elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Yerli Giyilebilir Geliştirme Platformu |
WatchX

Dünyanın ilk Arduino uyumlu saat şeklinde tasarlanmış giyilebilir geliştirme platformu WatchX, Türk mühendis ve tasarımcılar tarafından geliştirildi. Arduino'ya ek olarak çeşitli programlama platformları ile de uyumlu olarak çalışabilen saat ile ilgili detaylar haberimizde.



A- A+
27.09.2017 tarihli yazı 10598 kez okunmuştur.
WatchX herkesin program geliştirebileceği, çok amaçlı giyilebilir bir ürün. Dışarıdan bakıldığında bir saati andıran ürün gömülü sistemler mühendisi Mustafa Tülü, tasarım mühendisi Enes Çaldır ve yazılım geliştiricisi Gökhan Selamet taradından geliştirildi. San Francisco merkezli yatırım/destek platformu olan Indiegogo'da yerini alan yerli ürünle ilgili detaylar haberimizin devamında.

Giyilebilir ürünler arasında yeni bir tasarım olan bu geliştirme platformu Arduino, Scratch ve Atmel Studio ile uyumlu olarak çalışıyor. Böylece saati tamamen yeni bir cihaza programlayabiliyorsunuz. WatchX oyunlardan sağlık verilerini görüntülemeye kadar ihtiyacınız olan her şeye kolayca uyum sağlayabiliyor. WatchX'in öne çıkan en önemli özelliği hareket halindeyken bile hayal gücünüzle programlama becerilerinizi açığa çıkarmanıza olanak sağlaması.  
 

Normal bir geliştirme platformu hazırlamanız için pahalı sensörlere, güç kaynağına, breadborda ve çokça kabloya ihtiyacınız oluyor. WatchX bunların tamamını giyilebilir bir modül halinde sizlere sunuyor. WatchX'in arkasında iki temel fikir yatıyor:

1) Geliştirilen şeyin kullanımı
2) Endüstriyel tasarımın öğrenimi

 

WatchX Nedir?

Geliştirme kartı olarak üretilen bu ürün bu özelliğinin yanında normal bir saat olarak da kullanılabiliyor. Oldukça ilgi çekici ve heyecanlan verici bir tasarıma sahip olan ürün geliştiricileri masadan bileğe geçişe hazır kılıyor.
 



► İlginizi Çekebilir: Canan Dağdeviren | Giyilebilir Kalp Pili


Arduino Uyumlu

Arduino bilindiği gibi ülkemizde bir çok programlamacı tarafından kullanılan bir geliştirme platformu. Bu alanda internet ortamında geliştiricilerin yararlanabileceği birçok kod kaynağı mevcut. Bu yönüyle Arduino geliştiriciler açısından oldukça sevilen bir platform. WatchX Arduino uyumlu kullanılabilen bir saat. Bu demek oluyor ki WatchX'i bilgisayarınıza taktıktan sonra yapmanız gereken tek şey Arduino IDE'nizi açarak programlamaya başlamak.
 

Scratch Uyumlu


Scratch MIT tarafından çocuklara programlamayı sevdirmek adına geliştirilen oldukça basit arayüzlü bir geliştirme platformu. WatchX Scratch ile tamamen uyumlu çalışabiliyor. Böylelikle çocuklar kolayca WatchX'i ellerine alarak kendilerini geliştirme platformunun heyecan verici ortamında bulabiliyorlar.
 

İleri Düzey Kullanıcılar


WatchX en amatör geliştiricilerden ileri düzey geliştiricilere kadar bir çok geliştiriciye kullanım imkanı sunuyor. WatchX sadece Arduino ve Scratch ile sınırlandırılmadı. Giyilebilir saat ayrıca Atmel Studio ile de entegre bir şekilde çalışabiliyor. Atmel Studio'yu kullanara kodlarınız derleyebilir ve WatchX'i programlayabilirsiniz. WatchX geliştirdiğiniz yazılıma algoritmalarına odaklanabilmeniz için sizlere tüm alt seviye kod ve kütüphaneleri sağlayacak.

