elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

2012 Yılının En İyi 10 Robotu

Amerika Birleşik Devletlerine ait uzaktan kontrol edilebilir uçaklar – insansız hava araçları (Unmanned Aerial Vehicles) – muhtemelen 2012 yılının en çok konuşulan robotları arasında yer almıştır. Bir hafta aralıklarla, bu olay dünyanın birçok yerinde manşetlerde yer almış ve insansız hava araçlarına kötü bir ün kazandırmıştır. Aksine, robot teknolojisi sadece bir ölüm makinesi olmayıp, birçok alanda kullanılmaktadır ve bunu, geçtiğimiz 2012 yılında dikkate değer, çok önemli 10 örnek ile kanıtlamıştır.



A- A+
04.03.2013 tarihli yazı 27917 kez okunmuştur.

ASKERİ VE HAVA ROBOTLARI
 


ROBONAUT 2 ULUSLARARASI UZAY İSTASYONUNDAKİ GÖREVİNE BAŞLADI





 
Nasa (National Aeronautics and Space Administration) ve General Motor tarafından üretilen Robonaut 2 (R2), 2011 yılı başlarında ulaştığı Uluslararası Uzay İstasyonu (International Space Station) gemisindeki görevine 2012 yılında başladı. Robonaut 2 uzayda yer alan ilk insansı robot fakat bu yıldan sonra bir Japon iletişim robotu tarafından astronotlar ile arkadaşlık kuracak. Bu günlerde R2 oldukça durağan fakat R2’nin yer aldığı bu proje ile astronotlara arkadaşlık edecek robotik yardımcılara uzay kapısı açılmıştır.

 

BOSTON DYNAMICS’İN ROBOT ÇİTASI HIZ REKORUNU KIRDI


 



 
Boston Dynamics’de ki bir ekibin geliştirmiş olduğu Cheetah Robot (robot çita), dört ayaklı büyük köpek ismi ile bilinen, çoklu zorluklar içeren ve DARPA (Defense Advanced Research Projects Agency – Gelişmiş Savunma Projeleri Araştırma Ajansı -) tarafından meydana getirilen teste hazırlanıyor. Maksimum Mobilite ve Manipulasyon (M3) programı, minimum 25 km/h hızında koşabilecek robot istemektedir ve Cheetah Robot bu şartı fazlası ile sağlamaktadır. Cheetah Robot 45.5 km/h hızına ulaşabilmektedir. Fakat, Cheetah robot bir hidrolik pompa tarafından desteklenmekte ve sabit bir şekilde kalabilmesi için bir patlama gerekmektedir. Bu yıldan sonra, yukarıda bahsedilen ek işlemler olmadan, robotumuzu revizyonlar meydana getirerek üst sıralara çıkarmalıyız.
 


BOSTON DYNAMICS’ İN GELİŞTİRDİĞİ DÖRT BACAKLI ROBOT LS3 KOMUTLARA GÖRE HAREKET EDİYOR


 

 

 
Robot LS3, Cheetah Robot’a göre çok yavaş olmasına rağmen, 181 kg’a kadar taşıyabildiği yük ile 32 km boyunca hiç durmadan gidebilmektedir ve bu özellik onu ön basamaklara çıkarmaktadır. Kuzey Yarım Küre sonbaharında Boston Dynamics ekibi robot LS3’ü liderlik yapacak kişiyi takip etmesi için, zorlu araziye çıkardılar. Gerçek bir traktör veya binek hayvan gibi sizin ulaşmak istediğiniz yere seçtiğiniz yoldan gitmiyor. Aksine, sözlü komutlar dışında iletişim kurmanız pek mümkün olmuyor ve hangi yolu takip edeceğini GPS koordinatları ile buluyor. 2013 yılında, gerçek bir yük kadrosu için daha ileri testler ile geliştirilecektir.   
 
 

JAPONYA NÜKLEER ATIK TEMİZLEYİCİ ROBOTLAR GELİŞTİRME KONUSUNDA OLDUKÇA CİDDİ 

 


 


Japon şirketleri ve kurumları arasında yer alan önemli bir firma, 2011 yılında meydana gelen deprem ve tusunami gibi doğal afetler sonrasında ortaya çıkan çeşitli zararlar ile mücadele etmek için atık temizleyici robotlar geliştirdi. Geliştirilen robotlar arasında Toshiba, Mitsubishi ve Hitachi tarafından meydana getirilen uzaktan kumandalı robotlar bulunmaktadır. Bahsi geçen robotlar, çeşitli şartlar altında kontrol ve atık maddeleri ortamdan uzaklaştırma işlemini gerçekleştirmektedir. Halbuki, bugüne kadar Tsukuba Üniversitesi tarafından geliştirilen, Cyberdyne’ nin yan ürünü olan HAL exoskeleton(dış iskeletin gücünü 10 kat arttıran, robotlar için yeni geliştirilmiş bir sistem) atık temizleyici robotlars dış iskelet oldu. Robotlara giydirilen kıyafetler, aşırı radyasyonlara karşı koruyucu taşımaktadırlar ve bu yıldan sonra bu robotların yaygın hale geldiğini göreceğiz.  


