elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Üretim Hattı İşçileri için Mekanik İskelet

Ford başlattığı test programında, üretim hattında çalışan işçileri üzerinde kullandığı mekanik iskelet ile sakatlanmaları ve yorulmayı azaltmayı planlıyor. Devamı haberimizde



A- A+
18.11.2017 tarihli yazı 7101 kez okunmuştur.
Ford Motor Şirketi’nin Henry Ford önderliğinde icat ettiği hareketli montaj hattı, 100 yıl önce otomotiv üretiminde devrim yarattı. Bugün Ford, seri üretimde başka devrim yaratmak adına yeni bir teknoloji kullanmaya başladı. Montaj hattındaki bazı işçiler, günde ortalama 4.600 defa yılda 1 milyon defa kollarını kaldırıyor. Bu durumun yarattığı yorulma büyük olduğu gibi ortopedik yaralanma olasılığını da artırıyor. Ford ve Ekso Bionics firmasının iş birliğinde yürütülen proje ile işçiler mekanik dış iskeletler kullanmaya başladı. Dış iskelet projesinin çıkış fikri 2000’li yılların başındaki DARPA projesi ile olmuş, bu projede askerlerin daha fazla ağırlığı yorulmadan kaldırabilmesi için biyo-mekanik yapılar geliştirilmiş. Aynı zamanda ASELSAN’ın da ASYA adında buna benzer bir ürünü hali hazırda üretilmektedir. Mekanik dış iskelet daha sonra felçli hastalar için kullanmaya başladı ve kayda değer sonuçlar ortaya koydu.



► İlginizi Çekebilir: Esnek Üretim Nedir? 

Bu hafif yelek, günlük işlerini yerine getirirken çalışanları destekliyor; mekanik bir sistem aracılığıyla her kol için 6.8 kg kadar kaldırma desteği sağlıyor. EksoVest, işçi çalışırken çalışanın kolunu kaldırmasına destek olurken işçiler kollarını neredeyse ağırlıksız hissetmekte, burada işçilerin yüzücülerin de hissettiği doğal kaldırma kuvvetini hissetmesi amaçlanıyor. Genellikle işçiler kollarının ağırlığına bağlı olarak yaklaşık 6.8kg kilo kuvvetle yukarı doğru itiyor. Sistem bu yüzden 13.6 kg yukarı doğru kuvvet uygulayarak kullanıcı kalçasına aktarılıyor.


 
► İlginizi Çekebilir: ASELSAN’dan Askeri Dış İskelet: ASYA

Piyasaya çıkan ürünlerle birlikte birkaç tane daha dış iskelet şirketi var. ReWalk ve Indego, omurilik yaralanmalarına sahip kişilerin yürümelerini sağlayan, alt vücut dış iskeletleri üretiyor. Aynı zamnada endüstriyel pazardaki rekabet, Guardian XO'nun işçiler için geliştiren Sarcos Robotics ile devam ediyor.


Kaynaklar:
►media.ford.com
►spectrum.ieee
Alperen Kara Alperen Kara Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.