elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Humanoid Robot Hubo ile İlk İnsansı Adım |
Robotlarla Bir Gün

Teknolojinin ilerleyen yüzü olan Humanoid dünyası artık yeni bir üyeye sahip. Gelişmiş özellikleri ve yeni tasarımıyla Hubo II, hem yapımcısını gururlandırıyor hem de biz teknoloji severleri mutlu ediyor. Hubo II hakkında ki her şey haberimizde.



A- A+
21.03.2014 tarihli yazı 14070 kez okunmuştur.
Humanoid bir robot olan Hubo II, Korea Advanced Institute of Science and Technology's Humanoid Robot Research Center’da Aka Hubo Lab’ında  geliştirildi. Hubo ailesinin ilk robotu Profesör Oh tarafından  2004 yılında yapıldı. Hubo Japonya dışında geliştirilmiş ilk ileri teknoloji full-body humanoidlerden biri.
 
                 

Hubo’nun fonksiyonel ve yapısal daha da geliştirilmesiyle elde edilen Hubo II, 45 kg ağırlığıyla eski kardeşinden daha hafif ve hızlı. Diğer bir özelliği ise iki kat daha hızlı yürüme kapasitesine sahip olması. Humanoid tasarımının ilk safhalarında ki önemli gelişmelerden birisi, Hubo II’nin yürüyüş tarzı. Humanoid robotların çoğu yürüyüş esnasında doğal insan yürüyüşünden farklı olarak diz bağları ile yürüyor.  Hubo II, daha az enerji tüketen ve daha hızlı bir yürüyüş imkanı sağlayan farklı bir yürüyüş sergiliyor. Yürüyüş esnasında Hubo II’nin sol bacağı, bacak ileri gittiği anda uzuyor. Hubo’nun yapısında  40’tan fazla motor, düzinelerce sensör, kamera ve kontrolör var. Hareketli olarak 2 saat ve hareketsiz 7 saat robotu açık tutabilen 480 watt-saat kapasiteli lityum polimer pile sahip.
 

 



►İlginizi Çekebilir: Türkiye'deki Robot Yarışmaları
                
 
Hubo II SSHD’li özdeş iki PC104 gömülü bilgisayar ile donatılmış olup, seri arayüz üzerinden bağlantıları sağlanıyor. Gövdesinin arka bölümünde yer alan gömülü bilgisayarlardan biri bütün robotu kontrol edebildiği gibi, yürümek ve genel denge gibi işlerden sorumlu tutuluyor. Diğer gömülü bilgisayar ise normal de boş fakat Hubo üzerinde ki çalışmaları görmek ve konuşma, görüş ve navigasyon gibi fonksiyonel eklemeler yapmak  için kullanılıyor.


Diğer bir gelişim ise el dizaynı. Ağırlığı sadece 380 gram olup ve 5 adet motor ile dönme momenti sensörleri içeriyor. Avuç içine uyacak her türlü objeyi kavrayabildiği gibi, bileğini insansı bir şekilde ayarlayabiliyor.
 
         




Profesör Oh’un  açıklamalarına göre humanoid robot projeleri son derece zorlu bir sürece sahip.  Oh’a  göre sorun sadece bütün donanımı dar bir alana sıkıştırmak değil, aynı zamanda her şeyin birlikte çalıştığından emin olmak. Kablolar beklenmedik şekilde ortak hareketleri kısıtlayabiliyor; güç ve kontrol devreleri birbirine müdehale edebiliyor. Bunun sonucunda  modüller çok yavaş sonuç vermekle kalmıyor ve tutarsızlıklar yaratabiliyor.




►İlginizi Çekebilir: Kuşlar Gibi Uçmak | Robot Kuşlar


Çalışma sırasında bir çok şeyin ters gitme ihtimali mevcut. Sorun şu ki, bu terslikler bazı robotlarda büyük sorunlar teşkil etmezken humanoidler için aşırı sonuçlara sebep olabiliyor. Örneğin tekerlekli bir robot hareket esnasında başarısızlığa uğramışsa, bunun anlamı tekerlek mekanizmasında bir sorun olduğudur. Fakat bu hareket sorunu humanoidlerde oluşursa, bu hata genellikle humanoidin yere sert bir şekilde düşmesiyle son bulur.

 


Kaynak

Spectrum.ieee





Hakan Çolakoğlu Hakan Çolakoğlu Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



Aktif etkinlik bulunmamaktadır.
ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar