Küresel Mercekli Güneş Paneli ile Geceleri de Elektrik Üretilebilecek
Alman mimar Andre Broessel'in tasarladığı küresel mercekli güneş paneli gündüzleri güneşten ve hatta geceleri de aydan gelen enerjinin depolanabileceği bir sistem. Ayrıntılar haberimizde.
22.12.2015 tarihli yazı 15999 kez okunmuştur.
İçi su dolu küre, güneş ışınlarını 10 bin kere büyütüyor. Kürenin merceği ışınları bir odak noktasında yoğunlaştırabiliyor ya da yayabiliyor. Bu sayede daha çok verim elde edildiği gibi az miktarda güneş paneli kullanılarak maliyeti azaltma şansıda elde edilebiliyor.
Küçük güneş panelleri ise kürenin altında güneş ışınlarının geliş açısına dik olacak şekilde konumlandırılıyor. Bu teknolojide küçük bir yüzey alanında sıradan güneş panellerinden elde edilen enerjiyi neredeyse iki katına çıkarabilen küresel geometriye sahip çift eksenli bir yapı kullanılıyor. Proje modern bir tasarıma sahip olup dönel ve eğimli bir sistem kullanılmıştır. Bu sistem ile sıradan güneş panellerine göre ortalama %70 daha fazla verim elde edilebiliyor.
Ayrıca kürenin odaklama özelliği olduğu gibi odak dağıtma özelliği de olduğundan geceleri küçük bir el feneri ile çok büyük alanları aydınlatma olanağı da sağlıyor ve bu da aydınlatmada da yüksek verim elde etme anlamına geliyor. Andre Broessel camla kaplanan binalarda ve dev gökdelenlerde sıradan cam yüzeyler yerine, bu şekilde küre mercekler kullanılarak tasarlanacak yapılar inşa edildiğinde çok büyük miktarlarda enerjinin üretilebileceğini belirtiyor.

Ayrıca Andre Broessel Dubai'deki Burj Khalifa adındaki dünyanın en büyük gökdeleninin güney cephesinin sadece dörtte birinin bu şekilde kaplanması durumunda, bu gökdelenin yılda 16,4 gigawatt saat (GWh) elektrik üretilebileceğini, bu şekilde tüm kulenin elektrik ihtiyacının karşılanacağını, üstelik enerjinin yüzde 60'ının da artacağını ve bu miktarın Dubai'nin elektrik şebekesine eklenmesi halinde yılda 1,2 milyon dolar kazanç sağlanacağını söylüyor. Bir başka deyişle, üretilen elektrik New York gibi bir şehri, tek başına birkaç saat elektriklendirmeye yetebiliyor.
Kaynak:
►alternative energy news
Yazar: Muhammed Ahmet Alkan
YORUMLAR
ANKET
-
Dünyanın En Büyük 10 Makinesi
-
2020’nin En İyi 10 Kişisel Robotu
-
Programlamaya Erken Yaşta Başlayan 7 Ünlü Bilgisayar Programcısı
-
Üretimin Geleceğinde Etkili Olacak 10 Beceri
-
Olağan Üstü Tasarıma Sahip 5 Köprü
-
Dünyanın En İyi Bilim ve Teknoloji Müzeleri
-
En İyi 5 Tıbbi Robot
-
Dünyanın En Zengin 10 Mühendisi
-
Üretim için 6 Fabrikasyon İşlemi
-
İlginç Robotlar Serisi
-
Siemens Kaçak Akım Koruma Cihazları | RCD, RCCB
-
Siemens 3WL açık tip güç şalterleri ACB
-
Siemens 7KM PAC3100, 3200, 4200 Ölçüm Cihazları Teknik Özellikler
-
Konvertör için SINAMICS V20 / G120 Smart Access Module 2
-
Kurulum ve bağlantı - SINAMICS V20 / G120 Smart Access Module 1
-
Sigma Elektrik Tanıtım Videosu
-
Kaçak Akım Algılamalı Şalterlere Açtırma Bobini Takılması
-
K400 K630 Tip Şalterlere Açtırma Bobini Takılması
-
Kaçak Akım Algılamalı Şalterlere Yardımcı Kontak Takılması
-
Sigma Elektrik Tanıtım Filmi
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.