elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Yürüme Engelliler İçin Dış İskelet

Dış iskelet denildiğinde ilk aklımıza gelen yüksek teknolojilerin kullanıldığı fütüristik filmlerdeki askerlerin görüntüleri ya da Iron Man gibi doğa üstü zırhlardır. Artık bunları gerçek hayatta görmek ve kullanmak mümkün hale geliyor. Bu yazımızda biyonik dış iskeletlerin kullanım alanlarını ve insanlık adına önemini inceledik.



A- A+
29.12.2014 tarihli yazı 14667 kez okunmuştur.
Robotik alanda dış iskelet olarak tanımladığımız exoskeleton adı verilen robotik iskeletler gün geçtikçe geliştiriliyor. Şimdiye kadar dış iskeletler astronotların daha rahat ve kolay hareket etmeleri , askerlerin sırtlarındaki ağır yükleri daha uzun süre taşıyabilmeleri gibi farklı alanlarda karşımıza çıkmışlardı. Şimdi ise yürüme engelliler için bir umut olmaya hazırlanıyor.
 


 
Exoskeletonlarda  robotik yapay zeka bulunuyor. Bununla birlikte insan vücudunu saran dış iskelet, yapılacak olan hareketi algılıyor ve kas hareketlerini minimum seviyeye düşürerek, yürümeyi daha kolay hale getiriyor.
 


 
                                   
                                                                                     
Farklı amaçlar için üretilen dış iskeletlere bakalım.

► NASA'nın ürettiği X1 isimli dış iskeleti inceleyelim; Astronotların uzayda daha  rahat hareket etmeleri için tasarlanmıştır. Yaklaşık 26 kg ağırlığındadır ve eklem kalça ve dizlerde kontrol motorları bulundurur. Bu uygulamanın geliştirilmesiyle yürüme engellilerinde faydalanması hedefleniyor.

 
► Benzer bir teknolojiyi, kesin olmamakla birlikte Amerikan askeri birliklerinde askerlerin sırtlarındaki yüklerle daha rahat hareket etmeleri için kullanılmaya başladığını söyleyebiliriz.



 

 

Nasıl Çalışırlar?


Temel amaçları yürüme sırasında kasların hareketlerine yardımcı olmak diye tanımlanabilir.Japonya' da farklı şirketler tarafından üretilmeye başlandı. Yakın gelecekte, bilhassa seri üretimin devam etmesiyle birlikte maliyetinin  ucuzlaması ve engelli insanların bu teknolojiden daha kolay yararlanabilmesi umuluyor.
 

 
Çalışmasını beyinden kaslara giden sinyallerin izlenmesi ve bunun sonucunda bir sonraki yapılacak olan hareketin algılanması ve bu hareketin gerçekleştirilmesine yardımcı olması olarak özetleyebiliriz. Yani kasların harcadığı enerjinin büyük bir kısmı dış iskelet tarafından sağlanır.
 
       
                                


Kaynak:

Popular Science
Fevzi Küçüker Fevzi Küçüker Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.