elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Kök Hücre Dolgu Geliştirildi

Harvard Üniversitesi ve Nottingham Üniversitesi araştırmacıları dişlerin kendi kendine iyileşmesini sağlayan yeni bir tedavi yöntemi buldular. Son yıllarda popülerliği oldukça artan implant tedavisine rakip olabilecek bu yeni yöntemle ilgili detaylar haberimizde.



A- A+
16.09.2017 tarihli yazı 8207 kez okunmuştur.
Nottingham Üniversitesi ve Harvard Üniversitesi'nden bilim insanları dişlere kendi kendilerini iyileştirmenin diş hekimine gitmenin acısı ve masrafı olmaksızın yeni bir yolunu buldular. Konu üzerinde çalışan araştırmacılar bazen azı dişlerini iyileştirmekten daha çok hasar verme riski olan yöntemlerin yerini alabilecek ve dişleri delme ihtiyacını ortadan kaldıran rejeneratif bir diş dolgusu meydana getirdiler.

Nottingham Üniversitesi araştırma görevlilerinden Adam Celiz konu ile ilgili mevcut diş dolgularının diş hücreleri için bir toksit olduğunu ve bu nedenle diş dokusu ile tamamen uyumlu olamadıklarını dile getirdi. Bu nedenle ortaya çıkan rahatsızlıklarda hekimlerin genellikle enfekte dokuları ortadan kaldırmaları gerektiğini ve bunun da dişte tahribata yol açtığını belirtti. Gerçekleştirilen ürün 2016 yılında düzenlenen gelişen kimya teknolojileri yarışmasında malzeme bilimi kategorisinde ikincilik ödülüne layık görüldü.



► İlginizi Çekebilir: İlginç 5 Kimyasal Reaksiyon
 

Tedavi Nasıl İşliyor?

Geliştirilen bu dolgu diş kemiğinin büyümesini sağlamak veya kemikli yapıyı uyarmak amacıyla kök hücreleri kullanarak dişlerin yenilenmesini sağlıyor. Bu dolgu ile diş rahatsızlığından muzdarip bir hastanın vücudu etkilenen bölgeyi iyileştirmek için diş kemik yapısını yeniden büyütecek. Araştırmacılardan Celiz geliştirdikleri materyalin diş dolgularına benzer şekilde kullanılabilen sentetik bir biyomalzeme olduğunu fakat malzemenin diş eti dokusu ve çevresindeki kemik dokuyu onarıp bölgeyle doğal bir uyum sağlayabilmesi yerli bir kök hücrelerden yararlanarak kök hücre tedavisi uygulamaları gerektiğini dile getirdi.
 


► İlginizi Çekebilir: Elektro-Eğirme Nedir?
 

Organların Yenilenmesi

Kopan ya da kesilen vücut parçalarının yenilenmesi insanlara özgü olan bir yetenek olmamakla beraber doğada semenderler gibi birçok canlı bu durumu gerçekleştirebilecek potansiyele sahip. Semenderin kopan kuyruğunu günler içinde yenileyebilmesi yeteneği insanlar üzerinde gerçekleştirilirse ne olur?  2016 yılında yapılan bir çalışma semenderlerin yenilen dokularını nasıl geri getirdiklerine büyük ölçüde ışık tuttu. Ve bu olağanüstü yeteneğe sahip zebra balığı, bichir ve semender gibi hayvanların belirli sayıda aynı mikroRNA'yı(Küçük genetik kod parçaları) paylaştıkları ortaya çıktı. Elde edilen bu bilgi ile bilim insanları insan mikroRNA'larını da aynı şekilde programlayabileceklerini düşünüyorlar.

İnsan bedeni aslında rejenerasyon yeteneğine sahip fakat vücut bunu nasıl yapacağından habersiz. Kaliforniya Üniversitesi Gelişimsel Hücre Biyolojisi Profesörü David Gardiner konu ile ilgili bu yöntemin insanlar üzerinde uygulanması için büyük adımların atılmakta olduğunu açıkladı. Gelişmelere baktığımızda dişlerden başlayan bu olay insanların bu gelişmeye daha da çok yaklaştığını gösteriyor.


Kaynak:


interestingengineering
 
Muhammed Ahmet ALKAN Muhammed Ahmet ALKAN Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.