elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

NASA'nın İnsansı Robotu Valkyrie |
Robotlarla Bir Gün

Geçtiğimiz günlerde düzenlenen Darpa Robotic Challenge’de birçok gelişmiş robot birbirinden zorlu sekiz parkurda kıyasıya yarıştılar. “Robotlarla Bir Gün” yazı dizimizin devamında, bu yarışta dikkat çeken robotlardan biri olan ve Nasa tarafından geliştirilen Valkyrie’yi daha yakından tanıyacağız.



A- A+
07.02.2014 tarihli yazı 12043 kez okunmuştur.
Son dönemlerde robot teknolojilerinde yaşanan gelişmeler, büyük bir hızla devam ediyor. Geçtiğimiz aylarda Google’nin satın aldığı Boston Dynamics firması tarafından üretilen robotlar, bu gelişimin en önemli ürünleri. Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi Nasa da Darpa tarafından düzenlenen robot yarışması için Valkyrie isimli insansı robotu geliştirdi. 

Johson Uzay Merkezi’ndeki Dextrous Robotik Laboratuvarı tarafından geliştirilen Valkyrie, doğal afetlerde ve tehlikeli bölgelerde arama kurtarma çalışmalarında kullanılmak amacıyla geliştirildi. Her ne kadar Nasa tarafından resmi bir açıklama yapılmasada, geliştirilen Valkyrie’nin Mars’a gönderilmesi bekleniyor.
 


Videoda Valkyrie'nin Hareket Fonksiyonlarını Görebilirsiniz

 
 
1.90 boyunda 125 kilogram ağırlığında olan Valkyrie, 44 derece hareket özgürlüğüne sahip. Valkyrie gücünü, sırtındaki 2 kw’lık bataryadan alıyor ve yaklaşık 1 saat boyunca çalışabiliyor. Bileklerini ve sahip olduğu 4 parmağı 7 derece bükebildiği gibi, dönebilen bir bel yapısına da sahip. Valkyrie, sensör teknolojisi bakımından da gelişmiş bir yapıya sahip.
 
 
Valkyrie, lazer sayesinde cisimlerin 3 boyutlu görüntülerinin çıkarılması teknolojisi olan Lidar sistemi ile yön bulmada oldukça etkili. Valkyrie, sahip olduğu sonar sensörler ile nesnenin renginden, cinsinden ve şeklinden bağımsız olarak milimetrik ölçüm yapabiliyor. Bunu yanı sıra 6 eksenli kuvvet-tork sensörlerine sahip Valkyrie, kollarında bacaklarında ve baş bölümünde var olan birçok kamera ile çoklu görüntü sağlayabiliyor. Ayrıca olumsuz bir durumda Valkyrie’nin kolları ve bacakları birkaç dakika içerisinde çıkarılıp takılabiliyor. Valkyrie’nin bir diğer farkı ise tasarımı. İnsansı yapıya çok yakın olan Valkyrie, yumuşak bir metaldan yapılmış koruyucu yüzeye sahip. 
 



►İlginizi Çekebilir: Askeri Bir Robot Bigdog | Robotlarla Bir Gün


Kaynak:
►Spectrum.ieee
 
Ahmet Gökhan Seyrek Ahmet Gökhan Seyrek Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



Aktif etkinlik bulunmamaktadır.
ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar