Karşınızda Yeni Arduino |
Arduino Yún
Basit Arduino uygulamalarından sıkıldınız mı ? USB kablo ile program atmak sıkıcı mı geliyor ? Wi-Fi ve Linux içeren bir Arduino hayal edin... Yeni nesil Arduino Yún ile hem standart giriş çıkış işlemleri hem Linux işletim sisteminin özelliklerinden yararlanabilirsiniz. Detaylar haberimizin devamında.
16.09.2013 tarihli yazı 16151 kez okunmuştur.
2005 yılında öğrenci ve amatörlerin kullanımı için basit bir programlama platformu oluşturmayı amaçlayan proje, 2011 yılında ticari sürüm olarak piyasaya sürüldü. Kolay kullanımı, uygun fiyatı, açık kaynak lisansı ve her kesime hitap eden yapısı ile kısa zamanda popüler hale gelen Arduino, irili ufaklı pek çok projede boy gösteriyor.
Mikroişlemci mimarisi üzerine kurulu Arduino ile Linux/Mac/Windows ortamlarında yazılım geliştirip, bu yazılımları bir adaptör ve birkaç basit elektronik malzeme ile somut hale getirebilirsiniz. Atmel mikroişlemcilerini kullanan Arduino için Linux altında ek bir kuruluma ihtiyaç yok. Windows için ise küçük bir uygulama yüklemek yeterli.
Şimdiye kadar ki Arduino sürümlerinin genel özelliklerinden kısaca bahsettik. Ancak başlıkta belirttiğimiz yeni Arduino önceki versiyonlardan biraz daha farklı bir yapıya sahip. Yún, Çince de "Bulut" anlamına geliyor.
Karmaşık web servislerine doğrudan ulaşım sağlamak isteyen aynı zamanda pcDuino, BeagBone, Raspberry Pi vb. Linux tabanlı uygulama geliştirme platformlarının popülerliğinin artması ile bu pazardan geri kalmak istemeyen Arduino ekibi, ATmega32u4 mikroişlemcinin yanısıra Qualcomm üretimi AR9331 serisi bir işlemciyi temel alan ve üzerine Linux işletim sistemi kurulan yeni bir kart geliştirdi.
Karmaşık web servislerine doğrudan ulaşım sağlamak isteyen aynı zamanda pcDuino, BeagBone, Raspberry Pi vb. Linux tabanlı uygulama geliştirme platformlarının popülerliğinin artması ile bu pazardan geri kalmak istemeyen Arduino ekibi, ATmega32u4 mikroişlemcinin yanısıra Qualcomm üretimi AR9331 serisi bir işlemciyi temel alan ve üzerine Linux işletim sistemi kurulan yeni bir kart geliştirdi.
►İlginizi Çekebilir: Raspberry Pi İle Arduino Arasındaki Farklar
64 MB DDR2 Ram, 32MB Flash Memory ve 400 Mhz işlemci hızına sahip olan Arduino Yún; Wi-Fi, Ethernet, MicroSD ve USB desteğine sahip. Leonardo'nun geliştirilmiş versiyonu sayılan bu yeni kart; 20 adet Dijital Giriş/Çıkış pinine sahip. Bu pinlerden 7 tanesi PWM olarak, 12 taneside analog olarak kullanılabiliyor.
ATmega mikroişlemci sayesinde USB üzerinden programlanabilen Arduino Yún, aynı zamanda Wi-Fi bağlantısı üzerinden de programlanabiliyor. Yún ilk açıldığında bir Wi-Fi erişim noktası oluşturuyor. Web arayüz açıldığında ağ şifresini girerek karta gerekli erişimi sağlayıp istenilen ayarları yapabiliyorsunuz.
Alışık olduğumuz Arduino sürümlerinden biraz daha farklı olan Yún ile ister küçük çaplı bir Web Server oluşturun ister Wi-Fi üzerinden Led yakın. Arduino gücünü Linux ile birleştiren Arduino Yún, yurtdışında 69$'dan satışa sunuldu. Kullanıcı yorumları ve resmi web sitesinden derleğimiz bu kısa bilgiler tanıtım amaçlıdır. İleride örnek uygulamalar üzerinden daha detaylı bilgi verilecektir.
YORUMLAR
ANKET
- Dünyanın En Görkemli 10 Güneş Tarlası
- Dünyanın En Büyük 10 Makinesi
- 2020’nin En İyi 10 Kişisel Robotu
- Programlamaya Erken Yaşta Başlayan 7 Ünlü Bilgisayar Programcısı
- Üretimin Geleceğinde Etkili Olacak 10 Beceri
- Olağan Üstü Tasarıma Sahip 5 Köprü
- Dünyanın En İyi Bilim ve Teknoloji Müzeleri
- En İyi 5 Tıbbi Robot
- Dünyanın En Zengin 10 Mühendisi
- Üretim için 6 Fabrikasyon İşlemi
- Enerji Yönetiminde Ölçümün Rolü: Verimliliğe Giden Yol
- HVAC Sistemlerinde Kullanılan EC Fan, Sürücü ve EC+ Fan Teknolojisi
- Su İşleme, Dağıtım ve Atık Su Yönetim Tesislerinde Sürücü Kullanımı
- Röle ve Trafo Merkezi Testlerinin Temelleri | Webinar
- Chint Elektrik Temel DIN Ray Ürünleri Tanıtımı
- Sigma Termik Manyetik Şalterler ile Elektrik Devrelerinde Koruma
- Elektrik Panoları ve Üretim Teknikleri
- Teknik Servis | Megger Türkiye
- Güneş Enerji Santrallerinde Yıldırımdan Korunma ve Topraklama
- Megger Türkiye Ofisi
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.