elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Sıcak Hava ile Yenilenebilir Enerji Depolama

Solar enerji tarlaları ve rüzgâr enerji santrallerindeki hızlı gelişmeler, gelecek için umut vaat etse de yenilenebilir enerjinin verimli bir şekilde depolanması hala gelişmeye ihtiyaç olan bir alan. RICAS2020 projesindeki araştırmacılar yenilenebilir enerjinin depolanmasında ucuz ve erişimi kolay doğal bir çözüm olarak havayı kullanmayı planlıyorlar.



A- A+
12.04.2017 tarihli yazı 10354 kez okunmuştur.
Mevcut enerji endüstrisinin karşılaştığı en büyük zorluklardan biri, düşük talep dönemlerinde birçok yenilenebilir kaynaktan elde edilen enerjiyi verimli bir şekilde depolamaktır. Adiabatik Basınçlı Hava Enerjisi Depolama Alanı (AA-CAES) tesisinin temel fikri, havayı bir yeraltı tesisine (mağara veya tünel) sıkıştırarak enerji depolamak ve yüksek enerji talebi olan periyotlarda geri dönüştürmektir.


 
► İlginizi Çekebilir: Yenilenebilir Enerjiyi Su ile Depolama

RICAS 2020'de geliştirilecek yeni tasarım konseptinde, sistemin jeolojik şartlardan bağımsız olması amaçlanmakta, böylece enerjinin doğrudan yüksek enerji taleplerinin bulunduğu her yere, yani büyük şehirlere ve diğer büyük enerji tüketicilerine yakın bir yerde depolanabilmesi gerekmekte. Bu nedenle, aşağıdakileri maddeler projenin amaçları arasında:
 
AA-CAES‘ın tamamen yer altında kurulması
Gerekli yer altı yapılarının en ekonomik bir şekilde inşa edilmesi. Isı enerjisi depolamak için gerekli tünel/mağara yapılarını olabildiğince doğal halihazırdaki yapılardan karşılamak.
Yer altı kazılarının en güvenli şekilde yapılarak çok büyük titreşim, ses ve toz oluşturmamak.



2009 yılında Avrupa Birliği “İklim ve Enerji Paketi’ni kabul etti. Pakete göre 2020 yılına kadar Avrupa Birliği’ de üretilen toplan enerjinin %20’sinin yenilenebilir enerji kaynaklarından sağlanması hedeflendi. Asıl problem, ne yazık ki çoğu yenilenebilir enerji kaynağının sürekli olmaması. Bu durum büyük enerji depolama sistemlerinin fazla üretim zamanlarında kullanılmasını zaruri kılıyor. 
 
Yenilikçi Adiatic Basınçlı Hava Enerjisi Depolama metodu %70'e kadar ulaşan bir verimle sıfır karbon ayak izi bırakarak çalışıyor. Yeni konseptin en büyük avantajlarından biri jeolojik koşullardan bağımsız olarak yüksek enerji ihtiyacının olduğu her yere kurulabilecek olması.

 
Kaynak:

► Newatlas

ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.