre gelecekte evrenin yeni sahipleri, kimilerimize göre ise insanlığın en büyük hizmetkarları. Gelecekte ne olacak bilinmez ama günümüzde geliştirilen robotların insanoğlunun yararına hizmet verdiği büyük bir gerçek. Robotlarla Bir Gün yazı dizimizde, araba kullanabilen, enkaz temizleyebilen, sızıntıyı algılayarak engelleyebilen ve bunun gibi birçok koruma ve kurtarma kabiliyetlerine sahibi bir robot, Schaft'ı sizler için inceledik.
15.01.2014 tarihli yazı 10580 kez okunmuştur.
Amerika Birleşik Devletleri Savunma Bakanlığı İleri Araştırma Projeleri Ajansı (Darpa) tarafından her yıl düzenlenen Robotics Challenge’nin deneme etabı geçtiğimiz günlerde gerçekleştirildi. Doğal felaketler sonucunda insanların kurtarılması ve arama kurtarma çalışmalarına yardımcı olmaları amacıyla geliştirilen robotların yarıştığı organizasyonda, Schaft isimli robot 32 puan üzerinden 27 puan alarak birinci oldu.

►İlginizi çekebilir: Askeri Bir Robot Bigdog | Robotlarla Bir Gün
Videoda Schaft'ın Parkulardaki Testlerini Görebilirsiniz
Girişi engelleyen enkazı kaldırma, betondan oluşan bir yapıyı alet kullanarak kırma, kapıyı açıp binaya giriş yapma, enkaz alanında araç kullanma, merdivene tırmanma, yangın hortumunu bağlayarak vanayı açma, tespit edilen sızıntıyı kesmek için vanayı kapatma, engelli arazide ilerleyebilme üzerine 8 farklı zorlu etabın olduğu yarışmada robotların hareket ve denge kabiliyetleri, manipülasyon, mobilite, algılama donanımları, çabukluk ve dayanıklılık gibi birçok özellikleri ölçüldü. Bu etapları başarılı ile tamamlayan robot ise Japonlar tarafından geliştirilen Schaft oldu.

Schaft, Beton Bir Duvarı Alet ile Kırarken

Yarışma Sırasında Schaft, Araç Kullanırken

Schaft, Dik Bir Merdivenden Çıkarken
148 cm boyunda, 95 kg ağırlığında 130 cm kol genişliğine sahip olan Schaft, genel olarak robotlarda kullanılan tipik servo sistemlerin yerine yüksek voltajla çalışan soğutmalı motorlara sahip. Schaft, bu motor sistemi ile diğer robotlara göre daha güçlü ve sessiz çalışabiliyor. Bununla birlikte daha güçlü aktüatörlere sahip olan bu robot, hareket kabiliyetinde de üstünlük sağlayarak birinciliği elde etti. Yüksek akım ve yüksek voltajla çalışan bu robot gücünü ise gövdesinde var olan kondansatörlerden alıyor. Bu teknolojisiylede fark yaratan Schaft, diğer robotlara göre kollarında yüksek hız ve torka sahip.

Schaft'ın Motoru, Sürücüsü ve Kol Yapısı
Son dönemlerde büyük bir hızla gelişmeye devam eden robot teknolojisi, bilişim devi Google’nın yapmış olduğu yatırımlarla daha da büyük bir hızla ilerleyeceğe benziyor. Bu üstün özelliklere sahip robot Schaft’ında geliştiricisi olduğu Schaft. Inc’nin yeni sahibi olan Google, doğru atılımlarla bu teknolojiye de yön verecek gibi gözüküyor. Bilindiği üzere geçtiğimiz günler de Google, bir diğer gelişmiş robot şirketi olan Boston Dynamics’i de satın almıştı. Robotik çalışmaların başına Android’in yaratıcısı Andy Rubin’i getiren Google’ın bu alandaki çalışmaları büyük bir merak konusu.
Kaynaklar:
► Slashgear
► Spectrum.ieee
► Theroboticschallange
YORUMLAR
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.
-
Dünyanın En Büyük 10 Makinesi
-
2020’nin En İyi 10 Kişisel Robotu
-
Programlamaya Erken Yaşta Başlayan 7 Ünlü Bilgisayar Programcısı
-
Üretimin Geleceğinde Etkili Olacak 10 Beceri
-
Olağan Üstü Tasarıma Sahip 5 Köprü
-
Dünyanın En İyi Bilim ve Teknoloji Müzeleri
-
En İyi 5 Tıbbi Robot
-
Dünyanın En Zengin 10 Mühendisi
-
Üretim için 6 Fabrikasyon İşlemi
-
İlginç Robotlar Serisi
-
Siemens Kaçak Akım Koruma Cihazları | RCD, RCCB
-
Siemens 3WL açık tip güç şalterleri ACB
-
Siemens 7KM PAC3100, 3200, 4200 Ölçüm Cihazları Teknik Özellikler
-
Konvertör için SINAMICS V20 / G120 Smart Access Module 2
-
Kurulum ve bağlantı - SINAMICS V20 / G120 Smart Access Module 1
-
Sigma Elektrik Tanıtım Videosu
-
Kaçak Akım Algılamalı Şalterlere Açtırma Bobini Takılması
-
K400 K630 Tip Şalterlere Açtırma Bobini Takılması
-
Kaçak Akım Algılamalı Şalterlere Yardımcı Kontak Takılması
-
Sigma Elektrik Tanıtım Filmi
ANKET