elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Kimyasal Solar Enerji Depolama

İsveç Chalmers Üniversitesi araştırmacılarının geliştirdiği hibrid solar enerji depolama sistemi; moleküler termal solar enerji depolama(MOST) ve solar sus ısıtma sistemlerinden(SWH) oluşuyor. MOST enerji depolama sisteminde norbomadiene-quadricyclane molekülleri solar enerjinin kimyasal enerji şeklinde depolanmasına olanak sağlıyor.



A- A+
03.04.2017 tarihli yazı 10380 kez okunmuştur.
Güneş enerjisi geleceğin en önemli enerji kaynaklarından biri olarak görülüyor. Ancak güneş enerjisini depolamak ve anlık talep üzerine onu iletmek halen çözülmesi gereken başlıca problemlerden biridir. İsveç'in Gothenburg kentindeki Chalmers Teknoloji Üniversitesi'nde yapılan bir araştırma ekibi bu sorunu çözmek adına büyük bir adım attı. Güneş’ten gelen enerjiyi, akışkan bir kimyasalın molekül bağında depolanan enerjiye dönüştürmeyi başarmışlar (moleküler termal sistem). Kimyasal sıvı; güneş enerjisinin depolanmasını, taşınması ve saklama ortamından tamamen geri kazanılması ve anlık olarak isteğe bağlı serbest bırakılmasını mümkün kılıyor. Temel olarak süreç, ışığa maruz kaldıkça, quadricyclane'e dönüşen ve organik bileşik olan norbornadien'e dayanıyor. Araştırma takımın lideri Prof. Kasper Moth-Poulsen’in söylediğine göre kimyasal enerji depolaması ve solar su ısıtma sisteminin birlikte kullanımı %80 den daha fazla verim sağlıyor.


 
►İlginizi Çekebilir: Güneş Pilleri Nasıl Çalışır?

Araştırma projesine altı yıl önce Chalmers'da başlandı ve araştırma ekibi, 2013'te ilk konsepti oluşturdular. O dönemde güneş enerjisi dönüşümü %0.01 idi ve pahalı bir element olan rutenyum, bileşimde önemli bir rol oynuyordu. Dört yıl sonra bugün %100’lük bir artış ile verim faktörü %1.1’e çıkarıldı. Ayrıca, rutenyum daha ucuz karbon temelli elementlerle değiştirildi. Uygulamanın kullanım alanlarından birinin de uydu termal kontrol sistemleri olması bekleniyor.



ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.