elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Nükleer Enerji… Dünyadaki Son Durum ve Türkiyedeki Çalışmalar

Almanyanın nükleerden tamamen vazgeçtiğini, Japonyanın nükleere geri döndüğü açıkladığı, Çinin 4.nesil santral çalışmalarına başladığı ortamda ülkemizdeki son durum…



A- A+
02.02.2013 tarihli yazı 14318 kez okunmuştur.

Japonya Nükleere Geri Dönüyor


11 Mart 2011 yılında Japonyada meydana gelen deprem ve ardından oluşan tsunami ülkede çok büyük Nükleer felakete yol açmış, birçok reaktör kullanılmaz hala gelmiş ve Nükleer sızıntı oluşmuştu. Uzmanlar Fukuşima felaketini Çernobilden sonra meydana gelen en büyük nükleer kaza olarak tanımladı.

Bu üzücü ve endişe verici kazadan sonra Japon yetkililer nükleer santrallere kilit vurup, nükleerden tamamen vazgeçeceklerini açıklamışlardı.Ancak 16 Aralıkta yapılan erken seçimler sonrası seçimleri kazanan Liberal Demokrasi Partisi (LDP) nükleer politikasında değişikliğe gidileceği sinyalini verdi. LDP lideri Başbakan Şinzo Abe, Fuji televizyonuna yaptığı açıklamada “Fukuşima’da neyin yanlış gittiğini netleştirmemiz lazım. Tekrar yaşananları araştıracağız. Bundan sonra reaktörlerin tekrar açılması gündeme gelebilir.” diye konuştu. Bu da Japon hükümetinin Nükleer Enerjiden vazgeçmediğini gösteriyor.






 

Alman Hükümeti Nükleerden Tamamen Vazgeçiyor


Almanya Çevre Bakanı Peter Altmaier yaptığı açıklamada kesin ve geri dönüşü olmayacak şekilde nükleerden vazgeçeceklerini , tamamen yenilenebilir enerji üretimine yöneleceklerini açıkladı.

Fukuşimada yaşanan felaket sonrası Başbakan Angela Merkel Nükleer tesislerin aşamalı olarak kapatılacağını duyurmuştu.’Made in Alman’ markasıyla dünyaya yenilenebilir enerji ihraç etmeyi planlayan Almanya, önümüzde 10 yıl boyunca yenilenebilir enerjiye devlet desteği sağlayacak. Rüzgar ve güneş enerjisinde devlet desteğini arttırmayı planlayan hükümet, 2022 yılına kadar Kuzey Almanyada rüzgardan elde edilen enerjiyi depolanmayı ve bunun Güney Almanya’ya taşınması ile ile ilgili altyapı çalışmalarını tamamlamayı hedefliyor. Sadece alternatif enerji iletimi için 20 Milyar Euro yatırım öngörülüyor. Bu sayede 2014 yılından itibaren özel sektörün alternatif enerji yatırımlarını hızla arttırması hedefleniyor.
 


Çin 4. Nesil Nükleer Santral İçin Kolları Sıvadı

                                                                                         
Fukuşima felaketi sonrası Nükleer faaliyetleri durdurduğunu, geçen yıl Ekim ayında ise halen sürmekte olan nükleer reaktör inşa projelerinin tamamlanacağı fakat yeni santral inşa edilmeyeceğini açıklayan Çin yönetimi, tam bir U dönüşü yaparak dünyada ilk kez üretilecek 4. Nesil Nükleer santral için çalışmalara başladı.

Ülkenin kuzeyinde yer alan Rongcheng (Rongçıng) kentinde 4. Nesil santral inşası başladı.2017 yılına kadar bitirilmesi beklenen proje için yaklaşık 860 milyon liralık bütçe ayrıldı. 200MW kurulu güce sahip olacağı söylenen santralin Fukuşima kazasından sonra tekrar gözden geçirilip düzenlendiği belirtildi.

Yeni nesil reaktörün 2. Ve 3. Nesilde %30 olan enerji verimliliğini , %40 seviyesine ulaştıracağı kaydediliyor. Reaktörü geliştiren Çinli firma bu çalışmanın başarılı olması halinde 4. Nesil reaktörlerin tüm dünyaya pazarlanacağını aktarıyor.

Çinde halihazırda 15 adet Nükleer santral bulunuyor yaklaşık 13GW gücünde elektrik üretiliyor. Ülkede 26 Nükleer santralin inşasına ise devam ediliyor bunlarla birlikte üretilen elektrik gücünün yaklaşık 30GW olması hedefleniyor. Nükleer enerji Çindeki elektrik ihtiyacının sadece  %1,8 ‘ini karşılayacak kapasitede, 2015 yılına kadar nükleerden üretilen elektrik enerjisinin 40GW seviyesine çekileceği Çinli yetkililerin aktardığı bilgiler arasında.








 

Ülkemizde Nükleer Yatırımlar


Kimi hükümetler nükleerden tamamen vazgeçtiğini, kimileri vazgeçtiği halde politik ve mali sebeplerden nükleer enerjiye geri döndüğünü açıklarken ülkemizde Nükleer Enerji Yatırımları son sürat devam ediyor.

Akkuyu’ya yapılacak olan ilk santral için ihaleyi Rusya’ya veren hükümet Sinop’a yapılması öngörülen ikinci santral için çalışmaları hızlandırdı, bu doğrultuda Çin, Rusya, Fransa ve Kore ile yapılan görüşmelerde öne çıkanlar Uzakdoğu ülkeleri oldu.

Enerji bakanı Taner Yıldız yaptığı açıklamada 3. Nükleer santral için İğneada’yı uygun gördüklerini ancak bu konun proje aşamasında olduğunu ve çalışmaların devam ettiğini belirtti.Bir diğer açıklamada Bakan Yıldız; Nükleer santrallerden elde edilecek enerji yalnızca rüzgar santralleriyle elde edilmeye çalışılsa Yalova’nın tamamının rüzgar gülleriyle kapatılması gerektiğini, aynı şekilde nükleer yerine HES yapılsa Düzce’nin sular altında kalacağını,hiçbir enerji türünden vazgeçmediklerini ancak doğalgazın sanayideki kullanımı azaltıp onun yerine Nükleeri geçirmedi hedeflediklerini söyledi.                                  

Nükleer santral büyük tehlikeler barındırsa da Türkiye enerji alanında büyük ölçüde dışa bağımlı bir yapıya sahip. Gelişen dinamikler daha fazla enerjiye ihtiyaç duydukça enerjideki cari açık artmakta her ne kadar alternatif enerji teşvikleri artsa da Nükleer enerjiden tek seferde alınan verim; rüzgâr, güneş, akıntı, jeotermal vb. enerji üretim yöntemlerinden çok daha yüksek. Bu da en az önümüzdeki yarım asır boyunca ülkemizde nükleer yatırımların devam edeceğini gösteriyor.



 
Ozan Orkun Ozan Orkun Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.