elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Robotik Dış İskelet |
SuitX

Kaliforniya Üniversite'si Berkeley Kampüsü'nde küçük bir başlangıç yapan robotik öncüsü profesör Homayoon Kazeroni, engellilerin ihtiyaçlarını karşılamaya yönelik ürün geliştiriyor. Son çıkardığı SuitX modeli ise bu olguyu kanıtlar derecede başarılı.



A- A+
30.04.2016 tarihli yazı 7748 kez okunmuştur.
Profesör Kazerooni yaptığı ürünle belden aşağısı felçli veya dolaşma problemleri olan insanların tekerlekli sandalyelerinden kalkıp tekrar yürüyebilecekleri robotik dış iskeleti tanıttı. Profesör Kazerooni on yılı aşkın süredir bu şekilde biyonik sistemler inşa ediyor ve kendisi 2005 yılında kurulan Ekso Bionics firmasının kurucusu. Ayrıca dış iskelet piyasasında şu anki mevcut piyasa lideri. Kazerooni'nin şirketinden yeni bir cihaz çıkması hiç de sürpriz olan bir durum olmadı. SuitX ismiyle çıkarılan bu dış iskelet şu ana kadar olanların en gelişmişi denilebilir. Fakat Kazerooni'nin mühendislik felsefesinde gelişmişliğin anlamı sadeliktir.
 



►İlginizi Çekebilir: Yürüme Engelliler için Dış İskelet
 

Kazerooni'nin takımı, üzerinde birçok motor ve sensör bulunan dış iskelet üzerinde çok çalıştı. Fakat bu yapı üzerinde daha kolay bir yol olabileceğini farkettiler. Profesör Kazerooni bu konuda hakkında "Eğer bir şeyler inşa ederseniz ve bu şey çalışmazsa gidin ve onun üzerine bir şeyler ekleyin." diye açıkladı ve "Ben engelli insanların yürümesini sağlayabilecek bir dış iskelet yapmak istedim. Fakat ayakta dururken hiç sensör kullanılmamasını ve diz bölgelerinde hiçbir uyarıcı da olmamasını istiyorum." diye ekledi.
 



►İlginizi Çekebilir: Step ve Servo Motorlar
 
 

Kazerooni'nin takımının sadeleştirilmiş cihazı Phoenix lakabıyla geldi. Cihazın maliyetinin yaklaşık 30.000 dolar civarında olduğu ve ağırlığının ise 12 kilogram olduğu açıklandı. Piyasada fiyatı 80.000 dolar ve daha fazla olan üç dış iskelete rakip olduğunu ve bunların ikisinin ise ağırlıklarının 20 kilogramdan fazla olduğu da belirtildi. Phoenix, şu an için henüz Amerika Birleşik Devletleri pazarına girmiş durumda değil. SuitX'in hala FDA'nın tıbbi cihazlara verdiği onay için gerekli olan testleri gerçekleştiriliyor. Ülkede FDA'nın onayını bekleyen birçok girişimci bulunuyor ve bu bekleyiş uzun süreli ve sinir bozucu olabiliyor. Fakat şirket kurucusu Profesör Kazerooni Asya ve ardından Avrupa pazarına girmek için şirketin üretim tesisinin Çin'de konumlandırıldığını söyledi. Ayrıca Kazerooni "Yıl sonuna kadar biri yetişkinler ve biri çocuklar için olmak üzere iki ürünün hazır olmasını umuyorum." diye de ekledi.
 

 

Kazerooni Phoenix'in mühendisliğindeki asıl inovasyonun cihazdaki uyarıcıların her kalçada birer tane olmak üzere toplam iki motorla sınırlandırılması olduğunu söyledi. Çoğu tasarım doğal görünümlü adım için alt bacağı kaldırıp hareket ettirmek amacıyla diz bölgesinde motorlara sahiptir. Phoenix ayrıca eğim, açı ve ivme ölçen ana sensörlere de sahip. Kullanıcıya doğal bir yürüyüş yetkinliği sunmak için kalça motorları dizleri yukarıya götürmede gerekli bütün kaldırma işlemlerini gerçekleştiriyor ve dizleri tutan bu mekanizma bacakları rahat bir şekilde hareket ettirebilmek amacıyla serbest bir şekilde duruyor. Ayaklar yere bastığında mekanizmanın diz kısmı sertleşiyor ve böylelikle bacaklar kullanıcının ağırlığını taşıyabilecek duruma geliyor. Buradaki gerçek numara tabiki bütün işlemleri doğru zamanda doğru şekilde gerçekleştirebilen bir yazılımın tabanının oluşturulması. Bu yazılımda oluşabilecek en küçük bir hata kullanıcı için tehlikeli durumların meydana gelmesine neden olabilir.


Kaynak:


spectrum.ieee
Muhammed Ahmet ALKAN Muhammed Ahmet ALKAN Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.