elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Solar Cam Bloklar ile Enerji Üretilecek

İngiltere’nin Exeter Üniversitesi'ndeki bir grup bilim insanı, günümüzde yaşanan enerji sorununa oldukça farklı ve dahice bir çözüm geliştirdi. Grubun geliştirmiş olduğu solar cam bloklar gelecekteki inşaat anlayışını büyük ölçüde değiştirebilir. Kendi elektriğini tamamen kendisi üreten bir gökdelen düşünün...



A- A+
29.08.2017 tarihli yazı 8412 kez okunmuştur.
Güneş enerjisi uzmanı Dr. Hasan Baig ve dünyanın önde gelen güneş enerji uzmanlarından Profesör Tapas Mallick, bina ve gökdelenlerde kullanılan enerji tüketimini dünya genelinde büyük ölçüde azaltacak olan çalışmaları ile üniversite çalışmalarının yanı sıra “Build Solar” adını verdikleri bir şirket kurdular. Binaların dış cephesine yerleştirilen çoğu malzeme bu solar bloklara dönüştürülebilir ve bu sayede bina kendi elektriğini üretmeye başlayabilir.
 


► İlginizi Çekebilir: Panda Şeklinde Güneş Enerjisi Santrali

Güneş enerjisi blokları, içerisinde güneş ışığını küçük boyutlu hücrelere odaklayarak soğurmalarını sağlayan bir dizi akıllı optik öğeden oluşuyor. “Solar Squared” adı verilen bu patenti alınmış cam blokları binaların yapısına dahil ederek enerji üretiminin yanı sıra, gün ışığından daha fazla yararlanma ve ısı yalıtımı gibi özellikleri de beraberinde edinmiş oluyoruz. Proje hala prototip aşamasında ve ekip bu yenilikçi kavramın örnek bir modelini oluşturmak için arayış içerisinde. Bunu başarmak için ise bir finansman sağlanmasını umut ediyorlar.
 

Solar bloklar pazara sürülen ilk güneş enerjili inşaat malzemesi olmayacak. Tesla şirketi geçtiğimiz mayıs ayından beri çatınızı tamamen kaplayabileceğiniz ve elektrik üretebileceğiniz güneş kiremitleri satıyor. Tesla solar kiremitleri içerisinde uzaktan görülmesi mümkün olmayan fotovoltaik hücreler içerir. Bu solar kiremitler Tesla’nın Powerwall enerji depolama sistemi ile birleşince, kiremitlerden üretilen enerji ile bütün eve güç sağlanabiliyor. Tesla solar kiremitleri oldukça da dayanıklı; test aşamasında büyük dolu tanelerine karşı test edilmiş ve ayrıca Tesla’nın internet sitesinde bu solar kiremitlerin diğer normal kiremitlere nazaran üç kat daha sağlam olduğu belirtilmiştir.


Build Solar cam blokları ile bir ofis binası veya ev inşa etme maliyetinin ne kadar olacağı konusunda henüz bir bilgi yok, ancak 280 metrekarelik bir ev çatısı için Tesla şirketine ödemeniz gereken fiyat yaklaşık 65.000 Amerikan Doları civarında. “Solar Window” solar cam teknolojisi kullanarak yenilenebilir enerji inşaatı üzerine çalışan bir başka şirket. Şeffaf olan ve elektrik üreten cam kaplamaları ile Eylül 2017 üretime başlanacak.


Kaynak:


solarwindow.com
exeter.ac.uk
buildsolar.co.uk
 
Hasret Can Karakaya Hasret Can Karakaya Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.