WatchX'in şu anki durumu buzdağının sadece görünen yüzü olarak nitelendirilebilir. WatchX giyilebilir endüstriyel ürünler alanında tasarımıyla oldukça göz önüne çıkacak bir ürün. Saatin potansiyelleri arasında bir çok kullanım alanı mevcut. Sadece geliştiriciler için tasarlanıp geliştirilmiş gibi görünmesine karşın günlük alanda bir çok kullanıma da uyum sağlayabiliyor. Bunlardan birkaçı aşağıdaki görselde sunulmuştur.
 


Başlangıç ve İleri Seviye Programlamalar İçin Yapılması Gerekenler


WatchX Arduino ile uyumludur. Başlangıç seviyesi kullanıcılar için Arduino Uno Bootloader ile yüklenecektir. Saati programlamak için Arduinı IDE'i indirin ve kurun ardından WatchX'i bilgisayarınızın USB portuna takın. USB sürücüleri otomatik olarak yüklenecektir. Ardından tools/boards/arduino uno adımını izleyerek Arduino Uno'yu seçmelisiniz. Daha sonra kendi kodunuzu yazabilir ve saati programlayabilirsiniz. Daha önce belirttiğimiz gibi WatchX aynı zamanda Scratch ile de uyumlu. Çocuklar için geliştirilen Scratch ile çocuğunuzun programlama merakını WatchX ile maksimuma çıkarabilirsiniz. Saatin Scratch ile iletişim kurabilmesi için WatchX'e kurulması gereken aygıt yazılımını yüklemelisiniz. WatchX'i satın alırken "Önceden Yüklenmiş Scratch Aygıt Yazılımı" seçeneğini seçebilir veya cihaza yazılımı kendiniz yükleyebilirsiniz. Sağlanan kodu kopyalayıp Arduino IDE kod alanına yapıştırın ve kodu yükleyin... "hepsi bu kadar"
 

 

WatchX ileri seviye ISP programlama özelliğine de sahip. Atmel Studio'da kodunuzu geliştirebilir ve ISP aracılığıyla programlama yapabilirsiniz. Bunu yapmak için bir ISP programlayıcısına ihtiyacınız olduğunu  ve herhangi bir Arduino'nun ISP programlayıcısı olarak kullanılabileceğini unutmayın. Atmel Studio'da kodun nasıl geliştirileceği ve ISP aracılığıyla nasıl programlama yapılacağı konusunda daha detaylı açıklama daha sonraki aşamalarda geliştiriciler tarafından yapılacak.


Diğer Özellikler

 

Saatin geliştirme platformu olarak kullanılmasının yanında birçok kullanışlı uygulaması ve ayar seçeneğize mevcut. Bunlar şu şekilde:

 

► 10 adet haftanın belirli günlerinde kurulabilen alarm saati
► El feneri
► Kronometre
► Çeşitli eğlenceli oyunlar
► Değiştirilebilir ekran parlaklığı
► Ses seviyesi kontrolü
► Pil ömrünü uzatmak için ekran uyku modu
► Ekran animasyonları
► Kodunuzu çalıştırabileceğiniz uygulama
► Çeşitli kod kaynaklarına çevrimiçi ulaşma imkanı


Şarj ve Batarya Ömrü
 

Cihaz bilgisayarınızın USB portundan veya herhangi bir güç kaynağından şarj edilebiliyor. Cihaz pili tamamen dolduğunda şarj otomatik olarak durur. Cihaz içerisin 130 mAh kapasiteli bir güç kaynağı mevcut. Cihaz uyku modunda 6 uA'lik bir akımla 2.8 yıl, tipik kullanımda 10 mA'lik bir akımla 15 saat ve aktif kullanımda 65 mA'lik bir akımla 2 saate kadar pil ömrü sağlayabiliyor. Rutin bir kullanıcı için ses seviyesi minimuma ayarlanır ve günde bir dakika tipik kullanımda kullanılırsa ortalama 1 yıl 3 aya kadar pil kullanım süresi sunabiliyor.

Prototip fotoğrafları sunulan saatin turuncu, yeşil, gri, siyah gibi çeşitli renk opsiyonları da mevcut ve son olarak saat su altından kullanım (waterproof) özelliğine sahip değil.

 

 

Kaynak:

www.indiegogo.com

Muhammed Ahmet ALKAN Muhammed Ahmet ALKAN Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.