elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Şehir için Çiftlik |
EkoFARMER

Finyandiya merkezli Exsilio firması EkoFARMER projesi ile tarımsal yetiştiricilik alanında büyük bir sıçrama yaptı. Sınırlı alan ve kaynaklara sahip kentsel alanlarda tarımsal üretimde yüksek verim sağlamak için oldukça yaratıcı bir çözüm sunan firmanın geliştirdiği bu sistem ve çözüm sunduğu sorunlarla ilgili detaylar haberimizde.



A- A+
13.09.2017 tarihli yazı 6754 kez okunmuştur.
Birleşik Devletler doğu kıyılarından batı kıyılarına dek son on yılda bir çeşit topluluk bahçesi rönesansını yaşıyor. ABD'de birçok kişi organik gıdalara yüksek fiyatlar ödemeden erişebilmeyi talep ediyor. Konu ile ilgili üretici ve tüketici tarafları olmak üzere her iki tarafı da savunan fikirler mevcut. Fakat ürünlerin pahalı mı yoksa ideal fiyatta mı oldukları konusunda herhangi bir uzlaşma sağlanmış değil.

Exsilio firması bu soruna EkoFARMER adını verdiği projesi ile yeşilliklerden çeşitli bitkilere kadar ürünlerin yetiştirilmesi için oluşturulan bir tarım odası ile çözüm buldu. Oda çeşitli ayarlanabilir mekanizmaları içerisinde barındırıyor ve böylelikle içindeki ortamın dışarıdaki mevsimsel ve iklimsel değişikliklerden etkilenmemesini sağlıyor. Finlandiya merkezli firma odanın nasıl çalıştığını simüle eden ve 3D modeli interaktif bir şekilde kullanıcıya sunan bir video yayınladı.

Yeşil aktivistler ve topluluk üyelerinden oluşan gruplar topluluk bahçelerinin geliştirilmesi yolunda iki ana soruna çözüm bulmak için bir araya geldiler. Bu sorunlar en temel başlıklar olan fiyat ve ürünlere erişim olanakları. Topluluklar özellikle son 20 yılda ABD'de neredeyse her şehirde ortaya çıkan, uygun fiyatlı besleyici gıdalara erişim konusundaki kritik sorunlar yaşayan yoksul kesimler için  bu durumun oldukça acil bir ihtiyaç olduğunu dile getiriyor.

ABD Gıda ve İlaç Dairesi gıda çölleri adını verdiği terimin açıklamasını 2011 yılında yaparak konu ile ilgili çeşitli verileri yayınladığı gıda erişim atlası ile birlikte açıklamıştı. Michigan Eyalet Üniversitesi Toplum, Tarım, Rekreasyon ve Kaynak Araştırmaları Profesörü Phil Howard konu ile ilgili yaptığı açıklamada gıda çölü terimindeki kelimelerin illüzyonu sayesinde  durumun oldukça doğal bir olgu olduğu lanse edilmekte fakat  eskiden bir çok yerde olan süpermarket ve zincir marketlerin kenar mahallelere açılan yeni mağazalarla birlikte kapandığını ve bunun hiç de doğal bir olgu olmadığını dile getirdi.

 


► İlginizi Çekebilir: Çin İlk Dikey Ormanını Yapıyor

Howard konu ile ilgili açıklamalarında gıda çölü terimini duyduğunda insanların yiyecek olmayan veya yiyecek yetişmeyen bölgeleri aklında canlandırdıklarını fakat durumun hiç de böyle olmadığını belirtti. Gıda çölü olarak tanımlanan bölgelerde yaşayan insanların sağlıklı olmayan birçok gıdaya erişimi olduklarını dile getiren profesör insanların o bölgelerde sadece birkaç çeşit taze meyve sebzeye erişebildiklerini de açıklamalarına ekledi. Ülke yöneticileri tarafından alınan önlemler çözüm sürecinin bir parçası olmakla birlikte kentsel toplulukların güçlü girişimlerinin de sorun üzerinde oldukça büyük bir etkisi olacak. Bu nedenle Exsilio gibi topluluklarla iş ortaklığı kurarak bir fark yaratmaya çalışan şirketler insanlara her geçen gün beslenme ve sağlıklı yaşam standartlarını yükseltme konusunda çeşitli olanaklar veriyor.


Kaynak:


interestingengineering.com
 
Muhammed Ahmet ALKAN Muhammed Ahmet ALKAN Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.