elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

İsveç'teki Solar Evler İhtiyaç Fazlası Elektrik Üretiyor

İsveç'te bulunan ve tasarımlarıyla göze oldukça hoş gelen çeşitli evlerde, evlerin ihtiyaç duyduğu enerjiden fazlası üretiliyor. İsveç'in Vallastaden bölgesinde gerçekleştirilen kentsel dönüşümün gerçekleştirmek istenen hedeflerden sadece bir kısmını oluşturan proje ile ilgili detaylar haberimizde.



A- A+
06.09.2017 tarihli yazı 9356 kez okunmuştur.
İsveç hükümeti geçtiğimiz günlerde 255 kW ve üzeri yenilenebilir enerji kaynakları için vergileri %98 oranında azaltacağını açıkladı. Bunun üzerine İsveçli mimarlar, mühendisler ve tasarımcılar güneş ve rüzgâr enerjisinden faydalanmak adına oldukça farklı yöntemler önerdi.

İsveç'te bulunan Icehotel konsepti yetkilileri yakın geçmişte yapıları açıklamada, otelin odalarını soğuk tutmak için güneş panelleri kullanmayı planladıklarını açıkladı. Gelişmiş konseptlerin bir diğer örneği ise Linköping apartman kompleksi. Yapıların çatılarına monte edilen büyük fotovoltaik pil dizileri sayesinde apartmanlar ihtiyaç duydukları enerjiden daha fazlasını üretebiliyor.

Mimar Kjellgren Kaminsky tarafından geliştirilen bu yapılar altı katlı olacak şekilde tasarlanmış. Vallastaden adlı bölgede inşa edilen yapılar geleneksel İsveç estetiğini temsil edecek nitelikte yapılardır. Mimarlık şirketinin kurumsal sitesinde yer alan açıklamada taş yapılardan oluşan kentlerdeki evlerin genellikle zemin katlarındaki pencere çerçevelerinden esinlenildiği ve esinlenilen bu kaynakla pencerelerin yeniden yorumlanarak modern bir yapıya entegre edilebilecek hale getirildiği belirtiliyor.

Kompleksin dış cephesi değişik boyutlardaki kare pencerelerle beyaz bir sıvanın birleşiminden oluşuyor. Dairelerin içleri ise minimalist bir tasarımla, yüksek tavanla ve parlak beyaz duvarlarla modernize edilmiş.

Vallastaden


Vallastaden, Güney İsveç'teki oldukça eski olan Linkoping şehrinde bulunan yeni bir ilçedir. Oluşumunu henüz tamamlamamış olan bu ilçe Eylül ayında gerçekleşecek olan bir kentsel yaşam fuarının odak noktası haline gelmiştir. 40 farklı tasarımcı ve tasarım geliştirici tarafından oluşturulan 1000'den fazla konutun en önemli noktaları sosyal, çevresel ve ekonomik sürdürülebilirlik konularında oldukça teşvik edici olmalarıdır. Vallastaden modeli olarak adlandırılan bu yeni mimarı yapılara göre her bina kendine özgü bir estetiğe sahiptir. Bu yeni oluşumda en farklı nokta müstakil evlerin, evlerin teraslarının, apartmanların, yurtların ve çeşitli yapıların hücresel dolgu sistemi ve diğer çevre dostu inşaat malzemeleri ile inşa ediliyor olmasıdır. 
 

 

►İlginizi Çekebilir:  Hasta Bina Sendromu (HBS)


Sektörün Geleceği


İsveç'te bulunan Vallastaden şehrinde geliştirilen bu yapılar fosil yakıtlara ihtiyacımız olmadığını bir kez daha gözler önüne serdi. Portekizli bazı bilim insanları, geçtiğimiz günlerde dört gün boyunca yalnızca yenilenebilir enerji ile beslenerek bu alanda bir dönüm noktasına gelindiğinin sinyallerini vermişti. Ayrıca Tesla'nın Amerikan Samoası'nda bulunan Tau Adası'nın enerji ihtiyacını karşılayan güneş santrali de geçtiğimiz yıllarda gerçekleşen, yenilenebilir enerji kaynakları hakkında yapılmış en köklü gelişmelerden biridir. Bunlar gibi dünyanın dört bir yanında ortaya çıkan örneklerle yenilenebilir enerjiye güvenme fikri daha gerçekçi bir hale geliyor.

Kaynak:

► İnterestingEngineering

 
Muhammed Ahmet ALKAN Muhammed Ahmet ALKAN Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.