 

İNSANSI ROBOTLAR

 

DARPA ROBOT YARIŞMALARI YARIŞMACILAR İÇİN İLHAM KAYNAĞI






 

DARPA (Defense Advanced Research Projects Agency – Gelişmiş Savunma Projeleri Araştırma Ajansı -) robot takımlarına araç kullanabilecek, kapıları açabilecek, alet – edevat kullanabilecek, merdivenlerde ve engebeli arazilerde sorun yaşamayacak ve dumanlı ortamlarda vanaları bulup, kapatabilecek bir robot geliştirip, geliştiremeyeceklerini soruyor. Takımlardan bazıları, Boston Dynamics tarafından geliştirilen iki ayaklı robot alırken, bazı takımlarda kendi ihtiyaçlarına göre sıfırdan robot yapmaya çalışacak. 2012 yılının sonlarına göre robotların nasıl bir şekil alacağı ortaya çıktı fakat önümüzdeki iki yıl boyunca bu takımların bir araya gelip, nasıl yarıştıklarını izlemeyi merak içinde bekliyoruz.



 

ROBOCUP TEENSIZE LİGİ İKİ YARIŞMAYICI LİGLERİNE KAZANDIRDI




 


ROBOCUP TEENSIZE ligi sadece beş takım içermektedir. Bunun temel sebebi, çift ayaklı ve yaklaşık olarak 95 cm boyundaki insansı robotları meydana getirmek birçok üniversite için gerçekten zor bir iş. Halbuki, geliştirilen iki ticari fikir, muazzam insansı robotların futbol maçını mümkün kılıyor. İlk ticari fikir, Bonn Üniversitesi tarafından geliştirilirken, diğer fikir çocuklar için oyuncak üreten Rebobuilder tarafında geliştirilmiştir. Belki de bu iki fikir önemli bir rekabeti izlememize olanak sağlayacak.    

 


ENDÜSTRİYEL ROBOTLAR
 


RETHİNK ROBOT, UCUZ VE KULLANICI DOSTU BAXTER ROBOTU TANITTI




 


Endüstriyel robotlar, bu listede yer alan diğer robotlar kadar göz alıcı gözükmese de bu robotlar verimlilik, üretkenlik ve pratiklik açısından bugünkü robot teknolojisindeki yerini korumaktadır. Rethink Robot, Irobot kurucuları ve MIT de profesör olarak çalışan Rodney Brooks liderliğinde, endüstriyel robotlar ile ilgili kendi çözümünü açıkladı: Bir cismi bir yerden alıp, başka bir yere taşıyan ve Baxter ismi ile adlandırılan son nesil endüstriyel robotunu tanıttı. Baxter önemli bir maliyet avantajı sağlamaktadır. Ayrıca istenilen zamana kadar programlanabilmektedir. Fakat bu yenilik, küçük işletmeler için oldukça maliyetli olmaktadır.

 

 

GÖRSEL SAĞLIK EKİPMANLARI



MİNYATÜR GÖRSEL ROBOT SİZİNLE BİRLİKTE HERYERDE




 


Minyatür robot MH-2 omuza yerleştirilebilen ve daha önce tasarlanmış en ilginç video konferans robotu olma özelliği ile oldukça dikkat çekiyor. Japonya da yer alan Yamagata Üniversitesi'nde ki araştırmacılar tarafından tasarlanan MH-2 sürekli yanınızda bulundurabileceğiniz ve internet bağlantısı üzerinden arkadaşlarınızı etiketleyebileceğiniz bir hizmet sunuyor. Üzerinde bulunan kamera sayesinde dünyayı sizin gözünüzden görebiliyor, sohbetleri kayıt altına alabiliyor ve hareketli kol sayesinde durağan olmayan nesneleri yakalayabiliyor. Tek dezavantajı biraz ağır olması fakat araştırmacılar bunun üzerinde çalışıyorlar.


 

TOYOTA BÜYÜK YANKI UYANDIRACAK ROBOTUNU İLK KEZ AÇIKLADI




 


Toyota uzun zamandır insanlara yardımcı olabilecek robot tasarımı konusunda çalışıyordu. Bu tasarım çalışmalarına “Robot Band” isminde, oldukça pahalı teknolojik parçalardan oluşan bir robot ile başladı ve şu an da sağlık sektörüne yeni bakışlar kazandırıyor. Prototipi Japonya da testlere tabi tutulan “İnsan Destekleyici Robot (Human Support Robot)” fiyatı oldukça yüksek olan insansı bacaklar yerine tekerlekler ile hareketini sağlıyor. Yatalak hastalar, geliştirilen bu robotu tablet bilgisayarları ile kontrol ederek oda içerisinde yer alan herhangi bir nesneye ulaşabiliyorlar. Geçmişte de bu tip robot örneklerini sıkça görmekteyiz fakat bu kadar umut verici olmamıştı.


 

AMAÇ SADECE EĞLENCE   


 

JAPON ARTİST KOGORO KURATA ÇOCUKLUK HAYALLERİNİ YERİNE GETİRİYOR





 

Sizlere bahsedeceğimiz bu robot gerçekte olmayıp fakat buna rağmen listeye girmeyi garanti eden bir robottur. Üstelik Japon televizyon kanallarında ve video oyunlarında her zaman gördüğünüz dev robotlardan oldukça farklıdır. Kogoro Kurata tarafından resmedilen bu robot, robotik teknolojilerde yer alan bazı özellikleri içermektedir: V-Sido yazılımı, programlama ve kontrol için, kullanılmaktadır. Eğer $ 1.5 milyon (2.7 milyon TL) ayırabilecek paranız varsa, 4,490 kg ağırlığında ki bu dev robot sizin olabilir.  



 

Kaynak :

► gizmag

 

 


Aktif etkinlik bulunmamaktadır.
ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar